Piata Victoriei la 1910-1912

Raiden ne trimite inca o fotografie uimitoare din colectia Arhivelor Statului. Avem o inedita vedere spre Piata Victoriei asa cum arata un pic inainte de Primul Razboi Mondial. Imaginea surprinde o defilare a militarilor romani ce parasesc piata pe Bulevadrul Coltei (asa cum se numea Bd. Lascar Catargiu in perioada respectiva).

Raiden sends us another surprising photograph from the State Archives Collection.  This is a novel view to Piata Victoriei as it used to look a bit before the First World War. The image captures a parade of Romanian militaries leaving the square on Coltei Blvd. (as Lascar Catargiu Blvd. used to be called back then).

Unghiul nu este foarte des intalnit. Cele mai multe dintre fotografiile realizate aici prefera vederea diametral opusa, spre Cladirea Functionarilor Publici.

The angle is not very common. Most of the photographs of this place are taken from the opposite angle, with a view to the Building of Civil Servants.

In prim plan vedem defilarea in sine, probabil este vorba de un sfarsit de eveniment, militarii nefiind aranjati chiar de parada. In centru-dreapta se afla un tramvai tras de cai, este vorba de linia nr.2 ce mergea pana pe Calea Calarasilor.

In the foreground the parade itself can be seen, it is most likely the end of an event as the militaries are no longer in parade formation. In the centre-right there is a horse-drawn tram, namely line 2 which would go up to Calea Calarasilor.

Cel mai important dintre elemente este Muzeul Antipa (Muzeul Zoologic, asa cum se numea in perioada) in stanga-sus. Fatada neoclasica se prezenta mult mai ornamentata in comparatie cu cea de azi, cu vulturi si timpan bogat decorat. Alaturi se afla biserica Mavrogheni din str. Monetariei (centru-sus), precum si silueta tuguiata a Scolii Comunale Kiseleff (sus-dreapta), actuala Scoala “Ion Heliade Radulescu“. Lipsa unor cladiri existente astazi este un alt element important. Cladirea Muzeului de Geologie precum si cladirea Muzeului Taranului Roman aveau sa fie construite mai tarziu.

The most important of the sights is the Antipa Museum (The Zoological Museum, as it used to be called back then) in the upper-left side. The neoclassic façade had more ornaments than nowadays, with vultures and a richly decorated tympanum. Next to it there is Mavrogheni Church on Monetariei Street (upper centre) as well as the pointed shape of the Kiseleff Communal School (upper right), now called Ion Heliade Radulescu School. The fact that buildings existing now were missing then is also important. The building of the Geology Museum as well as the building of the Romanian Peasant Museum would be constructed later on.

Lipsa Muzeului Taranului Roman ne ajuta la o incercare de a data scena. Daca la prima vedere am putea spune ca este vorba de Primul Razboi Mondial undeva inaintea ocupatiei germane, lipsa acestei cladiri ne duce mai aproape de 1910-1912. Conform informatiilor de pe site-ul muzeului, edificiul a fost construită în perioada 1912 – 1941. Lucrarile au durat 29 de ani din cauza multiplelor intreruperi, probabil unele dintre ele datorate razboiului si situatiei economice din prima parte a perioadei interbelice. O dovada in plus o reprezinta si o fotografie publicata anterior unde vedem ca in timpul ocupatiei germane aceasta cladire se afla in stadiu avansat de executie.

The fact that the Romanian Peasant Museum is missing helps us in our attempt to date the scene. If at first sight we might assume that the photo  was taken during the First World War before the German Occupation, this building missing leads us to believe that it is rather 1910-1912. According to the information on the museum site the building was erected between 1912 and 1941. The works took 29 years because of the numerous interruptions, some of them probably due to the war and the economic situation in the first part of the Interwar period. An additional proof is also a previously published photograph where it can be noticed that during the German Occupation this building was in an advanced stage of construction.

Printre altele avem si o mica mostra de vestimentatie a peioadei. Vedem doua doamne cochete aflate cu spatele in partea de jos-centru a cadrului precum si un domn venind din directie opusa.

Among others we also have a taste of the clothes worn back then. We see two coquette ladies with their back to the camera, on the bottom centre of the image and a gentleman coming from the opposite direction.

Thx Raiden.

This entry was posted in rare images and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Piata Victoriei la 1910-1912

  1. Pingback: Tweets that mention Piata Victoriei la 1910-1912 | Muzeul de Fotografie -- Topsy.com

  2. Stefan says:

    Foarte misto fotografia precum si comentariile. Bravo. Bucurestiul parea un oras elegant. Lumea arata bine, poate si unde era Calea Victoriei. Ce remarc este ca lumea nu se inghesuia sa priveasca sirul de militari. Probabil ca se deplasau de la o unitate la alta. Poate spre palat.

  3. adrian says:

    Un indiciu mai clar este lipsa muzeului geologic totusi. Se vede insa scoala de la Mavrogheni 1906. Daca e vorba de miscari de trupe inseamna ca e vorba mai curand de 1913 si de razboiul balcanic la care s-a facut doar demonstratie de forta peste Dunare fara sa se traga un singur foc. Probabil ca erau ceva pregatiri de campanie.
    Nasol cu piatra aia cubica, va dati seama cum se zgaltaiau trasurile pe caldaram? … gluma amara evident …

  4. adrian says:

    imi statea pe creier …. pe planul orasului din 1911 institutul geologic era bine plasat. spre deosebire de muzul taranului care s-a construit mai curand dupa razboi desi fusese proiectat in 1912. asadar poza ar putea sa fie din martie 1907 si miscarea trupelor sa fie legata de agitatia rascoalei ?!

