Help needed – Se cauta cladire – Update!

Un prieten m-a rugat sa il ajut. La randul meu eu apelez la voi. Avem nevoie sa identificam amplasamentul cladirii din imaginile publicate, asa ca orice ajutor din partea voastra este binevenit.

Tot ce stiu este ca fotografiile sunt realizate in Bucuresti, probabil in perioada interbelica. Cladirea nu cred ca mai exista.

Update! Ionut Macri ne trimite fotografii realizate azi. Este interesanta comparatia.

This entry was posted in not especially on topic, rare images and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

34 Responses to Help needed – Se cauta cladire – Update!

  1. Pingback: Twitted by cristianlupsa

  2. Gabriel Petrescu says:

    http://www.projekt36.ch/op/Text-Ciuciu_RO_7.pdf
    parca asta este cladirea 🙂

  3. Claudia says:

    ….cred ca este undeva pe langa Hala Traian….

  4. Teoctist says:

    ÃŽn prima fotografie, deasupra firmei “Croitoria Weintraub”, apare o mică firmă a unui doctor Blechmann M. Conform cărÈ›ii de telefoane din anul 1937, acesta avea adresa pe strada Brătianu, Nr. 7

  5. Teoctist says:

    Am consultat și Anuarul SOCEC al României Mari din 1925. Weintraub S-sor & Irimia Weisberg apar pe str Carol 54
    http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=gdc3&fileName=scd0001_20030129001ropage.db&recNum=563

  6. rasebo says:

    @Teoctist: Pe una dintre laturile clădirii (imaginea C4-a.jpg) este scris “B N 6”, sub o plăcuţă a magazinului “TITAN”. Posibil să fie prescurtarea de la Brătianu nr. 6?

  7. Raiden says:

    Solutia: este vorba despre cladirea de pe coltul strazilor Filitti (dreapta) si Tonitza (stanga), de langa Piata Natiunile Unite, pe atunci Piata Senatului.

    De fapt, in capatul frontului de cladiri din stanga imobilului de pe colt se poate observa blocul Adriatica-Trieste in constructie, asadar mai mult ca sigur fotografiile dateaza din anii ’20.

    Hope this helps.

  8. Raiden says:

    Corectie: imobilul in constructie este blocul Agricola-Fonciera.
    Revenind la cladirea de care intrebi, a pierdut mult din prestanta prin disparitia ornamentului superior de pe colt, din zona acoperisului (probabil la cutremurele succesive 1940/1977).

  9. Ionut says:

    Mi se pare o zona usor in panta, daca ne uitam la
    prima fotografie. Strada din dreapta pare ca urca,
    cea din stinga coboara.
    Tot la prima imagine deasupra strazii din stinga se zareste o zona
    mai inalta, un deal (al Patriarhiei?).

  10. marius says:

    D-le Raiden, tot respectul !

  11. Teoctist says:

    Da, Raiden a localizat exact. M-am uitat pe o hartă interbelică. Clădirea se află la colţul străzilor Carol și Filittis, adresa ei fiind Carol 54

  12. Ionut says:

    Raiden, esti extraordinar!
    Am fost acolo in seara asta, cladirea e in stare foarte buna as zice.
    Magazinul de la parter pastreaza timplaria originala, etajele de mai sus pareau si ele in stare buna. O sa merg pe zi sa fac o poza din aceleasi unghiuri sa le comparam.
    Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, sunt foarte entuziasmat ca am putut identifica acest imobil pe care il credeam disparut.

  13. Raiden says:

    Revin. Despre prima ipostaza am vorbit, asa ca ma voi referi la celelalte doua:

    – a doua ipostaza prezinta fatada dinspre str. Nicolae Tonitza a cladirii, luata din curtea casei care exista odinioara vis-a-vis de ea. Cadrul este imposibil de reprodus in prezent, intrucat pe locul casei si curtii se ridica un bloc.

    – a treia ipostaza prezinta fatada dinspre str. Ion C. Filitti, cadru ce poate fi reprodus cu usurinta si in prezent, fiind luat de pe trotuar.

  14. alex_galmeanu says:

    Faina treaba, multumesc

  15. adrian says:

    Raiden rules!
    Cu o corectie: blocul in constructie este chiar Adriatica asa cum aparea in primul mesaj. Agricola e pe coltul celalalt, mai ascutit. Dovada stau reprezentarile de pe fatada acestui imobil – agricultori si ciobani, reprezentari ce nu se regasesc pe blocul ce apare in pozele de aici a fi in constructie. Anul constructiei este indeobste dat 1926 asadar poza ar fi din acel an …

  16. Este vis-a-vis de cladirea Univ. Ecologice (unul din sediile universitatii), care este tot o cladire situata pe colt. In locul acela Filitti, Tonitza si Franceza se intalnesc langa biserica “De juramant Sf. Dumitru”…era chiar sub nasul nostru. Singura diferenta pare a fi lucarna care a disparut in configuratia actuala a acoperisului.

  17. Uau! Felicitari, Raiden!

  18. Paul says:

    Bravo, domnule Raiden!!! Asa este, daca folosisti NORC.ro veti putea vedea cladirea in forma actuala din 2 din cele 3 unghiuri.

