50 de ani de istorie la feminin

Avem un nou proiect. Va invit la o expozitie foto cu un subiect interesant. Este vorba de un set important de fotografii, portrete de femei, realizate din anii ’60 pana in zilele noastre. Sunt 50 de ani de evolutie feminina surprinsa cu ajutorul aparatului de fotografiat. Putem analiza impreuna directia spre care a mers feminitatea in ultima jumatate de veac.

Selectia imaginilor, saptezeci si cinci la numar, a fost realizata din mai multe arhive. Sunt si cateva fotografii realizate de mine dar de data aceasta rolul meu este unul curatorial. O postura inedita dar foarte interesanta pentru mine.

O prima expozitie va avea loc in Constanta in intervalul 27-29 august 2010 la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” intre orele 9-18. Intrarea este libera. Expozitia va fi prezentata si in Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti in perioada imediat urmatoare. Revin cu date concrete.

Vazuta prin lentilele aparatului fotografic – istoria poate depasi sfera unui demers stiintific formal, aparand si ca o colectie de povesti personale si subiective.

“Romania – 50 de ani de istorie la feminin” este o astfel de colectie de mici istorii personale.  Eroinele infatisate in lucrari vorbesc in maniera lor feminina despre schimbarile petrecute in societatea romanească si alcatuiesc o fresca a stilului de viata din Romania ultimii jumatati de veac. Expozitia este sustinuta de Bayer Schering Pharma in cadrul unei campanii nationale dedicate celebrarii a 50 de ani de la descoperirea pilulei contraceptive, moment care a marcat evolutia intregii societati si a contribuit decisiv la  emanciparea femeilor si afirmare a personalitatii feminine.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 27 august in foaierul Teatrului National de Opera si Balet ,, Oleg Danovski” din Constanta, in prezenta unor personalitati din domeniul medical, stiitntific si artistic. Expozitia va fi de asemenea prezentata in cadrului unei Caravane organizata de Bayer Schering Pharma in Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti.

This entry was posted in events, news, not especially on topic and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to 50 de ani de istorie la feminin

  1. Daniela Draghici says:

    Extraordinar! Felicitari pentru initiativa! Eu activez in domeniul sanatatii reproducerii si al dreptului femeilor la contraceptie, printre altele. In 1998 am organizat prima campanie de advocacy (+caravana) la Cluj, Iasi si Constanta, unde am expus mica mea colectie de 14 fotografii care reprezinta femei, tocmai pentru a plati un tribut celor aproape 10.000 de femei care au murit in perioada comunista fiindca nu li s-a respectat dreptul la servicii contraceptive si de intrerupere a sarcinii in mod legal. Fotografiile au fost facute de sotul meu, la indemnul meu. Din pacate sotul meu nu mai traieste sa vada expozitia de acum. Astept cu nerabdare sa o vad la Bucuresti.

  2. Cristina says:

    Felicitari pentru expozitie si mult succes.
    O mica intrebare: ati renuntat la textele in engleza?

  3. cristian11 says:

    Pentru a-mi satisface curiozitatea, Alex!
    De ce ai ales o fotografie cu Lidia Jiga si un tigru, (s-ar putea sa fie chiar Bengal – cel ce a ucis-o)?

  4. Catalina says:

    Cred ca e o expozitie reusita.. am doar o intrebare: cand va fi prezentata si in Bucuresti? (nu vreau sa o ratez 🙂 )

  5. alex_galmeanu says:

    @ Catalina: Daca totul decurge conform planului, pe 27 octombrie 2010. Revin cu informatii atunci cand se vor concretiza.

  6. alex_galmeanu says:

    @ Cristina: Nu am renuntat la textele in engleza. Doar ca vin ceva mai greu.

  7. Emi says:

    Pe cand putem vedea expozitia la Bucuresti? Asteptam update-uri.

  8. Octavian says:

    Cred ca aproape intamplator (da, stiu, nimic nu e intamplator, teribil de adevarata sintagma) am dat peste site, si de atunci ma tot rasfat sarind din link in link, nici nu mai stiu ce anume sa urmaresc. Am trimis unei prietene (tot bucurestence, tot nostalgice, din Cahors, link-ul, pe facebook, si-l comentam duios-picant, cum sade bine celor de scoala si moda veche)… Mi-as fi dorit sa fi vazut si eu expozitia, mai ales ca am dat de putin timp si in patima fotografiei (sunt inca la nivel de “roti ajutatoare”, nu-mi tin echilibrul, inca nu stiu ce-i reglajul manual desi m-am “infipt” la jucarioare cu nume nipone) insa ma desparte marea noastra si inca o mare si un continent de locul unde, orice-ar zice gurile rele, se petrec si lucruri frumoase, pentru ca locul se cheama “acasa”. Daca vreodata, Alex, te hotarasti sa pui un link cu Expozitia Virtuala, voi fi mandru sa pasesc atent cu ochii la fotografii.

    Cu drag din Tripoli, Libya
    Octavian

  9. Alice Lirette says:

    Hello Alex,

    I’ve been looking through much of your work. How / where can I purchase some of your pictures?

    Alice Lirette

Comments are closed.