Protest anti-Romania al maghiarilor din New York

Protest la New York

Avem aceste imagini, proaspăt intrate în colecția noastră, ce documentează o manifestație de protest ce a avut loc în New York pe 8 mai 1976. Protestul denunță opresiunea, așa cum o numesc demonstranții, la care ar fi fost supusă populația maghiară de către autoritățile române de la acea vreme.

Bun, nu e chiar un protest la adresa românilor, ci la adresa autorităților române. Un protest împotriva comunismului, împotriva lui Ceaușescu, chiar la New York, un lucru pe care nu-l vezi în fiecare zi. Pe de altă parte, temele sunt cât se poate de actuale și astăzi. Protestatarii afișează mesaje legate de dorința de autoguvernare și de autonomie a maghiarilor din Transilvania, denunțând “opresiunea”, “stalinismul” și “fascismul’ românesc.

Nu intrăm în detalii politice, nu este nici locul și nici momentul, dar nu pot să nu mă gândesc la impactul pe care l-ar fi avut aceste fotografii în Romania la acel moment. Astăzi, acest protest n-ar depăși banalul și sunt convins că în peisajul New York-ez, nu a fost un eveniment ieșit din comun, dar în contextul dictaturii comuniste, pe plan local, apariția acestor fotografii ar fi fost echivalentul unui mic dezastru PR-istic.

Fotografiile sunt realizate de fotograful Brian Alpert de la agenția de presă Keystone, cu birouri la acea vreme pe Fifth Avenue la numarul 170. Probabil, cunoscătorii New York-ului ne vor indica exact locul evenimentului, ceea ce ne și dorim.

Protest la New York Protest la New York Protest la New York

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, events, news, rare images and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Protest anti-Romania al maghiarilor din New York

  1. Tihi says:

    Titlul articolului nu mi se pare corect. Nu este un protesc anti-românesc, ci anti-regimului național-communist al lui Ceaușescu. Sunt lucruri foarte diferite. În rest mulțumiri pentru că le-ați găsit și republicat.

  2. “nu e chiar un protest la adresa românilor, ci la adresa autorităților române. Un protest împotriva comunismului, împotriva lui Ceaușescu,” si atunci de ce apare titlul “Protesc anti-romanesc”?

  3. reccsman says:

    Subscriu la comentatorii de dinaintea mea.

  4. alex_galmeanu says:

    @ Tihi & Sever Ioan Miu: Un protest anti-Romania, ca stat in sine, este un protest anti-romanesc. Evident, protest anti-romanesc poate insemna si protest impotriva romanilor. Poate fi citit in ambele moduri.

  5. Pai si daca era un protest al romanilor din New York impotriva Republicii Socialiste Romania, mai scriati titlul asta?
    Sunt dezamagit, va respect pentru blog si ca artist.

  6. “: Un protest anti-Romania, ca stat in sine, este un protest anti-romanesc. Evident, protest anti-romanesc poate insemna si protest impotriva romanilor. Poate fi citit in ambele moduri.”
    Consider ca echivocul trebuie evitat, mai ales pentru ca risca sa hraneasca resentimentele interetnice.

    Nu neg ca erau si pancarte clar anti-romanesti la protest (“Romanians are fascistic-communist opressors of all minorities”, dar fotografiile le arata in minoritate fata de restul pancartelor, indreptate impotriva Republicii Socialiste Romania, nu a romanilor.

    Sa nu uitam ca nici majoritarii nu o duceau prea bine pe atunci…

  7. valentin says:

    self government…

  8. alex_galmeanu says:

    @Tihi, Sever Ioan Miu, reccsman & all: Am schimbat titlul, chiar daca nu sunt intru totul de acord cu voi. Nu vreau sa pornesc o polemica pe tema asta, nu e locul aici. Prefer sa vorbim despre fotografie.

  9. Va multumesc de buna credinta!

  10. Zoltan Popescu says:

    Nu cred ca e nimic gresit in titlu. Ungurii vor protesta impotriva romanilor, Romaniei, romanitatii, etc nu impotriva sistemului, atata vreme cat sunt cetateni romani. Protestele se vor opri doar daca Transilvania va deveni parte a unei ungarii reunite. Asa sunt ei educati.

  11. anonimous says:

    “self-government in transylvania” Astia visau si pe atunci, dar desigur, dupa cum zic unii, era doar impotriva lui ceasca.

