Garda de Fier in defilare

28 noiembrie 1940, barbati in port taranesc, membrii ai Garzii de Fier, defileaza in Bucuresti probabil pe Calea Victoriei. Aceasta este o alta fotografie de presa ce ilustreaza complicata viata politica din Romania din preajma si din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Textul ce insoteste imaginea este urmatorul: “Wide World Photos; Please watch credit 943771 – Rumania Echoes to the Thead of the Iron Guard – Bucharest, Rumania – Peasant members of the Iron Guard are shown marching in the capital of the city of Rumania. Today, terror stalks in the Kingdom witch forced Carol to relinquish his throne, for members of the Iron Guard are self-established executioners threatening the lives of every political enemy of Rumania. At least 64 Rumanian leaders of the old regime have met violent death, and many others are expected to face firing scuads. 11-28-40 (s)”

In esenta vedem 35-40 de barbati imbracati in port national aflati in delfilare, arborand steagul Miscarii Legionare, avand antemergator un membru al miscarii imbracat in uniforma oficiala. Uniforma si steagul trebuie sa fi fost de culoare vedre.

Dupa ce fusese scoasa in afara legii de mai multe ori sau tinuta departe de posibilitate obtinerii puterii politice, in 1940 Miscarea Legionara avea reprezentanti in guvern. La acea vreme asasinasera deja mai mult de 60 de politicieni opozanti inchisi la Jilava. Nume ca Gheorghe Duca, Armand Calinescu, Nicolae Iorga sau Virgil Madgearu aveau sa cada si ei victime ale acestor crime. Mai multe detalii despre toate aceste lucruri gasiti aici.

Defilarea in sine nu pare primita cu prea mult entuziasm. Sunt oameni pe margine dar mai degraba putini si dezinteresati.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Garda de Fier in defilare

  1. Shogun says:

    Libraria academiei??

  2. Lucian says:

    Cred ca este vis-a-vis de Teatrul National, Casa Resch, (hotel engles, pasajul englez… etc), in spate s-ar vedea o bucatica de hotel Continental
    http://www.bucurestiivechi.ro/?p=546

  3. Daca fotografia este datata 28 Nov 1940 inseamna ca marsul comemora executarea lui Corneliu Zelea Codreanu.

  4. Raiden says:

    Piata Teatrului, zic si eu.

  5. Super! Admirabil !
    Totusi, nu cred ca fotografia a fost realizata pe 28 noiembrie, judecind dupa vestimentatia trecatorilor: barbatii sunt “in talie” iar femeile in rochite sau chiar unele cu maneca scurta. Or, 28 nov inseamna deja inceput de iarna: paltoane, blanuri , caciuli – nu palarii. Chiar si legionarii – daca era sfarsit de noiembrie – ar fi defilat imbracati in sumane sau zeghe, ca doar nu erau tampiti sa umble in camesi de vara!
    Mai degraba cred ca e una din multele defilari de dupa 6 septembrie 1940, caci lunile septembrie si octombrie ale acelui an au fost pline de astfel de initiative inclusiv sau mai ales in Bucuresti.
    Si dupa cum sunt imbracate femeile, nu e nici vara, dar nici foarte frig. Undeva sfarsit de septembrie – inceput de octombrie 1940.

  6. alex_galmeanu says:

    @ Florin Dobrescu: Singurul lucru concret pe care il am este data mentionata pe spatele fotografiei. Asta nu inseamna ca este neaparat cea corecta.

  7. pe cladirea din fundal sunt atarnate doua steaguri germane, sau mi se pare?

  8. Magazinul ce apare in fundal e posibil sa fie “Mihailescu Nelu incaltaminte” ( in cartea de telefon apare cu un singur L ) aflat pe Calea Victoriei Nr 52.

  9. dan says:

    Intr-adevar, cladirea cu balconul lung din prim-plan este Hotelul English (cu Pasajul Englez), iar mai in spate, cea cu doua balcoane mici, este Casa Riegler (fostul Hotel Hugues). In fundal este marginea Hotelului Continental.

  10. Alexius says:

    referitor la mirarea lui alexandru mircea .
    Ar semăna cu nişte drapele germane (negru-roşu-galben pe orizontal) dispuse cu susul în jos. Drapelul tricolor negru-roşu-galben a reprezentat steagul de stat al Republicii Germane în perioada 1919-1933 şi apoi al Republicii Federale Germane 1949-prezent şi al Republicii Democrate Germane 1949-1990.
    În perioada 1933-1945, drapelul de stat al Germaniei era cel cu crucea gamată neagră pe un cerc alb si fond roşu. Aşa că în perioada defilării, legionarilor, în Bucureşti, prin 1940, drapelul tricolor german nu mai era de actualitate şi în plus este dispus greşit.

