Dupa 31 de ani…

preview11.jpg

Azi am avut ceva timp liber si mi-am propus sa il petrec intr-un mod util. Avand in minte marcantele imagini ale lui Dan Vartanian din Bucurestiul anilor 1976 am scos aparatul de fotografiat in intentia de a constata diferentele. Pentru relevanta, am incercat sa pastrez cat mai mult din atmosfera si incadratura originala. Fotografiile sunt facute pe Calea Calarasilor intre Sfanta Vineri si Hala Traian. Sunt convins ca rezultatul este interesant pentru multi dintre voi asa ca have fun 🙂

011.jpg021.jpg031.jpg041.jpg051.jpg061.jpg071.jpg081.jpg091.jpg101.jpg

Nu uitati sa vizitati imaginile lui Dan Vartanian aici, au o valoare documentara deosebita.

download_all_hi_ress ~ 10,4 MB

This entry was posted in not especially on topic and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

41 Responses to Dupa 31 de ani…

  1. ADesOne says:

    Cit de (mai) multi copaci erau in Bucuresti acum 30 de ani…

  2. dedi says:

    Stimate, Alex Galmeanu iti multumesc!!!! Este o serie de poze extraordinara!!!!! Am fost emotionat vazand schimbarile, casele ramase, strazile, pavajul si copacii. Te-ai jucat cu timpul (si nu doar cu cel de expunere) :). Imaginile sunt “copiate” foarte riguros, pana si tramvaiele sunt aproape in aceleasi pozitii.
    SUPERB!!!!!!!!!!!!

  3. Pingback: Media lui Comanescu » Gâlmeanu 2007 vs. Vartanian 1976

  4. Pig Brother says:

    Excelente, atat initiativa cat si realizarea.

  5. Dan Mihu says:

    Cartierul copilariei, nu? Superb. Multumesc. S-a schimbat mult, intr-adevar. Si se va schimba radical in anii urmatori. Deja au inceput sa apara o puzderie de blocuri si bloculete informe. Pretul terenurilor le face rentabile. Farmecul caselor de odinioara e pe cale de disparitie. Trist.

  6. Eddie says:

    Exceptionala idee, felicitari! Amintirea Bucurestiului anilor 70 prin comparatie in acelasi registru alb-negru cu cel de acum – unde eram si unde am ajuns, cit de “romantici” era orasul si cit de rece e in prezent.

  7. Tadaaaaaaa says:

    Felicitari! pentru idee, pentru exercitiu, pentru realizare! refacerea in special a celor disparute din griji de lame si excavatoare este minunata!
    Bravo!

  8. Pingback: Ieri pe net (6) « Gramo’s World

  9. kmikdze says:

    Excelent ! Felicitari pentru idee si initiativa !!

  10. textier says:

    bravo, excelent, mai ales ca unele dintre acst locuri sint pe cale sa se transforme inca si mai radical

  11. kasha says:

    Frumoase si triste pozele.

  12. Jos palaria, Alex!

  13. Grozea Horia says:

    Bravo Alex! Esti tare!

  14. HABEEB says:

    un fel de “totul s`a schimbat si totul e la fel” in alb negru.. foarte misto realizat.. gg
    poate peste alti 31 de ani o sa ai timp din nou pt acelasi lucru 🙂

  15. Gabriel says:

    Intr-adevar excelenta idee, imi pare rau ca nu este mai multa lume interesata de acest aspect al artei fotografice – si anume pastrarea imaginii unei lumi trecute…
    Daca totusi este cineva interesat, am initiat un proiect in acest sens – sper ca nu deranjeaza pe nimeni daca il promovez aici…
    Este la inceput, dar marele avantaj este ca oricine poate contribui la el.
    Va las sa va convingeti singuri:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bucharest_in_Pictures
    si mai ales
    http://www.archive.org/search.php?query=subject:Bucharest

    La cat mai multe poze!