  12. solovastru says:

    olahus@Nu neg ca erau si pancarte clar anti-romanesti la protest (“Romanians are fascistic-communist opressors of all minorities”, dar fotografiile le arata in minoritate fata de restul pancartelor, indreptate impotriva Republicii Socialiste Romania, nu a romanilor.
    Sa nu uitam ca nici majoritarii nu o duceau prea bine pe atunc

    Olahus totusi incercati sa fiti cat de cat obiectivi. Manifestatia respectiva era ultra sovina si ultra anti-romaneasca , nici una din pancartele care erau afisate si care apar in poze nu se refera la Ceausescu si la regimul sau, ce legatura are cu Ceausescu?? Ei doar se refera la romani si Romania asta era problema lor, ca si acum dealtfel , nu mai incercati sa vopsiti lucrurile este penibil!

  13. Sfarma -Piatra says:

    ,,Maghiarii urla de dureri inchipuite”

    Octavian Goga

  14. Nifârtachi says:

    Intre timp, pe cand astia se balaceau in SUA, in Ardeal erau oameni cu amintiri vii ale genocidurilor comise de armata ungara in al doilea razboi mondial.

  15. Robert says:

    Maghiarii si protestele lor, cine sta sa le contabilizeze, cum ar fi ca si rromii sa protesteze ca vor tara lor separata de Romania, maghiarii sunt integrati in totalitate in Romania pe cand rromii nu. Oricum nu exista tara fara minoritati nationale.

  16. Cristian says:

    Dincolo de fotografii este un subiect interesant: manipulare. Nu inteleg decat intr-un singur sens acel protest, e o proptea la ceea ce a incercat sa se faca in ’89, inlaturarea unui oponent al acestei dezmembrari – intamplator a fost Ceausescu. Eu sunt din Ardeal si stiu ce tare au suferit ungurii: puteau vorbi fara probleme limba lor, aveau ziare, reviste in limba lor, aveau scoli si biserica IN LIMBA LOR. Nimeni nu a avut nimic cu ei. Au fost la fel de discriminati ca si romanii. Singura chestiune era ca nu puteau fi politisti sau cadre militare, in rest au facut ce au vrut. Si in continuare fac ce vor, si vor tot mai mult, decenta nu-i caracterizeaza…politica pasilor marunti, da.

  17. Mihai says:

    Sărăcuţii de ei! Dar când românii au suferit sub imperiul Austro-Ungar şi au fost obligaţi să înveţe maghiară şi nu aveau acces la anumite locuri de muncă sau instituţii în limba română cum era? De asta au uitat domnii şi doamnele unguri, nu-i aşa? Şi noi, ca fraierii, le mai şi permitem să vorbească maghiară în ţara noastră şi să înveţe la şcoli şi licee în limba lor… Ştiu şcoli şi licee care ar trebui să le asigure condiţiile astea, dar sunt în Ungaria, unde le e locul! Eu zic că ar fi cazul să ne trezim, până nu ajungem slugile lor, DIN NOU!!!

    P.S.: Fotografiile sunt reuşite!

  18. Liviu says:

    Pacat ca tonul acestui articol este atat de tendentios, rusine muzeuldefotografie, de ce nu poate un astfel de proiect pastra un ton neutru al prezentarii fotografiilor?

  19. razvan says:

    nu le dam autonomia. punct
    e ultima tampenie care a ramas nefacuta de noi romanii

  20. IoanaT. says:

    Din pacate observ cum cateva simple fotografii au starnit furtuna intr-un pahar. Subiectul este de mult inchis, insa aparent cat se poate de viu pentru anumite personaje “patriote”.
    Pana la urma, mai exista romani puri in Romania? Ar trebui sa vorbeasca cei de la sate, cei care intr-adevar se simt “asupriti” de ungurii din zona.
    Si de ce se judeca o carte dupa coperta ei? Imi place ca noi, ca si “popor” stim doar sa comentam si suntem in permanenta nemultumiti. Stim cu adevarat ce ne dorim pentru noi insine, ca si indivizi sau ne apucam sa criticam in stanga si in dreapta in loc sa ne privim EU-l si sa plecam capul pentru ca nu facem nimic pentru a fi mai mult?
    Fiecare are o opinie, insa asta nu ne da dreptul ca si fiinte rationale sa arat cu degetul cand nici noi nu suntem mai presus.