  11. Mihai says:

    Felicitari pentru fotografii, dar pacat de textul care le
    insoteste. Compunerea pe care ati facut-o este foarte departe de
    adevar si contine foarte multe mistificari. Spre exemplu, cine
    citeste textul Dumneavoastra traieste cu impresia ca acei oameni
    care defileaza, in fapt romani simpli, erau niste monstri care
    stateau cu mitraliera sa omoare tot ce misca. De fapt, acei peste
    60 de politicieni mentionati de Dumneavoastra, nu erau oponenti
    politici, ci responsabilii vinovati de ceea ce a ramas in istorie
    drept “macelul elitei legionare”. Adica peste 300 de avocati,
    doctori, profesori, pe scurt, conducerea de varf a Miscarii, ucisi
    intr-o singura noapte, fara proces, fara judecata, la ordinul lui
    Carol al II-lea si Armand Calinescu. Cei 60 erau direct
    responsabili de crimele respective si erau la acel moment,
    anchetati. Istoria este de-acord ca Armand Calinescu era un monstru
    care a facut din stat un aparat de ucis oponenti politici. Faptul
    ca niste legionari au omorat, de capul lor, cativa politicieni,
    este irelevant pentru o miscare de peste 1 milion de membri, care
    propovaduia iubirea crestina si de tara. E ca si cum ai retine
    despre Imperiul Roman ca au existat soldati care au furat si au
    violat prin locurile pe unde au fost. Unde mai pui ca prima crima a
    unui legionar( Duca) a aparut ca o reactie disperata la peste 6 ani
    de abuzuri ale statului… Cred ca mult mai corect era sa nu
    scrieti nimic despre Miscare decat sa va bateti joc de memoria
    miilor de luptatori anticomunisti din munti, legionari, despre care
    astazi se stie ca au constituit majoritatea rezistentei armate
    romane impotriva bolsevinsmului. Probabil sunteti tanar…
    Continuati sa puneti fotografii, dar macar faceti-va o datorie din
    a va informa temeinic si a nu mai manipula. Multumesc, Cu respect
    Mihai

  12. florin says:

    comentariul lui mihai este mai mult decat pertinent: unul de bun simt si deasemenea de corectare a unui nestiutor sau poate rauvoitor!consider ca tara asta a avut de-a lungul istoriei conducatori adevarati despre care trebuie sa se scrie adevarat! chiar daca fetita mea invata la scoala ca legiunea a insemnat crima, imi fac datoria sa o invat ce inseamna cuvantul mistificare.si asta pentru ca doar cei ce nu vor sa citeasca corect istoria romaniei nu stiu ca adevarata lupta impotriva comunismului , a ciumei rosii au relizat-o legionarii, cei cu credinta in dumnezeu si tara lor! in fond ce spunea codreanu: omul in slujba natiei si natia in slujba lui dumnezeu. asta au facut ei de-a lungul timpului, au luptat ptr. credinta lor: impotriva bancilor evreiesti la care erau ,,abonati” toti politicienii vremii( vezi ce se intampla si azi), impotriva coruptiei de o amploare fara margini(asa credeau atunci-vezi ce se intampla si azi), impotriva pornografiei-prostitutiei-inculturii-kitch-ului de orice fel si a multor altor plagi sociale pe care le traim din plin mergand pe strada, deschizand televizorul sau citind ziarul.legionarii au luptat cu arma in mana-concret-nu prin vorbe impotriva comunismului, in satele din coamele fagarasului, pe crestele muntilor vrancei si oriunde a fost nevoie de ei .cati romani stiu ca regele spaniei -juan carlos- impreuna cu suita regala depune anual o coroana de flori in cinstea eroilor romani care s-au jertfit pe campia de la mayanahonda in lupta impotriva comunismului?cine erau acesti eroi? erau capii miscarii legionare insotiti de camarazi dispusi sa-si ofere viata in lupta ptr. credinta. si asta in timp ce walter roman invada calare pe tancurile ruseti civilatia ortodoxa.! eroii neamului romanesc sunt cei care s-au jertfit ptr. tara noastra, ptr. credinta in dumnezeu si ortodoxie, pentru pastrarea nealterata a valorilor spirituale si culturale ale neamului romanesc si ei trebuie cinstiti asa cum se cuvine, nu cu falsuri care dainuie de peste 70 de ani.de aceea consider ca atunci cand faci un reportaj sau realizezi un colaj de fotografii ca cel de mai sus, trebuie sa te documentezi temeinic.comentariile pe care le faci sunt desigur note personale, dar cum sa comentzi daca nu citesti? orice profesor de istorie -de bun simt- o sa-ti explice in ce conditii au fost asasinati i. gh. duca, armand calinescu si nicolae iorga si de catre cine! cum a fost asasinat codreanu si alte mii de legionari si de catre cine!iar la urma poti sa faci comentarii ,pertinente poate…

