Cum arăta Calea Victoriei în 1913, varianta 3D + Bonus

Palatul Regal, Bucuresti, 1913

Azi avem parte de o nouă exclusivitate: publicăm un inedit lot de imagini stereografice realizate pe Calea Victoriei în 1913. Imagini stereografice am publicat în câteva rânduri (aici, aici și aici), dar niciodată atât de vechi.

Chiar dacă genul acesta de fotografie este destul de răspândit în perioadă, fiind considerat un foarte spectaculos mijloc de amuzament, aceste imagini depășesc granița unei simple distracții. Avem în față documente importante, imagini care ne oferă un unghi de vedere aparte și foarte personal. Camera pare că substituie o persoană care se află aproape de oameni și evenimente.

Palatul Regal, Bucuresti, 1913

Palatul Regal, București, 1913

Fotografiile sunt realizate pe Calea Victoriei, trei dintre ele foarte aproape de Palatul Regal în forma lui de dinainte de 1937 (și de incendiul din 1927), iar a patra este realizată în fața Teatrului Național (Hotel Novotel în ziua de azi). Imaginile de la Palatul Regal surprind scenele unei manifestații militare. Vedem ceea ce pare a fi o paradă cu fanfară, putem observa militari în uniforme, dar și trecători de mai toate categoriile. La Teatrul Național vedem trăsurile ce așteptau clienți, Piața Treatrului fiind, se pare, un fel de stație pentru aceste trăsuri.

Palatul Regal, Bucuresti, 1913

Palatul Regal, București, 1913

Unii dintre voi probabil știu că imaginile stereografice reprezintă o tehnică prin care se poate reda iluzia de profunzime a spațiului cu ajutorul a două imagini privite în acelasi timp printr-un vizor dedicat. Imaginile sunt fotografiate special în acest scop, cu ajutorul unei camere bi-obiectiv, una pentru ochiul stâng și cealaltă, pentru ochiul drept.

Palatul Regal, Bucuresti, 1913

Palatul Regal, București, 1913

Palatul Regal, Bucuresti, 1913

Teatrul National, București, 1913

Avem și un mic bonus, o imagine realizată în portul Galați, un an mai târziu, în 1914. Vedem clădiri din apropierea portului, dar și câteva vase trase la chei. În prim-plan probabil se află un vas militar.

Portul Galati, 1914

Portul Galati, 1914

Imaginile în forma lor originală se află în montajul de mai jos. Ele se prezintă sub forma unor diapozitive alb-negru imprimate pe plăci de sticlă, de văzut prin transparență.

_Z6A9416

Spre amuzament, atașăm o serie de gif-uri animate realizate prin redarea rapidă a cadrelor stânga-dreapta, în așa fel incât iluzia de profunzime să poată fi mult mai ușor de perceput.

1913_3d_01_DR 1913_3d_02_DR 1913_3d_03_DR 1913_3d_04_DR 1913_3d_05_DR

___________

Pentru cei ce ne susțin prin mici donații, această imagine este disponibilă în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, news, rare images and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Cum arăta Calea Victoriei în 1913, varianta 3D + Bonus

  1. Bugnar says:

    Ba e chiar Teatrul Națoinal (a cărei fațadă a fost refăcută odată cu construcția Hotelului Novotel). Scrie pe clădire. Superbe!

  2. Dorin says:

    Buna ziua, cred ca imaginea cu navele de pe chei nu este la Galati, ci Galata / Istambul

  3. Nicolae Dascalescu says:

    Nu este Galati, este Galata, vazuta de pe pod (?)…probabil de pe podul Galata…

  4. Daniel says:

    Superbe fotografii. 🙂

  5. foarte bun articolul. Mie unul mereu mi-au trezit o nostalgie ciudată pozele astea vechi, din perioada Primului Război Mondial ori de la granițele sale… felicitări pentru articol.

  6. Dorina says:

    ce rau este ca nu este nici un autoturism de epoca in imagini

  7. Superbe! Trasurile erau conduse de asa zisii..muscali”…

  8. Dragos says:

    Impresionante fotografii. 1913… Multumesc foarte mult!

Comments are closed.