Portrete cu femei din Algeria în anii ’60

Marc Garanger se ocupa cu fotografia deja de zece ani când s-a trezit într-o situație cel puțin ciudată. În 1960, pe când avea 25 de ani, Garanger încerca să evite înrolarea în armata franceză. Apoi, acest lucru a devenit imposibil și Garanger s-a trezit angrenat în Războiul Algerian pentru Independență, ca fotograf.

În timpul unui asalt asupra unor sate de munte, unde locuiau în jur de două milioane de oameni, generalul Maurice Challes a ordonat ca acestea să fie distruse. Apoi, prizonierii algerieni au fost înghesuiți în lagăre de concentrare. Pentru a ține evidența deținuților, au fost comandate cărți de identitate pentru fiecare din aceștia, iar obligația de a-i fotografia a căzut pe Marc Garanger.

Sarcina cea mai dificilă cu care s-a confruntat Garanger a fost fotografierea femeilor, care au fost private de orice contact cu lumea exterioară până la acel moment. Fețele lor au stat ascunse în spatele vălurilor, care erau scoase doar în limitele căminului, de față cu soțul sau cu alte femei apropiate. Scopul vălului era de a ascunde de lumea exterioară ceea ce era considerat sacru de către musulmani. Iar realizarea fotografiilor pentru cărțile de identitate reprezenta o încălcare gravă a acestei credințe.

Privirea tăcută și sfidătoare a femeilor care apar în fotografii vorbește de la sine.

Sursa: http://www.exposureguide.com

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.