Asa au intrat rusii in Bucuresti

Armata sovietica intrand in Bucuresti.

Armata sovietica intrand triumfatoare in Bucuresti, august 1944.

Asa au intrat rusii in Bucuresti. In camioanele acelea sunt 45 de ani de saracie, crime, tragedii, vieti distruse si sperante spulberate. Plus inca 20 de ani de tranzitie, hotie, smecherie, manelisme si prostie. Vad cativa localnici entuziasmati. Saracii, nu stiau ce ii asteapta.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Asa au intrat rusii in Bucuresti

  1. Raiden says:

    Rusii au intrat in Bucurestii deja eliberati de Armata Romana. Printre oameni erau si agitatori comunisti, deoarece PCdR era interesat sa mareasca dimensiunea evenimentului (a se vedea niste poze cu un Ceausescu tanar mergand in intampinarea rusilor – fonoteca online a comunismului). Majoritatea populatiei bucurestene nu era incantata de venirea rusilor.

  2. Diana says:

    Pozele sunt extraordinare. De ce nu le pui si pe http://www.album2.com? Multi utilizatori de acolo ar fi incantati sa le vada.

  3. Copilutza says:

    E atat de fain cand istoria e redata in poze…:)

  4. Antoaneta says:

    Din pacate noi stim si nu ne foloseste la nimic. Tezaurul e tot acolo si nu exista nici un mea culpa adevarat, public, fata de victimele de la Canal, Gherla, Aiud, Sighet. Nimeni nu are nici o vina. Comunismul e ceva abstract, a venit si a plecat singurel, pe propriile picioare, sau in camioanele din imagine.

    Stii anecdota cu Tanase, care a aparut pe scena si a zis: Davai ceas, davai sotie/Haraso tovarasie iar apoi a fost nitel “lamurit”? Câti o stiu, sau cui îi pasa? Cei care ii injura pe rusi habar n-au nici de cultura lor, nici de ce au facut in Romania, injura asa, sa se racoreasca, ca noi romanii ii injuram pe toti. Si de toti ne doare stim noi unde, in afara de capra vecinului.

  5. Mihai says:

    Deci, daca inteleg bine, pana sa vina rusii toti romanii erau bogatasi, asta fara sa ia parte la vro infractiune, iar Dumnezeu ii placea asa de mult incat ii ferea de orice tragedie, si desigur le implinea toate sperantele. Cum peste tot curge numai lapte si miere, iar cainii se intreceau in marimea covrigilor din coada, nu putea exista smecherie, iar hotia era doar un neologism regasit in publicatiile straine. Si desigur, ca tot nu incapeau in casa de cati bani aveau, toti romanii trebuie sa fi frecventat seara de seara opera sau concertele de muzica simfonica. Hai ma lesi?

  6. @ Mihai: culmea e ca in ironia ta inutila, nu esti prea departe de adevar. Perioada interbelica ramane inca intervalul cu cel mai ridicat nivel economic din istoria Romaniei. Daca tara asta ar fi avut caini cu covrigi in coada, mai mult ca sigur atunci i-ai fi intalnit. Nu spune nimeni ca nu existau oameni saraci sau nedreptatiti in vremea de atunci dar niciodata tragediile nu au fost atat de generalizate ca in anii ce au urmat. Ar fi inutil sa insist pe diferente. Daca ai ochi sa citesti, urechi sa asculti si suficient interes, o sa afli singur.

  7. Mihai says:

    Ce nivel economic? Industrie cvasiinexistenta in afara Bucurestiului, Ploiestiului si a oraselor transilvane (unde ea era mostenita de la Austro-ungari), nivelul alfabetizarii la piciorul broastei, servicii medicale pauza (chair in comparatie cu tari apropiate ca austria), guverne numite inaintea alegerilor, campanii de romanizare a minoritatilor (ca sa nu mai vorbim de regimul totalitar carlist si delegile antisemtice din ultima parte a perioadei). Desi era unul dintre principalii producatori de petrol ai Europei (deci o tara ce ar fi trebuit sa fie bogata), bogatiile ori apartineau strainilor, ori erau in mainile unei clici formate in jurul casei regale. Daca iti place asa de mult Romania interbelica, trebuie neaparat sa-ti placa si Romania de azi: industrie ioc, nivel de educatie in picaj, servicii medicale in reanimare, conducatori cu tendinte autoritate avand in jurul lor o camarilla ce controleaza economia, guverne facute prin carciumi. Singura diferenta era ca Romania interbelica a existat acum 60 de ani, iar Romania prezent exista azi (si e mai toleranta fata de anumite minoritati). Aceasta nostalgie fata de ceva ce nu a existat niciodata in realitate nu e cu nimic mai buna sau mai motivata istoric decat cea a nostalgicilor dupa Ceausescu.