  19. dan says:

    În imaginea C4b, în stânga este Str.Brâncoveanu (botezatǎ apoi M.Pherekyde, azi Str.N.Tonitza), numitǎ mai de mult aşa fiindcǎ odatǎ unea Str.Francezǎ cu Palatul Brǎncoveanu (apoi Piaţa Senatului, azi Blocul Gioconda). Tot în stânga, în spatele casei Tilman se vede casa Vlasto, care existǎ şi azi, dupǎ care, aşa cum a spus Raiden, imobilul Agricola-Fonciera aflat în construcţie. În drepta, strada C.Filitti, iar în fundal, Librǎria Ignatz Hertz azi dispǎrutǎ, de pe Calea Victoriei, care se afla in apropierea casei Vǎcǎrescu-Bellu-Prager.

    Poza C4a aratǎ imobilul Tilman vǎzut peste Str.Brâncoveanu, de pe locul maidanului ce se gǎsea lângǎ blocul Adriatica-Trieste ce fusese abia ridicat. Pe acest maidan s-a construit între 1936-39 Casa de pensii a angajaţilor C.E.C.

    @Raiden_ FelicitÇŽri pentru identificarea promptÇŽ. Eu am recunoscut-o imediat fiindcÇŽ locuiesc f.aproape.

    @ADRIAN_Totuşi, nu dv. aveţi dreptate, ci Raiden, dupǎ ce a rectificat: în prima imagine este Agricola-Fonciera în construcţie. Adriatica-Trieste este în imaginea a doua, în stânga, în afara cadrului, lângǎ maidan.
    Însǎ aveţi dreptate cu anul 1926.

  20. ionut says:

    stiti cumva si din ce an dateaza cladirea?

  21. Ionut says:

    Interesant e ca pe harta interbelica pe care o gasim aici intr-o postare mai veche,
    apare o strada (bulevard poate) Brancoveanu intre Baratie si zona Unirii. Uitindu-ma acum cu atentie descopar ca exista si aceasta a doua strada Brancoveanu, numita azi Tonitza, dupa cum spune Dan.
    Asadar acel B N 6 poate inseamna Brancoveanu nr6, probabil adresa pravaliei intrucat intrarea in imobil e pe cealalte latura, actuala Filitti 10.

  22. andrei says:

    Bd Brancoveanu incepea la Piata Bratianu (Universitatii) si cobora pina la Piata Sf.-Gheorghe. Nu a mai ajuns la Piata Natiunii (Unirii) din cauza razboiului. A fost terminat la inceputul anilor 50.

  23. Raiden says:

    @ Ionut – bd. Brancoveanu intre Universitate si Unirii (actual Bratianu) era proaspat trasat atunci si probabil nu apucasera sa schimbe numele strazii actuale Tonitza.

  24. Raphaelly says:

    Fara detaliul de pe acoperis si-a pierdut mult din farmec. Totusi este deosebit sa stii ca in acea cladire au trait oameni in stilul acela special al anilor ’30. Tare as fi vrut sa treiesc in acele timpuri!

    Apropo, pentru fanii anilor 30, recomand sa jucati Mafia 2. Veti putea admira arhitectura timpului respectiv (bine..specifica in America), si totodata asculta hiturile acelor ani. Plus grafica de exceptie.

  25. Alex says:

    Cam rare posturile, odată la câteva luni. Păcat.

  26. Anonimous says:

    Tilman brothers building. Before the communist period, it
    was located on Carol street, number 54, at the intersection of
    strada Carol and strada Filittis. Nowadays it is at the
    intersection of strada Filitti and Tonitza, near Piaţă Naţiunile
    Unite (United Nations Plaza), then called Piaţă Senatului (Senate
    Plaza). The building was probably built between 1923 and 1925[52].
    The construction has lost a piece of his upper front sprocket,
    thereby losing its poise and beauty. Presumably, the earthquakes of
    1940 or 1977 brought down the superstructure or severely damaged
    it. arhitectul este Toma T. Socolescu, unul dintre cei mai buni din
    perioada interbelica

  27. andreea barbulescu says:

    tot respectul pentru jocul Dvs. Mai aveti?

  28. Incubus says:

    In prima poza veche a cladirii in partea stanga in fundal am remarcat silueta manastirii Mihai-Voda de pe Dealul Spirii. Mi-am dat seama de asta prin comparatie cu aceiasi poza a cladirii dar cea noua: aici in partea stanga in fundal in locul Dealului Spirii se vede Casa Poporului.

  29. Diana says:

    @ Dan (sper sa mai intri pe aici sa vezi mesajul). La care dintre cele doua case dintre Tilman si Agricola te referi cand spui Casa Vlasto?

  30. Marius says:

    Pentru interioare, f.f. splendide de altfel, verificaÅ£i filmele poliÅ£iste lui Sergiu Nicolaescu ! Cel puÅ£in două dintre ele prezintă ÅŸi elemente din interior. Clădirea este ridicată în cel mai pur stil arhitectonic neoromânesc al anilor 1910 – 1920.

  31. Pingback: Help needed – Se cauta o strada | Muzeul de Fotografie

Comments are closed.