Veteranii ies in strada – Update! – Corneliu Zelea Codreanu?

De data asta, intr-o alta fotografie de presa, avem o imagine a problemelor sociale cu care se confrunta capitala in perioada interbelica. O manifestatie din 28 aprilie 1930 aduce in aceasi tabara soldati, veterani, invalizi precum si rudele celor disparuti in razboi. Toti protesteaza impotriva politicilor guvernamentale in legtura cu cei ce au suferit pierderi in lupte.

Textul integral ce insoteste imaginea este urmatorul: “A street scene in Bukharest, Romania, recently, when soldiers, war mothers and invalids staged a demonstration protesting against the official policy of the government toward those who had suffered losses in the world war. Many clashes with the police were reported and twenty-eight arrests made. Several were also reported injured, though none of these were invalids. (The Associated Press)”

Compunerea fotografica este interesanta, imaginea este practic impartita in doua. Jos avem soldatii iar sus invalizii si rudele celor disparuti. Exista o simetrie intre uniforme si haine civile, toate orientate catre trasura din mijloc unde un lider cu bratele deschise, cu bastonul intr-o mana si palaria in cealalta, pare pregatit de a sustine o cuvantare. Aspectul “desenat” al paltonulul pe care il poarta acest om se datoreaza retusului tehnic pentru imbuintatirea contrastului la tiparire.

Update! Liderul ce vorbeste multimii urcat in trasura poate fi Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul miscarii legionare din Romania. Se pare ca in urma ciocnirilor dintre veteranii de razboi si autoritatile locale, Codreanu se inscrie ca avocat in instanta pentru apararea un grup de arestati.

Trasura, una eleganta, este trasa de multime in mijlocul ei. Exista si un steag pe ea cu o emblema ce imi este necunoscuta, probabil apartine unui sindicat.

Singurul element de identificare al amplasamentului acestei manifestatii este gardul din coltul din dreapta sus. Nu este unul comun, formele spiralate sunt asemanatoare cu portile Ateneului Roman dar dupa un scurt studiu am eliminat aceasta varianta.

Adunarea este destul de pestrita. Pe langa soldati si gradatii lor, vedem femei, batrani, tineri si copii, unii sunt imbracati elegant, altii destul de modest. Se remarca un personaj in stanga – sus. Isi agita palaria spre grupul de soldati aflandu-se urcat pe o scara.

Stirea Associated Press spune ca au fost ciocniri cu politia si s-au facut arestari dar fotografia nu prezinta nici unul din astfel de momente.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Veteranii ies in strada – Update! – Corneliu Zelea Codreanu?

  1. Emil Boboescu says:

    Cateva precizari:
    Fanionul de pe trasura este posibil sa fie al Asezamantului National pentru Cultul Eroilor “Regina Maria”, precursorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor de astazi.
    Uniformele prezentate in detalii sunt posibil a apartine Regimentului de Jandarmi pedestri Bucuresti, cel putin cele identificabile, de exemplu cea a plutonierului major de pe scara trasurii.
    Armele sunt un amestec de Mannlicher md. 1893 (romanesc) si Mannlicher md. 1895 (austriac de captura).

  2. catalin says:

    Corneliu Zelea Codreanu ?

  3. alex_galmeanu says:

    @ catalin: si eu cred ca este el, vezi update-ul

  4. Augustin says:

    E posibil ca soldatii din fotografie sa nu fie participanti la demonstratie, ci participanti la reprimarea ei. Detaliile cu soldatii ma fac sa ma gindesc la acest lucru, plus faptul ca au pustile la ei. Ma gindesc ca daca ar fi participat la o demonstratie nu veneau cu armamentul din dotare…
    Iar daca aprecierea dlui Boboescu este corecta privind tipul de uniforma, cred ca ecuatia e rezolvata

  5. Emil Boboescu says:

    Nu cred ca poate fi vorbade o reprimare in adevaratul sens al cuvantului. Aducerea armamentului din dotare la acea perioada in misiune era un lucru mult mai normal si mai des intalnit decat astazi. Intr-adevar se observa formarea unui cordon de blocare a circulatiei dar toti soldatii sunt cu arma la umar deci nu au primit comanda si nu se vede intentia de a se trage.
    Cat despre personajul pe de trasura nu cred ca poate fi vorba de Codreanu. Acesta pare destul de in varsta si personal nu am informatii care sa ateste ca C. Z. Codreanu sa fi participat la prosteste ale veteranilor in acea perioada.

