Vechiul Palat Regal

Imaginea de mai sus, realizata de Underwood & Underwood la data de 30 august 1916, reprezinta vechiul Palat Regal al Romaniei de pe Calea Victoriei. Amplasamentul este acelasi cu actualul palat ce avea sa il inlocuiasca in anii 30.

Palatul nu este fotografiat in intregime, vedem doar aripa centrala. Vechea casa Golescu (apripa stanga) si aripa dreapta nu sunt vizibile. Aripa centrala avea sa fie distrusa de un incendiu in 1926.

Fotografia este una generica, nu este reprezentat un eveniment special dar putem vedea cum in curte in dreptul intrarii din partea dreapta se lucra la pavajul din piatra cubica.

Unul din soldatii de garda si doi trecatori vad aparatul de fotografiat si il privesc cu o curiozitate evidenta.

O scurta istorie a vechiului Palat Regal precum si alte cateva imagini inedite gasiti pe rezistenta.net.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Vechiul Palat Regal

  1. Raiden says:

    Mersi de link 🙂
    M-am tot gandit sa refac articolul despre Palat. Este scris la inceputuri, cand nu tratam problema la un nivel f complex.

    Odata cu ridicarea noului Palat in anii ’30, suprafata construibila a fost marita. Astfel, actuala aripa Stirbei-Voda (refacuta) este pe locul fostei strazi Imperiale si fostului Hotel Imperial.

    Referitor la vechiul Palat, prezenta stemei in piatra pe fatada ne ducea mult mai mult spre modelul occidental de Palat Regal.

  2. Sfarma-Piatra says:

    Excelente fotografii ! Arata total diferit de ce vedem noi astazi! Oare din ce an s-au facut modificarile actuale ? Stie cineva ? Eu am crezut pina azi ca ceea ce vedem noi astazi este forma originala ! Posibil in timpul lui Carol al II-lea ?

  3. Raiden says:

    Daca o sa accesezi link-ul din finalul articolului, te vei lamuri.

  4. Sfarma-Piatra says:

    OK,am citit articolul,multumesc ! Daca chiar se organizeaza chefuri in Sala Tronului,asta e odios !!!

  5. armyuser says:

    Foarte interesantă această imagine a Palatului Regal! Mai multe istorii despre Palatul Regal şi Piaţa din jurul său se pot citi începând cu acest articol.

  6. Ninjapedia says:

    Foarte linistita atmosfera, cu lucrari la pavaj, si portile larg deschise, daca ne gandim ca Romania tocmai intrase in razboi cu 2 saptamani inainte.

  7. Emil Boboescu says:

    Interesanta fotografie…
    Pot insa sa precizez ca soldatii din garda par a fi mai mult politisti. Cel putin cel care este orientat cu fata se observa ca are o baioneta destul de lunga dar nu are pusca aferenta ci se observa snurul prins de gat al unui revolver, ceea ce ne poate duce cu gandul la un sergent de strada sau gardist, cum preferati. Totodata poarta chipiu in loc de capela, acoperit cu o coafa alba, semn ca este uniforma de vara. Cel care este intors cu spatele este mai mult ca sigur un ofiter dar nu putem determina daca este militar sau politist.

  8. Sfarma-Piatra says:

    Raiden,daca ai putea sa publici fotografii cu gara Burdujeni din Suceava ! Am fost zilele trecute acolo,ESTE RESTAURATA COMPLET asa cum era in 1868 ! Pina si candelabrele sint ca atunci,mai lipsesc trasurile,ARATA EXCEPTIONAL ! A fost restaurata in 2004 !

  9. dan says:

    @Raiden_
    Suprafata ocupata de noul Palat este de aproape trei ori mai mare decat a celui vechi.
    Aripa Stirbey-Voda s-a realizat nu numai pe locul Hotelului Imperial si a Str.Imperiale ce-l despartea de vechiul Palat, dar si pe locul Hotelului High-Life (fost Manu) si a vechii Str.Stirbey-Voda ce separa cele doua hoteluri si iesea pe atunci in dreptul Str.Franklin.
    Strada Pictor N.Grigorescu, ce se gasea in spatele vechiului Palat, a disparut si ea.

  10. Raiden says:

    @ dan – multumesc pentru corecturi si completari.

  11. Alexius says:

    Si pe mine mă miră lipsa unor militari din Garda Palatului care să fie postaţi la intrare, indiferent că erau vremuri aşa mai relaxate, chiar dacă lipsea regele sau familia regală, din palat, garda trebuia asigurată. Nu am văzut să plece grenadierii Gărzii de la Palatul Buckingham vreodată. Dar , deh se terminase cu milităria şi rigoarea de pe timpul lui Carol I, acum era Ferdinand rege şi domnea alături de Maria. Începuse distracţia iar românismele îşi reintrau în drepturi.

  12. Emil Boboescu says:

    La momentul respectiv garda palatului era facuta de unitati militare prin rotatie. Unitati de garda propriu-zise nu existau la acel moment afara de Regimentul de Escorta ce se tragea din Divizionul de Jandarmi Calari Bucuresti. Iar in ceea ce priveste prezenta unui politist in fata palatului sa nu ne mire, Corpul Gardienilor Publici, la acea perioada parte componenta a Politiei, avea atributii de paza a tuturor institutiilor si desi era o institutie “civila” toate cadrele superioare erau ofiteri din cadrul Armatei.
    Totodata poza nu mi se pare atat de clara astfel incat sa vad lipsa sau prezenta unor soldati in gheretele de paza de la intrarea in palat, unde de altfel acestia stateau.
    Deci il rog pe Dl. Alexius sa nu critice organizarea militara din timpul Regelui Ferdinand care s-a pastrat la nivelul unchiului sau.

  13. alexius says:

    Nu trebuie să mă rugaţi domnule Bobescu. Aţi spus foarte clar referindu-vă la asigurarea gărzii Palatului.

  14. D St says:

    Aici se vede Micul Paris in stilul arhitectonic. Imaginile puteau fi date oricui ca fiind din Franta si nu cred ca s-ar fi indoit cineva…Bucurestiul era mai putin oriental atunci decat acum

Comments are closed.