Ruinele Varsoviei in 1947

Varsovia in 1947

În 1947, Henry N. Cobb, student la arhitectură în SUA, a pornit într-un studiu al Europei devastate de Al Doilea Război Mondial. Cobb și-a dezvoltat o pasiune aparte pentru Varșovia, orașul distrus aproape în totalitate de naziști și a vrut să contribuie la reconstrucția acestuia, dar nu a mai apucat, din cauza izbucnirii Războiului Rece. În schimb, în 1947, a realizat 40 de fotografii color cu capitala Poloniei în ruine, fotografii care au rămas uitate într-o cutie sigilată timp de mai bine de 60 de ani.

În urma revoltei din Varșovia din 1944, pornită de mișcarea de rezistență din Polonia din timpul ocupației naziste, Hitler, a decis să ignore termenii capitulării Poloniei și a dat ordin ca orașul să fie ras de pe fața pământului iar colecțiile din muzee și conținutul bibliotecilor să fie transportate în Germania pentru a fi arse. Monumentele și clădirile guvernului din Varșovia au fost aruncate în aer de trupe speciale cunoscute ca Verbrennungs-und Vernichtungskommando (Detașamente de Arderi și Distrugeri). Astfel, capitala Poloniei a fost distrusă în proporție de 85%.

În 2011, biroul de arhitectură deținut de Henry N. Cobb a fost ales să colaboreze la proiectarea unei clădiri din Varșovia. Astfel, Cobb a vizitat capitala Poloniei după mai bine de 60 de ani și a adus cu el fotografiile pe care le-a făcut în 1947 și de care nimeni nu știa, singurele fotografii color cu Varșovia în ruine.

sursa: Warszawa Nieznana

This entry was posted in de pe net, de prin alte muzee, rare images and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ruinele Varsoviei in 1947

  1. Nicky says:

    Si cand te gandesti ca tot macelul a inceput pentru a salva Polonia de nazisti… pentru a fi abandonata 6 ani mai tarziu bolsevicilor!

  2. Alina S. says:

    @Nicky Cum spune si Intro la fotografii, distrugerile s-au produs in urma insurectiei din 1944 (vezi filmul lui Wajda, Canal), ca represalii impotriva rasculatilor varsovieni. In toamna lui ’44, trupele naziste trimit comandouri care patrund in fiecare imobil, il parjolesc si apoi il dinamiteaza. Asta s-a intamplat cu fiecare cladire din zona ocupata de Wehrmacht. Peste Vistula, unde era campata Armata Rosie care statea si se uita, s-au pastrat cladirile de dinainte de WWII, cartierul Praga, de ex., foarte prizat de artisti astazi, tocmai pentru ca aminteste de vechea Varsovie.

  3. Daniel says:

    excepționale fotografii… imaginați-va dacă asa ar arata întreaga zona dintre Piața Victoriei și Unirii….

  4. Oana says:

    Cata tristete degaja aceste fotografii…

Comments are closed.