București în 1986 – 21 de fotografii

Anul este 1986, iar Bucureștiul arată mai șters ca niciodată, într-o serie de fotografii realizate de fotograful ungur Tamas Urban, aflat probabil într-o excursie prin România.

În anul în care Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni la fotbal, una dintre cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc, lucrurile nu stăteau la fel de bine pentru capitală.

Sursa: FORTEPAN.hu

This entry was posted in de pe net and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

35 Responses to București în 1986 – 21 de fotografii

  1. goodearth says:

    Si sa mai zica cineva ca era bine in timpul lui Ceausescu.

  2. Maria says:

    Nici acum nu arata prea grozav Bucurestiul, din pacate….

  3. Lucian Onea says:

    Revad cumva cu tristete un Bucuresti aproape uitat.

  4. se pare ca doar universitatea a sfidat timpul!

  5. livia says:

    N-am prins decat 7 ani de comunism, insa nenea cu merele din p-ta Unirii mi-a amintit de mirosul de legume de la aprozar; asta mi se parea tare fain. Perioada in care legumele si fructele aveau (si) miros!

  6. Cristian says:

    Pozele au fost facute intr-o zi picloasa,orice oras ar fi aratat deprimant.Acum,Bucurestiul arata mai rau ca oricind.

  7. mihai says:

    Cand noaptea nu eru luminate strazile.

  8. COMUNISTUL says:

    care e problema?! nu ati fi vrut sa aduca comunistii soarele!?!? ce au pozele astea ca nu inteleg?! fara automobile bara la bara si reclame luminoase la firme capitaliste,totul e sters nu? [deleted by admin]

  9. ceasuri says:

    Nostalgie…..

  10. Cristian M says:

    Oamenii erau tristi dar mai era o speranta. Acum speranta de-atunci a disparut.

  11. bogdan71 says:

    Foarte probabil pozele sunt anterioare anului 1986, cred din 1983-1984. Doua indicii: 1) scrisul de pe tramvaie e cu fonturile de la sfaristul anilor 70, inlocuit progresiv pana in 1985 si 2) troleibuzul Roman 112 langa Universitate. In 1986, aceste troleibuze erau exclusiv la depoul Bucurestii Noi si mergeau pe liniile 81, 86, 87 si 97, care nu treceau pe actualul Bd. Carol.

  12. Ionuţ says:

    @goodearth Una la mana e vremea urata de atunci si doi la mana, Romania platea datoria externa, e normal. Romania imprumutase 15 miliarde de dolari si s-a industrializat toata Tara. Oamenii au suferit, dar s-a platit inapoi datoria, din pacate nu am mai apucat sa ne bucuram de bunastare. Acuma Romania a imprumutat 101 miliarde de euro, nu s-a facut NIMIC cu ei, Romania nu mai produce NIMIC, deci banii astia nu vor fi dati inapoi, ci doar vom imprumuta mai mult si mai mult. Romania nu mai e nici umbra a ceea ce a fost odata. Acum sa-mi spui tu cand era mai bine. Poate zici ca e bine acuma, se gasesc butelii si apa minerala. Dar o butelie e 500-600 de mii, o pensie e 4-5 milioane. Romania nu o sa se mai poata sustine asa mult timp, mergem spre dezastru.

  13. Camelia Hornescu says:

    Da, evident: Acum Bucurestii arata muuuult mai rau. Atunci era aproape excelent. Doar ca ploua. Si oamenii erau putin ingandurati ca nu mai stiau ce sa faca de bine ce le era.

  14. sorinb says:

    Nu vad nicio schimbare…in afara ca acum sunt reclamele shimbate,e cam tot aia…

  15. Pingback: Cum arata BUCURESTIUL in anul in care STEAUA castiga CUPA CAMPIONILOR. FOTO | Mondo News

  16. poko says:

    ce urat era atunci !!!! trist rau !!! toti imbracati la fel !!!

  17. Victor says:

    De plâns, ne plângem, de votat tot votam de 24 de ani …. Se pare ca nimeni nu s-a saturat de partide politice, de politicienii ultimelor doua decenii si vom continua sa-i votam, sa-i votam ….
    Ce-ati zice de o greva electorala ? !Sa se duca vestea ca românul s-a saturat si nu mai vrea sa ia pe nimeni pe garantie ! Sa-i alegem pe 1(un) an si sa-i reconfirmam doar daca au satisfacut …. Nici timp de furat nu vor mai avea….. Sa se mai termine si cu “parasutatii” în sensul ca alesii locali sa fie doar dintre cei care au locuit acolo din 1989 încoace (cu exceptia anilor de studii) Altfel, ….. “câinii latra, URsul trece” …… si curând vom spune si “câinii latra, RUsul trece” ……

  18. Maria Bucur says:

    Dumnezeule… De cite mi-am adus aminte vazand fotografiile astea, mai ales cele din fosta piata a unirii. Multumesc pentru ca le-ati impartasit cu noi!