  16. Semaca says:

    Trei ani am trecut zi de zi pe langa toate aceste cladiri si de fiecare data ma intrebam cum era inainte. Acum am avut ocazia sa aflu si iti multumesc!

  17. Stefan says:

    Una dintre cele mai faine idei. Cred ca odata la 20, 30 de ani, fotografii sau unii dintre fotoreporteri ar trebui sa faca accelasi lucru in orasul sau. Pur si simplu, astfel se scriu pagini de istorie

  18. otrava says:

    bucurestiul asta din obiectivul tau miroase frumos. cred ca a le male de la gaultier.

  19. Pingback: O kestie super pe blogul lui Alex Galmeanu » Gusti Roman

  20. fane says:

    Aceste fotografii sunt extraordinare….ati facut un lucru deosebit!

  21. Mai Alex nu stiu ce sa spun dar sunt diferente majore intre fotografii nu ca peisaj ci tehnic. Sincer te credeam mai bun. 🙁 Am sa incerc sa-mi revin si sa te privesc cu aceeasi ochi. PUP !

  22. otrava says:

    vreau sa te invit sa fotografiezi si blogurile cu bulina de pa mageru. merita

  23. otrava says:

    paste fericit

  24. andreanum says:

    Super. Sic transit…

  25. AG says:

    Alex,
    Stiu imaginile lui DV de ceva timp. Am incercat sa-l contactez pt. o eventuala publicare in Ftm, dar nu a raspuns. Crezi ca ai tu o “parghie” mai buna? Acum ca ai fost si tu prin aceleasi locuri… si intimplator unele imagini ale lui DV sunt chiar din cartierul in care am crescut [Piata Muncii-Bariera Vergului], as fi fost curios daca ai imagini cu coltul opus celui pe care l-a surprins DV? Era acolo o fabrica de napolitane…

  26. daniel says:

    interesante pozele, cum trece timpul

  27. danvartanian says:

    Domnule Galmeanu

    Am fost cu adevarat surprins atunci cand am descoperit blogul dvs si mai ales incercarea de a compara Bucurestiul de acum 30 de ani cu cel de azi, pe baza fotografiilor mele postate pe flickr.com. Fara a avea pretentii de drepturi de autor, sau de alta natura, chiar daca a-ti mentionat numele meu, cred ca ar fi fost firesc sa fi incercat sa ma fi contactat inainte de a pune in practica foarte interesanta dvs. idee.

    Am inceput sa fac si eu o astfel de retrospectiva (www.flickr.com/photos/danvartanian/sets/72157594515956497), dar din lipsa timpului, merge destul de incet. Am intentionat de asemenea sa le public pe blogul personal, dar tot lipsa timpului m-a impiedicat sa o fac inca.

  28. Domnule Vartanian,

    Ideea mea nu este nici pe departe atat de interesanta pe cat sunt fotografiile realizate de dvs. Coincidenta face ca o parte dintre locurile fotografiate in 76 sa fie cele in care am copilarit. Descoperirea imaginilor mi-a generat reale emotii, lucru suficient pentru a ma determina sa petrec o jumatate de duminica revizitand locatiile.

    Am incercat sa va contactez pe adresa de yahoo pe care am gasit-o pe flickr dar fara rezultat. Alte canale de comunicare nu am gasit si nu sunt singurul in situatia asta. Din cate stiu, cateva redactii au incercat si ele sa va gaseasca, tot fara succes.

    Nerabdarea m-a facut sa nu mai astept, asa cum era firesc, acordul dvs.

    In speranta ca veti intelege demersul meu ca pe unul realizat din considerente pur sentimentale, va solicit acordul de publicare a imaginilor de mai sus pe acest blog.