  21. Chormos Ete says:

    Un nou protest anti-Romania al maghiarilor din New York ar fi la fel de actual, ca in 1976 – mai ales ca acesta s-ar adresa pentru salvarea identitatii a unei populatii injumatatite – in mai putin de 40 de ani.

  22. Chormos Ete says:

    Lui Robert:
    Intrebarea ta: “…cum ar fi ca si rromii sa protesteze ca vor tara lor separata de Romania?” – nu are sens, tiganii traiesc in tara lor.

  23. habarnam says:

    Maghiareeee, te mananca schinarea! Populatia isi are salvata identitatea… la Budapesta. De marginalizat v-ati marginalizat singuri prin refuzul obstinat de a invata limba tarii in care traiti. Cand stai in Covasna Brasovul si Bucurestiul sunt mai aproape decat Budapesta, dar cat timp nu stii Romana nici cat sa treci strada ramai in Covasna si te simti marginalizat. Din populatie v-ati transformat in cuiu’ lu’ Pepelea pentru Orban.

  24. Romania Trezeste-te says:

    @Tihi si restul.
    e un protest antiromanesc,de acolo vine si steagul gaurit al asa zisei ‘revolutii’ din 89 care doar revolutie nu a fost , din 1920 pana acum tot asta s-a facut , e propaganda antiromaneasca pregatita de autoritatile de la Budapesta de cand ne-am luat inapoi teritoriile ocupate, aceste poze documenteaza foarte bine atitudinea ostila si mincinoasa fata de romani a maghiarilor precum si propaganda care se desfasoara . respect familiei Ceausescu ca a aparat interesele romaniei si romanilor cat s-a putut,,probabil intr-o buna zi ne vom lumina la minte

  25. Romania Trezeste-te says:

    @Chormos Ete
    in 1918 erau 500.000 de romani pe teritoriile romanesti cedate ungariei la 1920. acum traiesc in ungaria 10.000 romani,in covasna si harghita din 90 incoace se duce un proces de epurare etnica si maghiarizare a zonei ,romanii ar trebui sa protesteze peste tot in lume nu voi. asa ca Tine-ti gura !

  26. Moarte ungurilor says:

    Ma taceti voi [deleted by admin], e o aberatie a unor unguri inculti care au vise penibile . Au sa aibe autonomie [deleted by admin] din transilvania cand tot neamul meu nu va mai fi ! Trebuiau [deleted by admin] unguri si tigani nu Ceausescu care era un patriot din pacate nu a inteles ca prostia e infinita si decat sa incerci so remediezi mai bine o [deleted by admin].

  27. Sorin says:

    chiar daca este impotriva autoritatilor comuniste totusi este impotriva romanilor pentru ca autoritatile respectiva reprezentau romanii la acea data. [deleted by admin] hortistilor. [deleted by admin] ungariei. [deleted by admin] dusmanilor patriei romanesti strabune

  28. rrt says:

    da, este un protest impotriva discriminarii statului roman de pe timupl acela impotriva ungurilor din romania. Trebuiau sa-si schimbe numele… si asa mai departe. Dar totusi erau scoli maghiare, si in harghita se borbea numai ungureste, si la magazine tot in ungureste scria. Acum e mult mai rau!

  29. Teo says:

    Ceausescu=Idi Amin! Ceausescu=Idi Aminescu! Cativa securist iesiti la pensie regreta sincer Epoca de Aur! Stim, o ducea bine , merci! Ceausescu ducea o politica antiungureasca-antisaseasca-antievreiasca, era sovin! Iubea numai pe romani, dar ducea ura fata de orice alta natie! Nu era om in fata lui numai romanul! I-a vandut pe sasi contra bani (marci vest-germane) si i-a desffintat ca natiune in Transilvania. I-a marginalizat pe unguri, aufost prea multi si ungaria prea saraca, ca-i poate cumpara libertatea pe valuta forte! A incercat deznationalizarea lor totala, I-a vindut pe evrei statului Israel. Sub romani sassi au pierit in 80 de ani din Transilvania! sub hegemonie maghiara au fost 800 de ani! Care hegemonie ucide natti intregi, hegemonia maghiara sau hegemonia romana? Cu Stima pentru toti!

Comments are closed.