  13. Mario says:

    @Bogdan Beldianu –Capitanul Corneliu Zelea Codreanu nu a fost executat, a fost asasinat!!!

  14. george vasile says:

    poate ca acest comentariu nu a fost chiar unul dezinteresat.pe vremea cand sse folosea cenzura in tara asta se invata mai multa istorie…..acum am ajuns sa-mi spuna un tanar ca noi am cucerit ardealul de la unguri!!!!!daca s-ar ridica din nou aceasta miscare ,ne punem intrebarea,daca nu noi atunci cine…..si lasa-i sa ma faca criminal…

  15. lilly says:

    Da, ei au fost adevaratii romini, cu dragoste de tara, credinciosi si au luptat contra comunismului, nu numai cu vorbe.Nu sint de acord cu unele rezultate soldate cu moartea dar era imposibil sa nu se intimple. Cred ca ar trebui sa se predea si la istorie despre Garda de Fier dar adevarul . La fel cred ca si la televiziune ar trebui informata populatia, cu documente, fotografii si fara interpretari. Lasati telespectatorii sa decida adevarul, eventual puteti cere un sondaj de opinie sunind la un nr. de telefon.
    Daca ei luau puterea, ceea ce era imposibil in conjuctura aceea , nu aveam comunism, evitam moartea elitei rominesti in inchisorile comuniste si evident consecintele regimului comunist

  16. popa corneliu says:

    domnule MIHAI se stie f putin despre ceea ce sustineti Dvs referitor la cei 300 de legionari asasinati de slugile carliste .As dori ,daca se poate mai multe amanunte chiar niste repere bibliografice,daca sunt relativ accesibile.

  17. D St says:

    Penibil de nationaliste comentariile de mai sus – egale in demagogie cu cele comuniste…
    Istoria nu v-a invatat oare nimic, domni antici si doamne la fel de vechi?
    Nationalismul a dus de rapa Romaia si nationalistii continua sa o faca de ras.
    Continua cu pozele domnule Galmeanu – comentariile dumitale sunt de bun simt si au exact doza de neutralitate impartiala cuvenita…
    Oamenii astia traiesc in universul Mussolini, in Europa lor se citesc manifeste fasciste la lumanare si la lampa de petrol inca…Pfui!

  18. DACA ML NU ERA OPRIMATA PE VREMEA LUI I.G.DUCA ,ARMAND CALINESCU,NICOLAE TITULESCU SI DE COMUNISTI. NOI ERAM ELVETIA AZI.

  19. vasile says:

    Pentru popa corneliu, doar o mică parte din crimele împotriva legionarilor:
    “22 Septembrie 1939 Sunt ucisi de autoritatile statale, ca represalii pentru impuscarea lui Calinescu, urmatorii:

    –9 legionari care formau echipa lui Miti Dumitrescu, dupa ce au suferit schingiuiri de nedescris; -13 capetenii legionare inchise la Ramnicu-Sarat; -7 legionari care se aflau bolnavi la Spitalul Militar din Brasov; -44 legionari ce se aflau in lagarul de concentrare Miercure-Ciuc; -32 legionari din lagarul Vaslui; -2 legionari, Popa Ion si Lascaianu Aurel, studenti ce se aflau in inchisoare, condamnati in procesul rectorului Stefanescu Goanga. Sunt transportati la Jilava si impuscati chiar pe mormantul lui Corneliu Codreanu. -Comandantul legionar Victor Dragomirescu este ridicat din spitalul inchisorii Vacaresti si sugrumat in masina in care era transportat si aruncat in Crematoriu cu semne de viata in el. -148 legionari din toata tara in urma ordinului dat de noul guvern prezidat de Gen. Argeseanu si de Palat, de a se ucide cate 3 legionari din fiecare judet, lasandu-se alegerea victimelor la discretia autoritatilor locale. In total au fost ucisi in aceasta zi 256 de legionari cu precadere intelectualii si gradele Miscarii. Trupurile tuturor au fost lasate timp de 3 zile pe locurile unde au fost ucisi, pentru a ingrozi populatia romaneasca care in cea mai mare parte simpatiza cu Miscarea Legionara.”
    Mai multe citiţi aici: Cronica unor violenţe politice http://www.fgmanu.ro/Istorie/articol232

