Centrul capitalei vazut din avion in 1930 – Episodul 5

Continuam seria imaginilor aeriene ale anilor ’30 si ne indreptam atentia catre partea de est a Bucurestiului. Perspectiva este una foarte larga si include mai tot ce exista pe triunghiul Unirii – Foisorul de foc – Vitan. Istoria acestei parti a Bucurestiului o stim cu totii, dar chiar si asa, e socant sa vedem cat de putine cladiri surprinse in aceasta imagine, mai sunt inca in picioare. Sistematizarile permanente ale ultimilor 90 de ani, in mod special cele din perioada comunista, au schimbat radical aceasta bucata de oras.

Legenda

Piata Unirii se afla in centru, probabil motivul principal al realizarii acestei imagini. E usor sa constatam importanta acestui nod comercial si social al orasului. Spatiul alocat diverselor hale si piete este urias, activitatea frenetica este evidenta. Cu siguranta, coborati in strada, am fi constatat ca nu este un loc prea tacut. Hala Mare (14.) se afla pe centru, Hala de Peste (15.) e un pic in dreapta, iar intre ele, un pic mai sus, trebuie sa fie Hala de Pasari (16.), cladirea semi-circulara. Mai jos, spre dreapta, e de gasit enorma Piata Bibescu (11.), iar daca luam in calcul si Hala de Flori din Piata Sf. Anton (19.), imaginea este completa. Este clar ca orice trecator ar fi ratacit intreaga zi pe aici, iar spectacolul strazii trebuie sa fi fost fascinant.

Detaliu – Hala Mare, Hala de Pasari, Hala de Peste

 

Detaliu – Piata Bibescu

Detaliu – Domnita Balasa si Spitalul Brancovenesc

Daca pornim din coltul stanga jos al imaginii, vedem fundatia cladirii despre care am mai vorbit, cladirea Senatului (1.), care nu a fost niciodata finalizata. Aici se va ridica blocul “Gioconda” in anii ’60, din Piata Natiunile Unite. Alaturi vedem cladirea Judecatoriei sectorului patru (2.) si inconfundabilul Palat al Justitiei (6.). Continuand catre dreapta, avem sansa unei paralele cu o imagine aeriana mai veche. In parcul din spatele Palatului Justitiei apar blocuri noi (3.) pe terenul caselor vechi, dar care nu vor supravietui nici ele mai mult de anii ’80, lasand locul constructiilor centrului civic comunist. Daca tot vorbim de centrul civic, mai tot ce se afla in coltul din dreapta jos a imaginii este disparut astazi, inclusiv strazile. Strada Sfintii Apostoli (4.) a supravietuit doar pe bucata din fata bisericii Domnita Balasa (7.), care, alaturi de biserica Sf. Ilie-Rahova (5.), e tot ce mai poate fi recunoscut. Una dintre cele mai mari pierderi istorice din zona este Spitalul Brancovenesc (8.), disparut in 1987, vazut aici cu corpurile vechi in plan apropiat.

Detaliu – Fundatia cladirii “Senatului”, Tribunalul Sector 4 si Palatul de Justitie

Detaliu – Cladiri disparute in spatele Palatului de Justitie

 

Detaliu – Strada Sfintii Apostoli

Coltul din dreapta sus este si el pierdut aproape in intregime. Intreaga zona a fost demolata pana la disparitia tuturor posibilelor repere. Acolo sunt cladirile demolate ale zonei Cauzasi, Vitan, Dudesti, Vacaresti etc. O cladire usor de recunoscut este Institutul de Medicina Legala (23.) care se afla pe strada Cauzasi, aici vizibil in extrema mijloc-dreapta, in perspectiva chiar deasupra aripii avionului din care s-a realizat fotografia. Biserica “Sf. Nicolae Sârbi”(31.), aflată la intersecţia Căii Vacareşti cu strada Pitagora, precum si biserica Olteni (29.) sunt ambele vizibile in imagine. O biserica pare a fi si la pct. 22., dar pe care inca nu am reusit sa o identificam.

Detaliu – Strazi, cladiri si biserici disparute. Este vizibila cladirea IML, biserica Sf. Nicolae Sârbi si biserica Olteni

Calea Calarasi este vizibila in centru sus, una dintre putinele cladiri reper ramase in picioare e de vazut la pct. 20. Biserica Sf. Vineri (28.), un alt monument demolat in perioada comunista, este foarte vizibila in imagine, iar un pic in fata ei gasim frumoasa cladire a Tribunalului sectorului trei (27.).

Detaliu – Calea Calarasilor, Tribunalul sectorului 3 si biserica Sf. Vineri

Evident, demolari nu au avut loc doar in perioada comunista, o parte dintre bulevardele Capitalei au fost trasate inca din perioada interbelica. Aici, daca luati reper Turnul Baratiei (25.) si magazinul Vulturul de Mare (26.) e usor sa va imaginati casele care au disparut cu ocaza trasarii actualului bulevard Balcescu. V-am mai spus candva ca un drum de la Piata Unirii la Universiate s-ar fi facut pe stradute inguste asemanatoare centrului vechi de astazi. Magazinul Vulturul de Mare (26.) ajuta si pentru a stabili amplasarea magazinului Cocor de astazi, iar daca incercati sa va imaginati unde se afla magazinul Unirea, puteti trasa o linie spre stanga, pornind de la cladirea cu cupola de la pct. 21, pana la Calea Calarasilor. Intregul spatiul ocupat de frontul de cladiri vizibil intre aceste doua puncte a fost inlocuit de magazin.