  6. dan says:

    Cred ca in partea dreapta a imaginii recunosc poarta Palatului Regal, asa cum arata ea in anii interbelici. Acest unghi de fotografiere se putea obtine exact de la ultimul etaj al Jockey-Clubului, deci manifestatia se desfasura in spatiul dintre Fundatie+Jockey-Club si Palatul Regal (jandarmii par sa imprastie “amiabil” pe manifestanti).
    ***Consider ca nu sunt suficiente elemente ca sa vorbim despre o manifestatie a unor veterani.
    Cronologia mentioneaza un singur eveniment important pentru Romania in ziua de 28 aprilie 1930: ministrul nostru de externe N.Titulescu si omologul sau maghiar, baronul Korani, au semnat la Paris un nou acord provizoriu privitor la restituirea catre statul roman a bunurilor Fundatiei Gojdu (de fapt, aceasta restuire fusese stabilita inca din 1920, la Trianon).

  7. Am consultat cativa batrani legionari, octogenari si chiar nonagenari, in stare mintala foarte buna, oameni cu care sunt in relatii apropiate, si care nu isi amintesc de vreo implicare a lui Corneliu Codreanu in acest gen de manifestari.
    In plus, personajul care vorbeste nu are trasaturile lui C Z Codreanu, chiar daca seamana destul de mult. In 1930, Codreanu avea 31 de ani si fotografiile din acel an ni-l arata mai slab, fata mai prelunga. Mai mult, nici vestimentatia personajului nu se potriveste deloc cu aceea obisnuita la Codreanu: fie costumul national, fie haine simple, cel mai adesea din aba ori dimie. In acest anotimp, Codreanu umbla in 1930 fara exceptie in suman bucovinean.

  8. Alexius says:

    Si eu cred ca jandarmii sunt aduşi pentru a opri, ori măcar pentru a supravehgea adunarea. Ştiţi foarte bine, că sunt foarte mulţi paşi care se aplică în cazul unei proceduri de evacuare a pieţei. De regulă, dacă manifestaţia nu degenera în violenţe, chiar dacă nu era autorizată se proceda la asigurarea unui perimetru pentru a preveni răspândirea mulţimii, dezordinii ori măcar mulţimea era puţin înghesuită pe trotuare pentru a lăsa o cale de acces circulaţiei pe carosabil. După cum se vede în poza detaliu 2 este o mică busculadă în jurul trăsurii fără cai. O mână de jandarm încearcă să pună stăpânire pe uluba atelajului, deci se încerca eliberarea carosabilului, sau a pieţei. Seamănă cu Codreanu, dar cum au spus şi ceilalţi , nu răsare.

  9. Cristi says:

    Sa fie in zona Palatului Sutu? Acolo sunt niste arbori grosi aproape de gard.

  10. shaman says:

    Alte timpuri, aceleasi procedee.

  11. Sarmis says:

    Nu e Corneliu Zelea Codreanu!
    Personajul din fotografie e mai batran. In mana dreapta are un baston.
    Capitanul n-a purtat niciodata baston. Nu uitati: a fost asasinat la 39 de ani. Deci, exclus.

  12. barbone58 says:

    Steagul este probabil al Societatii de salvare Bucuresti (precursoarea Salvarii de azi oarecum) infiintata la 1906 de Dr. Nicolae Minovicisi ,este o cruce rosie cu o efigie in mijloc. “Trasura este cred o ambulanta a acestei societati.

  13. In nici un caz nu este Zelea Codreanu. Personajul pare mult mai scund, mai bondoc si cu alta frizura.Pare si mai in varsta. In Plus, Zelea Codreanu nu ar fi purtat niciodata un baston, simbol (in cazul unui om sanatos) a ceea ce el numea “burghezie jidovita”

Comments are closed.