  19. ix says:

    bogdan71 şi eu sunt de aceeaşi părere, sunt anterioare anului 1986, din ce imi aduc aminte incepuse şantierul de la metrou la universitate, şi la unirii.

  20. rafy says:

    Nu voteaza nimeni 🙂

  21. andrei says:

    mai triste decat pozele sunt unele comentarii… Oamenii au uitat frigul, tristetea, frica, saracia lucie si lipsa oricarui orizont din vremurile alea…. Fetzele pline de suspiciune de la tot pasul, securistul care te are la degetul mic… Trebuie sa fii bolnav rau sa-ti fie dor de tipul ala de societate…

  22. Pingback: Linkurile săptămânii în fotografie | Blog de fotografie

  23. pandhoraa says:

    felicitari pentru ce faci tu aici, felicitari!
    ce faci tu e mai mult decat pasiune, e respect pentru ceea ce a fost si a ramas trecutul nostru, cu frumoase si cu urate…
    chiar sunt impresionata! 🙂

    am preluat aceasta serie de fotografii pe blogul meu, mentionand sursa dar am simtit nevoia sa-ti spun si cat de mult mi-a placut ce am gasit aici la tine, oricum, continui sa scormonesc 🙂

  24. Iani says:

    Erra o zi ploioasa, era trist Bucurestiul, e adevarat, dar acum e mai multa tiganie si mitocanie si aglomeratie decat atunci

  25. Iani says:

    Era rau in comunism, dar acum e si mai rau.
    Observati ca orasul era destul de curat si aerisit, strazile libere, oamenii impbrascati saracacios dar decent, fara cocalari si pitipoance sfidand din jeepuri in sunet de manele date la maximum….
    Mie imi plac fotografiile si le gasesc interesante.

  26. dragos says:

    Uimitor cum am uitat cat de rau era. 1986 a fost unul din cei mai grei ani. Ascultam Vocea Americii si Europa Libera. Nu era NIMIC pe piata. Caram cu gentile de la bunicii de la tara.
    Sa ne fie rusine daca suntem in stare sa regretam vremurile alea. Ca pana la urma noi i-am lasat pe politicieni sa-si faca de cap si sa fure ca-n codru’ mare. L-am ales pe Iliescu ca niste imbecili in loc sa vedem dincolo de mamaliga explodata.
    Sper ca mai exista Lecitina in farmacii … supozitoare!

  27. dragos74 says:

    Ca intr-un lagar din documentarele despre fascism sau stalinism … toate hainele la fel ,modele si culori cenusii….parca recitesc Plumb de Bacovia. Si nelipsita coada …aici la mere !

  28. Ciprian says:

    Lipsesc reclamele (mai putin la nivea:)) si frunzele din copaci, iar masinile sunt evident din timpul respectiv. In rest ce diferenta e?:)

  29. Luc says:

    V-ati intrebat oare de ce toate fotografiile sunt facute toamna tarziu?
    Pentru a scoate in evidenta cenusiul anilor 80. Pun pariu ca daca faci un reportaj acum tot in perioada acea a anului tot cam asa iti iese, iar diferenta intre epoci nu-ti va mai parea asa de mare.

    Iar daca pui o fotografie din vara lui 1986 langa una din iarna lui 2014 chiar o sa-ti declanseze in tine nostalgia vremurilor de demult.

  30. J. Silviu says:

    FELICITARI pentru imaginile postate, mi-au trezit amintiri … Era mai bine … era mai rau … asta-i relativ, dependent de pozitia/opinia personala. Dar acum este categoric mai mare nesiguranta, incertitudinea, cinstea este rusinoasa (daca faci o treaba cinstita se va gasi un “destept/smecher” sa-ti spuna sau macar sa te priveasca gen “bah da` fraier mai esti” , si asta-i trist; poate mai trist decat erau figurile din imaginile anilor `86 …
    Inca o data falicitari pentru postare si multumesc !!!

  31. Stefan says:

    Da, judecand dupa masini pozele sunt de prin anii 80. Dacia a inceput productia de 1300 in 1969. In poza cu Hanul lui Manuc se vede o dacie cu ochelari. Acest “face-lift” a aparut in 1981.

  32. Pingback: Când era mai frumos Bucureştiul, în 1956 sau în 1986? Fotografii făcute la o distanţă de trei decenii arată două feţe opuse ale centrului vechi din Capitală | Alfa

  33. Pingback: Biserica Rusă, Bucureşti | theNow | Trecutul la timpul prezent

  34. Asa era atunci in Bucuresti ! Dar in celelalte orase mergeau caini cu covrigi in coda ?
    Asa arata Romania atunci ! Dar cum arata acum ? Mai bine mai rau ?

  35. Pe atunci era mult mai frumos ca acum.

Comments are closed.