Bucuresti 1941 – Cercul Militar, Bulevardul Elisabeta , Hotel Bulevard

Grand Hotel du BulevardRevenim cu alte trei imagini intrate de curand in colectia noastra, toate realizate in apropierea Cercului Militar, cu vedere catre Hotel Bulevard si Bd. Elisabeta. Imaginile completeaza seria cliseelor realizate de militarii germani stationati in Romania in perioada celui de-al doilea razboi mondial si sunt realizate in 1941.

Asa cum s-a intamplat de fiecare data cu aceste imagini, avem ocazia sa descoperim fotografii de strada “reale”, realizate fara pretentii compozitionale deosebite, sau cu vreo tehnica aparte, dar suficient de obiective si oneste pentru a deveni adevarate documente. Iubim astfel de imagini pentru ca ele ne arata o realitate necosmetizata, o referinta reala a vietii acelor vremuri in capitala.

Pe treptele Cercului Militar, in fundal vedem Hotelul Bulevard.

Pe treptele Cercului Militar, in fundal vedem Hotelul Bulevard.

Prima imagine din seria de trei este realizata in apropierea treptelor Cercului Militar, de pe trotuarul Bd. Elisabeta, cu vedere catre Hotel Bulevard. La prima vedere va fi dificil sa va orientati pentru ca amplasamentul scarilor este schimbat. Pe platforma Cercului Militar, in 1941, se putea urca din ambele parti, atat de pe trotuarul Bd. Elisabeta, cat si din Calea Victoriei. Practic, existau doua scari diametral opuse care se intalneau intr-un punct mai elevat de acces pe platforma. Astazi, scara aceasta este mai lata, dar permite acces doar din Calea Victoriei. Sunt de remarcat elementele decorative bogate ale scarii, mult mai bogate decat cele de azi. Capul de balustrada prezent la nivelul trotuarului prezinta un brau ornamental floral de o complexitare aparte.

Cuplul care coboara treptele este format dintr-o femeie (probabil localnica) si un militar german. Amandoi privesc spre camera fotografica, realizand ca sunt fotografiati. Atmosfera pare una insorita si calduroasa, posibil un inceput sau final de vara.

Detaliu - Cap de balustrada bogat ornamentat, disparut astazi.

Detaliu – Cap de balustrada bogat ornamentat, disparut astazi.

Detaliu - Cuplu cobarand scarile, privind catre aparatul de fotografiat.

Detaliu – Cuplu cobarand scarile privind catre aparatul de fotografiat.

A doua imagine este realizata dintr-un loc asemanator, dar cu aparatul foto orientat un pic mai spre dreapta. Avem o privire mai ampla asupra Hotelului Bulevard si a Bd. Elisabeta, dar vedem in continuare scarile Cercului Militar in stanga imaginii.

Bd. Elisabeta cu Hotel Bulevard in fundal. In stanga sunt treptele Cercului Militar

Bd. Elisabeta cu Hotel Bulevard in fundal. In stanga sunt treptele Cercului Militar

La nivelul Hotelului, in fundal, distingem cateva firme si afaceri private ce functionau la parterul acestei cladiri. Vedem Burma S.A., Drogueria Cupidon si un magazin numit Dermata. In centrul imaginii, oarecum in prim plan, vedem un vanzator ambulant ce vinde ceva ce se poate comercializa intr-un cornet de hartie, iar in extrema dreapta, un copil in pantaloni scurti care priveste spre camera foto. Printre trecatori se numara localnici (femei si barbati), dar si doi militari germani. In fundal, rezemata de peretele hotelului, in dreptul firmei Drogueria Cupidon, vedem o scara lunga din lemn, ce se intinde pana aproape de detajul doi al cladirii.

Detaliu - Vanzator ambulant alaturi de trecatori

Detaliu – Vanzator ambulant alaturi de trecatori

Detaliu - Drogueria Cupidon

Detaliu – Drogueria Cupidon

Detaliu - Burma S.A.

Detaliu – Burma S.A.

Detaliu - Copil privind spre camera foto

Detaliu – Copil privind spre camera foto

Ultima imagine din serie este realizata perpendicular pe fatada Hotelului Bulevard. Vedem  coltul hotelului dinspre viitoarea strada Beldiman, iar in fundal cladirea Palatului Politiei Capitalei. Pe strada este surprinsa deplasarea unui tramvai electric, iar in prim plan vedem doua femei aflate in mers, una dintre ele observand aparatul de fotografiat. Observam si in aceasta imagine Drogueria Cupidon si firma Dermata, aflate la parterul hotelului.

Bd, Elisabeta - Hotel Bulevard

Bd. Elisabeta – Hotel Bulevard

Detaliu - Femei aflate in deplasare pe Bd. Elisabeta

Detaliu – Femei aflate in deplasare pe Bd. Elisabeta

Detaliu - Palatul Politiei Capitalei

Detaliu – Palatul Politiei Capitalei

Detaliu - Firma Dermata

Detaliu – Firma Dermata

“Like it” if you like it.

__________________________

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, news, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Bucuresti 1941 – Cercul Militar, Bulevardul Elisabeta , Hotel Bulevard

  1. Eugen Mezei says:

    Dermata este probabil reprezentanta fabricii de pantofi cu acelasi nume de la Cluj.

  2. Asa este: Clujana a fost fondată în 1911 sub numele de Fabrica de Piele Fraţii Renner, iar apoi s-a numit Dermata. Deci probabil este un magazin de prezentare si vanzare al produselor proprii.

  3. darkdistro says:

    Palatul Politiei Capitalei nu era unde e acum sediul Politiei, pe calea Victoriei?

  4. alex_galmeanu says:

    ba da

  5. La drogheria Cupidon se vede mare afisul reclama al parfumului “Chat Noir” produs in Bucuresti. Ilustratia “Femeia cu pisica neagra” e realizata in jurul anului 1933.

  6. Eugen says:

    Pai ori sunt donatiii…ori imaginile cu rezolute inalta costa bani…Hotarati-va!

  7. Si cand te gandesti ca aceste cladiri rezista si astazi. Pozele sunt superbe si pline de istorie. Felicitari pentru intiativa.

  8. alex_galmeanu says:

    @Eugen, cea mai mare parte a imaginilor pe care le avem in exclusivitate au fost achizitionate din colectii private, adica am avut costuri cu ele. Noi le publicam gratuit si le lasam libere spre utilizare personala la rezolutia aflata pe website. O parte din imaginile acestea sunt disponibile si la rezolutii inalte, bune de print sau de studiu in detaliu. Aceste imagini le punem la dispozitia celor ce le solicita in schimbul unui ajutor din partea lor. Acceptam imagini in exclusivitate (nu acceptam fotografii gasite pe internet la intamplare, ci doar pe cele a caror provenienta e cunoscuta, exista originalele, etc), articole sau studii pe care sa le publicam, sau suport financiar pe care sa il folosim spre achizitionarea de noi imagini pe care sa le aducem in fata voastra.

Comments are closed.