The burning monk

preview.jpg

In dimineata zilei de 10 iunie 1963, Malcom Browne, un fotograf de 30 de ani din New York ce a fost trimis in Vietnam de Associated Press, a primit un telefon cu informatia de a fi a doua zi intr-o anume intersectie din Saigon pentru ca ceva important avea sa se intample.

A doua zi a ajuns acolo si in timp ce astepta insotit de David Halberstam, reporter la New York Times, o masina a oprit din care au coborat trei calugari. Unul dintre ei, Thich Quang Duc, s-a asezat in pozitia de lotus cu o cutie de chibrituri in mana, in timp ce ceilalti doi turnau benzina peste el.

Thich Quang Duc a aprins un bat de chibrit si s-a transformat instantaneu, o data cu Malcolm Browne, in celebritati mondiale. In contrast cu tipetele celor ce priveau, in timp ce ardea, calucarul nu a scos nici un sunet si nu si-a miscat nici un muschi, ghidat de o incredibila autodisciplina. Protestul a fost motivat prin dorinta de a atrage atentia asupra tratamentului sever la care erau supusi calugarii budisti de catre regimul catolic al lui Ngo Dinh Diem, regim sprijinit de americani.

Ciudat este ca una dintre fotografii a ajuns coperta a unui album “Rage Against the Machine”

[sursa]

On the evening of June 10, 1963 Malcolm Browne, a 30-year-old photographer from New York who had been sent to Vietnam by his employer Associated Press to cover the war, received a call telling him to be at a particular intersection in Saigon the next morning as something important was going to happen.

He was there waiting the following morning, along with David Halberstam, a reporter from The New York Times, when a car pulled up and three or four monks got out. One, Thich Quang Duc, sat on the ground in the lotus position with a box of matches in his hand while the others proceeded to pour gasoline over him from jerry cans.

Thich Quang Duc then struck a match and instantly made himself and Malcolm Browne world famous. In contrast to the wailing of the people watching, as he burned he never made a sound nor moved a muscle, such was his self-discipline. His protest was designed to draw attention to the harsh treatment that Buddhists were receiving from the US-backed Catholic regime of Ngo Dinh Diem.

[source]

19630xx1tx.jpgimmolationbhuddistmonkquicvandocvietnam1963.jpgb0000028rr01lzzzzzzz.jpg

This entry was posted in legendary pictures and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to The burning monk

  1. MG says:

    Incredibil cum unii se gandesc cum sa-i converteasca la religia lor in loc sa ii lase in pace caci nimeni nu are vreo putere asupra celui de langa el si nici asupra lui desi poate alege ce va face . Cruda si incredibila relitate!

  2. Pingback: calugari - StartTags.com

  3. Bogdan says:

    Am albumul asta, dar nu am crezut nicio clipa ca poza e reala.

Comments are closed.