Acum 100 de ani: demonstratie pentru dreptul femeilor la vot

Până acum mai puțin de un secol, femeile din Statele Unite nu aveau dreptul de a vota. Astfel, mai multe grupuri curajoase au depus nenumărate eforturi la sfârșit de secol XIX și început de secol XX pentru ca femeile să primească acest drept.

În 1913, aceste eforturi s-au extins la nivel național și s-au concretizat într-o paradă în Washington, care a avut loc pe trei martie, cu o zi înainte de investirea în funcție a președintelui american Woodrow Wilson. Organizată de către Alice Paul, o cunoscută activistă pentru drepturile femeii, parada a adunat 8.000 de demonstranți.

În timpul paradei, protestatarii au fost ridiculizați de mulțimea de pe stradă, iar poliția a rămas indiferentă. Înainte de încheierea demonstrației, 100 de protestatari au fost internați în spital. Răul tratament aplicat demonstranților nu a rămas fără urmări, evenimentul s-a transformat într-un subiect extrem de interesant al vremii. Și femeile din Statele Unite au mai trebuit să aștepte încă șapte ani pentru a-și câștiga dreptul la vot. În 1920, Amendamentul 19 le-a garantat femeilor acest drept.

Sursa: The Atlantic

This entry was posted in de pe net and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.