  29. danvartanian says:

    Ma bucur pentru ca am putut lua legatura, va rog sa ma credeti ca primul mesaj pe care vi l-am trimis, a fost scris sub imperiul surprizei si nu a fost nici pe departe vorba despre o suparare cauzata de utilizarea neautorizata a acelor fotografii, dimpotriva, am fost bucuros pentru ca in felul acesta au capatat o circulatie si mai mare.
    In ceea ce priveste adresa de e-mail, adresa de pe site-ul flickr nu am mai utilizat-o de multa vreme, asa incat asta este explicatia lipsei mele de reactie …

    Considerand cele de mai sus, nu cred ca mai este nevoie de acordul meu explicit pentru publicarea fotografiilor mele pe blogul dvs, desigur cu mentionarea subsemnatului.

  30. Buna ziua, tot respectul pentru dumneavoastra, pozele sunt foarte informative, eu locuind in Bucuresti si mai ales in Zona Hala Traian.Am 22 de ani si de mic am fost pasionat de vechiul Bucuresti, desi pe zi ce trece el se modifica, poate in bine poate in rau, dar fiecare are ideile si conceptiile lui.Am lasat acest mesaj in semn de apreciere pentru dumnevoastra, si pentru munca pe care ati prestat-o, comparand trecutul cu prezentul.

    Cu stima, Lascu Florian Leonard

  31. Ce inseamna reactie inteligenta, as fi vrut eu sa pot face comparatiile astea direct in fotografie, dar m-am rezumat la a comenta unele fotografii ale domnului Vartanian. Mi-am reamintit mai bine unele colturi de strazi pe care le vedeam zilnic…

    felicitari Alex si celorlalti care pot vedea [inca] frumusetea orasului in care traim

  32. altmarius says:

    Domnilor Galmeanu si Vartanian, ceea ce faceti dvs. este absolut extraordinar; de asemenea dl. Ciprian Popescu – cu albumul “Bucuresti – Arhipelag” si dl. Stefan Lacriteanu cu fotografiile din istoria transportului in comun din anii ’60-’80, dar in care se regasesc multe elemente din istoria arhitecturii bucurestene. De aceea, cred ca fi utila publicarea cite unui album din fotografiile dvs., eventual tot la editura Compania, care in acest fel ar deschide o serie extraordinara de lucrari dedicate acestui subiect. In plus, fila tiparita are inca o mai mare patrundere pe piata, mai ales in cazul unui segment de populatie mai in virsta. Va urez toate cele bune, si continuarea acestei activitati

  33. Dragos Manea says:

    Salut,
    Este extraordinar ceea ce ai facut, impresionant, o idee minunata. Nu pot totusi sa nu remarc diferenta de dynamic range intre imaginile facute pe un film foto si cele cu dijitalu’.

    Cred ca nu ar fi rea ideea unei expozitii, back-to-back, Alex Galmeanu – Dan Vartanian.

    Mult succes in continuare!

  34. Maggie says:

    Imi aduc aminte cum era Bucurestiul acum vreo 20 de ani … cand aveam eu 10 si ma plimbam mult cu bunicul peste tot …. mi-e dor de vremea aceea. Era un oras frumos. Inchid ochii si incerc sa imi imaginez ca m-am intors in timp. Asa mai pot sa fiu si cu oarsul si cu bunicul ……. 🙁
    Ce idee extraordinara ai avut !!!

  35. altmarius se refera la Cristian Popescu si Serban Lacriteanu, in loc de Ciprian si Stefan.

  36. Lucian Ionita says:

    Salut. Extraordinara realizare. Incerc sa gasesc imagini ale vechiului cartier Crangasi, calea 9 mai, podul Grant vechi, cimitirul care a fost demolat pentru a se construi lacul morii …
    Daca m-ati putea ajuta v-as ramine profund indatorat.

    Stima.

  37. radu oltean says:

    Treaba asta de aici e chiar valoroasa!! O dovedesc commenturile.

  38. Sorin Milea says:

    Superb. Fara cuvinte.

  39. Marian Drosu says:

    Mă asociez lui Dedi mulțumindu-vă pentru călătoria în ”tunelul timpului” dar, și pentru efortul constant pe care îl faceți Dumneavoastra și colegii Dvs. Cu respect, M Drosu

Comments are closed.