  5. habarnam says:

    Dupa unghi, trupele par sa paraseasca piata mai degraba prin Bd. Lascar Catargiu decat prin Calea Victoriei. Dealtfel poza din timpul ocupatiei germane (data ca referinta) arata intr-adevar trupe intrand pe Calea Victoriei, unghiul fiind cu totul altul.

  6. alex_galmeanu says:

    @ habarnam: Am si eu niste dubii in privinta asta. Am oscilat intre cele doua variane. Unghiul pare diferit dar pe de alta parte balconul ce se vede in stanga (cel in care se afla acel om) este identic cu cele ale Cladirii Functionarilor Publici. Deocamdata nu am gasit nici o fotografie in detaliu cu acea cladire dintre Catargiu si Victoriei ce sa ma ajute. Poate apare ceva.

  7. adrian says:

    Ma bag si eu din nou in seama…
    Fireste ca imaginea e dintr-o cladire de pe bd. Catargiu.
    Sunt trei argumente: 1) din capatul Caii Victoriei fatada muzeului se vede mult mai tangential; 2) in centrul Caii Victoriei nu exista spatiu verde divizor asa cum apare in imaginea asta in spatele tramvaiului pe cand pe bd. nou era si 3) umbra lasata de cladirea din care s-a facut poza arata ca nu avea in niciun fel gabaritul palatului functionarilor ba mai mult, se mai vede umbra unei cladiri mai mici care urmeaza la nord.

  8. alex_galmeanu says:

    @ adrian & habarnam: am corectat, thanx

  9. Raiden says:

    Personal am mai gresit si la denumirea actuala a Scolii Comunale, cand ti-am dat poza. Se numeste “Ion Heliade Radulescu”, nu “Barbu Delavrancea”.

  10. alex_galmeanu says:

    @Raiden: am corectat, thanx

  11. Ana says:

    Din povestile mamaitei mele, care are 85 de ani, ea a fost prima tarancuta care s-a mutat in Bucuresti. In acel timp Bucurestiul era locuit doar lumea bogata, cu studii, se luau in functie de avere. Pacat ca acum este populat de toti incultii,tiganii,etc. care au stricat imaginea orasului. Merg adesea in Centru istoric la diverse cafenele, iar deasupra cafenelelor, teraselor, etc stau atarnati chilotii rupti ai tiganilor. Pacat de acest oras 🙁

  12. mihai says:

    stie cineva ce fel de imobile erau pe locul ocupat acum de turnul BRD & a celeilalte cladiri de birouri din capatul pasajului ?ms

  13. cristian11 says:

    @mihai
    din ce-mi aduc aminte din perioada anilor ’60-70, suprafata cuprinsa intre coltul blv. Mihalache (1 Mai / Filantropia) unde acum este blocul BRD si intersectia cu str. dr. Iacob Felix, apartinea Spitalului Filantropia si daca nu gresesc cuprindea o centrala termica si cateva cladiri anexe.

  14. mihai says:

    multumesc mult!

  15. TF says:

    Foarte tare fotografia. Extraordinară. Parcă nici nu îți vine să crezi…

  16. Lucian Onea says:

    Ptr. Mihai: Chiar in coltul intersectiei, peste drum de spatele Muz. Antipa, se afla si o farmacie.Probabil ca apartinea de spitalul Filantropia.

  17. Alexius says:

    Nu este defilare. Militarii merg la pas iar o parte a companiei a ieşit din cadru, deci puteau fi mai mulţi. Oricum spectacolul se terminase, daca fusese vreunul, iar oamenii nu îşi vedeau de treburi. Se mai vad în spate alţi militari pe cai care tractează nişte chesoane. Se apropia iarna. Tramvaiul hipo-tractat pe care scrie “Călăraşilor”, are nişte tălpici de metal ce dublează pe exterior roţile, probabil pentru a aluneca pe zăpadă, în cazul în care stratul era pre mare, ori pentru a preveni depunerile de zăpadă pe roţile atelajului. În dreapta tramvaiului mai se vede un om cu sorţ şi cu o cobiliţă pe umăr. Foarte frumoase imagini. Cât spaţiu, ce pieţe, superb.

  18. Sorina Maria says:

    Poza este facuta dupa 1907, intrucat Muzeul Antipa a fost inaugurat in 1908. Blocul cu farmacia de pe coltul Bd. 1 Mai a fost demolat in 1987-88, odata cu construirea Pasajului Victoria. Centrala Spitalului Filantropia mai exista si astazi, bineinteles, abandonata, si se vede din str. Dr. Felix.

  19. Mihai says:

    Blocul cu farmacia de pe coltul Bd. 1 Mai a fost demolat intre 1984-1985 avand in vedere ca pasajul Victoriei a fost inaugurat la 1 Mai 1986. Iar cine isi mai aminteste, pe scuarul (marginit de pomi) existent vis-a-vis de farmacie era un WC public si un mic parculet.

Comments are closed.