  8. Nu stiu cat de bine a fost in perioada interbelica dar stiu cat de prost a fost cu rusii. Nu avem cum sa rescriem istoria, imi e greu sa estimez unde am fi ajuns daca nu ne ocupau ei. O logica de bun simt imi spune ca ar fi fost mai bine fara. Nu pot sa fiu nostalgic dupa o perioada in care nu am trait. Oricum sunt mult prea tanar pentru a dezvolta nostalgii. Dar cred ca e firesct sa consider cei 45 de ani de comunism drept cea mai neagra perioada a istoriei noastre recente. Sigur se pot aduce argumente si valente pozitive chiar si in cadrul epocii de aur dar eu cred ca lucrurile bune ar fi venit oricum.

  9. Pingback: Un instantaneu al intrarii rusilor in Bucuresti in august 1944 >> Indianu blog

  10. marius says:

    Cica in ziua in care rusii intrau in Bucuresti, ziarele din Moscova titrau: “Glorioasa armata URSS a cucerit (si) Bucurestii”.

    @Antoaneta: Ce parere ai de “Actorul si salbaticii”?

  11. Jean says:

    … [deleted by admin – comentariu irelevant, neargumentat, malign]

  12. oroles says:

    Uitati va ce figuri au ” eliberatorii ” , nu e mirare ca pe unde s au dus , au facut numai rele . Au mutre de puscariasi tortionari . @ ala de i sufla in fund pe rusii bolsevici : comunismul ne a distrus , degeaba imi vorbesti de cultura lor , aici chiar asta au distrus , cultura , intelectualitatea , au trimis in puscarii soldatii romani care si au aparat eroic tara , au desfiintat armele care le pusesera probleme . Amice bolsevic , in istoria noastra 2 regimuri ne au distrus : fanaro otomanii si ruso bolsevismul . Ca un ” magar ” imi vorbesti de romanizarea minoritatilor dar uiti de drama romanilor de prin vecini . Cat despre industrializare , me lesi ? Stramosii s au inmultit si au sporit bine mersi si fara ea .

  13. silviu says:

    mihai da tu esti tzigan inputzit de asta vb ca tu nu faci parte din poporu roman,un popor viteaz care si-a castigat independentza ca neam prin sangele varsat pe campu de lupta nu ca voi tziganii care furatzi si talharitzi oamenii corectzi…….kiar daca poate zic poate nu esti tzigan da caracterul si comportamentu tau te defineste ca fiind o lepra a societatzii si nu meritzi sa traesti in tzara asta frumoasa care se numeste ROMANIA …Romanilor nu uitatzi ca altzii si-au dat viatza ca noi sa fim cine suntem astazi un popor liber si ”democrat” de la daci pana la revolutzie au existat oameni cu adevarat eroi si cu sange roman….dupa revolutzie nu prea se mai vede asta dar totusi suntem ROMANI

  14. Pentru Adevar! says:

    Mai corect spus asa, prin amaritii astia de soldati rusi, a intrat decisiv in Romania bolsevismul, comunismul international, preponderent inventat si pus in opera de evreii comunisti (sa nu-i judecam in bloc pentru ca am putea fi acuzati ca facem un rechizitoriu Iudaismului).

    Acesti indivizi criminali au exportat cea mai mare plaga a umanitatii in jumatate din tarile Europei si in alte tari ale lumii intronind teroarea si exterminarea in rindul popoarelor “ocupate”.

    In Romania anilor ’50 toti comisarii politici de judet care aveau ca prim scop decapitarea neamului romanesc si “reeducarea” romanilor si eradicarea traditiei lor crestine au fost evrei comunisti cu exceptia unuia singur, Craciun de la Sibiu.

    Sa mai lasam deoparte ipocriziile astea cu intentie de inselatorie care puncteaza intreaga istorie a omenirii!

    P.S. Aveti aici, foarte bine documentat, proportia implicarii evreilor in revolutia comunista din Rusia si efortul lor de a o internationaliza.

    http://archive.org/details/SourcesOnJewsAndCommunism_700

  15. Camelia says:

    @ Silviu: Aş vrea aşa de mult să fiu de-acord cu tine. chiar îmi doresc! dar românii au uitat demult ce înseamnă să fie români. suntem nepăsători faţă de toate dramele din România, nu protestăm decât în cazuri extreme. nu ne interesează că se fac nedreptăţi,atâta timp cât nu suntem noi victime.asta nu e nici curaj, vitejie, bravură … Cu siguranţa au fost români care şi-au dat viaţa pentru ţară, şi-au dat viaţa pentru liberatate şi independenţă şi democraţie. dar noi cei de azi suntem nişte laşi. nu ne mai dăm viaţa pentru nimeni – şi cred că şi dacă am fi noi pe linia de bătaie am prefera să facem un compromis mai degrabă decât să ne dăm viaţa. aşa că ar fi bine să fim realişti. dacă suntem atât de dornici să păstrăm vie amintirea celor care ne-au precedat hai să începem cu chestii banale, cum ar fi să scriem corect în limba română.

Comments are closed.