  20. Alexandru Sanda says:

    ,Domnilor,doamnelor,tineri si tinere,aplecativa adinc asupra istoriei acestui neam romanescsi ve-ti constata ca miscarea legionara a fost singura miscare care a avut ca fundament,iubirea de Dumnezeu,neam si tara.
    Au fost plini de curatenie sufleteasca,demnitate,onoare,.
    Ei sau jertfit cu trup si fiinta pentru neamul nostru, ca sa existam cu mindrie .
    Sa nu ne pierdem credinta ortodoxa a stramosilor nostrii si prin tot ce facem sa ne indreptam spre mantire
    Cei ce rostesc dejectii despre miscarea legionara sunt tradatori de neam

    Acestora le spun ca daca ei insisi sunt lepadaturi,ce au cu copii si urmasii lor de le atirna viitorimii,aceste tare,
    Iarta-i Doamne si lumineaza-le mintile.
    TRAIASCA ROMANIA1
    TRAIASCA LEGIUNEA si CAPITANUL!

  21. alex_galmeanu says:

    @alexandru sanda: istoria este incurcata, adevarul e mai mereu pe la mijloc, dar o grupare extrema, paramilitara, violenta atat fizic cat si in doctrina, nu poate fi un lucru bun. extremismul este gresit, indiferent de forma lui.

  22. Lungu.C.Octavian says:

    Jos robia Ocultei Sioniste. Robie Sionista:Religioasa,Economica(FMI),Administrativa(PRESA
    audio-vizuala,Partidele Politice).
    -GETO-DACI >TREZITI-VA ULTIMELE DESCOPERIRI ARHEOLOGICE ARATA CA AICI IN GETO DACIA A FOST LEAGANUL CIVILIZATIEI ->TABLITELE CU SCRIERI DESCOPERITE LA TARTARIA AU O VECHIME DE 7000 DE ANI IN TIMP CE SCRIERILE SUMERIENE AU DOAR 5500 DE ANI. OARE CE AR ZICE STRAMOSII NOSTRI D…ACA AR AFLA CA NOI ACUM SUNTEM O COLONIE SIONISTA ,VANDUTA DE TRADATORII CARE NE CONDUC TRIUNGHIULUI MALEFIC: AMERICA, ISRAEL,EUROPA DE VEST.
    – Noi suntem GETODACI 80% .Iar Romani doar 4 %.
    ISTORIA NE-A FOST FURATA.FAPTELE MARETE ALE REGIILOR GETO DACI SUNT TINUTE SECRET PRINTESA TOMIRIS REGELE ANTYRUS SI REGELE GUDILA ACESTI REGI GETO DACI SUNT INTERZISI . DUPA ACESTI REGI A URMAT BUREBISTA.
    -CULTUL ENERGIEI UNIVERSALE Lungu.C.Octavian,TS ESTE ORGANIZATIE RELIGIOASA CARE PRACTICA CULTUL ENTITATII ENERGETICE UNIVERSALE SI VEDE IN ENERGIA UNIVERSALA BAZA UNIVERSULUI SI A TUTUROR RELIGIILOR.CULTUL NUCLEULUI ENERGETIC UNIVERSAL ARE LA BAZA UN EXERCITIU DE MEDITATIE NECESAR INTRARII IN COMUNIUNE CU ENERGIA UNIVERSALA ,INTRARE IN COMUNIUNE CARE ASIGURA DEZVOLTAREA CAMPULUI ENERGETIC INDIVIDUAL.
    -DUMNEZEU NU ESTE OM.,DUMNEZEU ESTE NUCLEUL ENERGETIC UNIVERSAL FORTA ATOTCREATOARE CARE NU POATE FI DESCRISA CU EXACTITATE. NUCLEUL ENERGETIC UNIVERSAL NU A CREAT DOAR PAMANTUL SAU SISTEMUL NOSTRU SOLAR. NUCLEUL ENERGETIC UNIVERSAL A CREAT TOT UNIVERSUL. . DUPA MOARTEA CORPULUI MATERIAL CAMPUL ENERGETIC INDIVIDUAL ,DUHUL SAU SPIRITUL TRECE INTR-O ALTA DIMENSIUNE NU SE DUCE IN RAI SAU IN IAD .DECI CHEIA DE LA RAI SAU IAD NU O ARE NIMENI. TS VA INDEAMNA SA CERCETATI SA JUDECATI IAR APOI SA CREDETI.
    – INFIINTATI UN NUCLEU IN ZONA DVS INFO:0760148172,E-mail:cultulenergiei@yahoo.com .ATENTIE! ADRESELE DE CONTACT SUNT ATENT MONITORIZATE

  23. marian says:

    Mihai multumesc pentru comentariu ! Subscriu !
    Pacat de text care contine ca 80 % din presa de azi multe neadevaruri si trunchieri de realitate si adevar !
    Pozele in schimb si ideea in sine … chapeau !

  24. marian says:

    Domnule Alex , nu va mira ca asa a fost prezentata de cei care au fost cei mai mari criminali si extremisti din istorie si anume – comunistii ? Cine ne-a rescris istoria din 45 pana astazi Domnul meu ?
    Cred ca din pacate cunoasteti putine depsre adevarata istorie a Miscarii Legionare , atat de putin incat nici macar nu mentionati ca la Procesul de la Nurenberg a fost exonerata de orice acuzatie neffind catalogata drept : extremista , fascista , criminala … etc iar membrii ei au trait in tari precum America , Spania , Germania fara probleme ani indelungati ! Hai de dregul istoriei sa vedem exact despre ce este vorba si cu voia dvs . va dau un citat din C.Noica : ” Nu judecati Miscarea dupa cei care nu stau decat la periferia ei, ci dupa cei buni, care nazuiesc sa fie inca mai buni, si stau ca atare in inima ei.

    Daca veti spune: “Am vazut un legionar facand cutare actiune nevrednica”, nu veti intelege ce este de inteles. Cand insa veti vedea – si-l puteti vedea – un legionar care inca nu e multumit cu sine, atunci veti fi vazut ceva din Legiunea insasi. Veti fi vazut umbra lui Corneliu Codreanu si a lui Mota; lumina lui Corneliu Codreanu si a lui Mota. ”
    Constantin Noica 1940

  25. wandoo says:

    @ D St. Stimate domn/doamna, de cand a devenit penibil sa-ti iubesti tara? De cand e penibil sa nu-ti onorezi stramosii cazuti in apararea ei? comentariile pertinente de mai sus care sustin cauza legiunii sunt egale in demagogie cu cele comuniste? Hm …dar oare lucrurile concrete pe care se bazeaza filozofia legionara (iubirea de neam ,tara si Dumnezeu) are vre-un pic de a face cu fantasmagoriile promovate de propaganda comunista? E clar ca nu cunoasteti substanta acestor miscari.Nu sunteti decat un jalnic internationalist,in speta un jefuitor de popoare si un subminator al credintelor in neam .Sunteti persoana care-metaforic vorbind,nu o luati ad literam- ne-ati adus halouin si valentines dai.
    Dl.galmeanu sper ca a inteles incarcatura sentimentala a unei fotografii astfel incat de acum incolo ori se documenteaza temeinic asupra ei, ori sa lase comentariile la dispozitia privitorilor neasumandu-si nici un punct de vedere.
    In rest ,dat fiind ca m-am documentat din diferite surse ,subscriu si eu la cele scrise mai sus de aparatorii miscarii legionare. As vrea sa am si eu curajul lor din acele vremuri cand fiara rosie comunista isi zdranganea armele celor 190 de divizii superechipate la granita noastra estica.,pregatiti sa navaleasca precum hunii peste toata Europa. Am zis si o mai zic, nu tin cu Hitler, dar mare noroc am avut cu el ,altfel am fi vorbit acu ruseste iar ca grad de civilizatie am fi fost cam pe unde este Coreea de nord,saraca!
    Nu e nimic rau in a fi nationalist in tara asta unde mi-am batut muntii cu picioru’,unde am dat la vasle in Delta Dunarii,am adunat balotii de paie de pe camp…Nu e nimic rau sa pun mana pe arma si sa …”bag baioneta-n ei”, in cei care vor a-mi lua acestea!

  26. Pingback: 10 DECEMBRIE 1933. CÂND STATUL DE DREPT A MURIT… Dizolvarea Gărzii de Fier şi arestarea a 10000 de legionari. | MAGAZIN CRITIC

Comments are closed.