Detaliu – Turnul Baratiei si Magazinul “Vulturul de Mare”

Sunt lucruri despre care am mai vorbit in trecut, asa ca o sa le trecem rapid in revista. Hotelul Dacia (13.) este modul in care a evoluat Hanul lui Manuc in decursul timpului. Se poate observa cum curtea centrala este ocupata de cladiri, iar acoperisul este realizat din tabla. E usor sa deduceti ca Hanul lui Manuc de astazi este o reproducere-revenire la forma initiala, pre 1850. Biserica Sf. Anton (biserica Curtea Veche) (18.) cea mai veche biserica a Bucurestiului, este vizibila in imagine, iar un pic alaturi (31.) vedem casele disparute pentru a face loc ruinelor Palatului Voievodal Curtea Veche. Inca nu am reusit sa aflam ce s-a inamplat cu aceste case, cum au disparut si cum de au fost inlocuite cu reproducerea ruinelor din zilele noastre, dar stim ca santierul arheologic a fost inceput in 1953. Din zona merita mentionat si Hanul Verde, o cladire cu insemnatate istorica importanta in peisajul capitalei de secol 19, disparuta azi. Biserica Sf. Gheorghe (24.) din piata cu acelasi nume este vizibila in extrema stanga, iar inconfundabilul Foisor de Foc (30.) poate fi observat in coltul stanga-sus. Ar fi interesant de aflat cum se numea micuta (probabil) biserica din piata Unirii, de la pct 17. Nu am reusit sa o identificam pe nici una din hartile pe care le-am avut la dispozitie. (Update – La o privine mai atenta, la pct.17 se pare ca este vorba despre o suprapunere interesanta intre doua cladiri alaturate).

Detaliu – Hanul Verde, Biserica Sf Anton – Curtea Veche, locul Palatului Voievodal Curtea Veche

Detaliu – Hotel Dacia, Piata Sf Anton.

Detaliu – Cladiri si trafic in apropierea pietei Bibescu

 

Detaliu – Biserica Sf . Gheorghe din piata Sf. Gheorghe

Detaliu – Foisorul de Foc

Cu ajutorul acestei imagini este usor sa va imagianti scala colosala la care au avut loc demolarile si resistematizarile din aceasta zona a Capitalei. Orasul din imagine, proiectat pe realitatea zilelor noastre, este de nerecunoscut. Au disparut zeci de strazi in intregime si sute de cladiri. Au disparut monumente si repere culturale, fiind eradicate orice forme de identitate ale acestor locuri incarcate de istorie.

“Like it” if you like it.

__________________________

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, private collections, rare images and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Centrul capitalei vazut din avion in 1930 – Episodul 5

  1. Ninel Cristache says:

    In spatele Palatului de Justitie, cladirea 3 a rezistat timpului!
    https://www.google.ro/maps/@44.4280006,26.0966281,78a,35y,89.1h,52.95t/data=!3m1!1e3?hl=en

  2. pozeDECAT says:

    La 17 nu cred ca este o biserica. O mica zona alba care pare o turla cred mai curand ca este o iluzie optica, fiind o parte din structura casei de peste drum. Umbrele acoperisului par sa indice mai multe ape deci o forma mai complicata decat ar avea-o o biserica. E si ciudat, pe aerofotogrametria din 1927 nu apare.
    In zona Pietei Romei se pare ca deja era construita prima jumatate a magazinului Pop & Bunescu. Partea aia a fost autorizata in 1929 si extinsa in 1939 pentru a deveni ceea ce stim astazi ca este Magazinul Bucuresti, ceea ce ar intari faptul ca poza este mai proaspata de 1929, probabil 1930. Nu este datata?

  3. Este foarte placut sa te gandesti unde traiesti acum, sa analizezi atent peisajul, in comparatie cu ce era odinioara. Intr-un fel sau altul poate vom aprecia(sau nu) mai mult ce avem in ziua de astazi.

  4. alex_galmeanu says:

    @pozeDECAT, ai perfecta dreptate, m-am uitat mai atent la pct.17 si este doar o suprapunere de elemente.

    Desore imagine, stim ca este din 1930. Practic avem o serie de sase imagini, 3 din 1920 (ep. 1, 2 si 3) si 3 din 1930 (ep. 4, 5 si va urma si 6.)

  5. Ninel Cristache says:

    Pe planul cadastral al zonei din acea perioada, nu figureaza nicio biserica in perimetrul Pietei Bibescu (Unirii).
    https://68.media.tumblr.com/53ab0ed9c89388596c328f829f3848ec/tumblr_onduhaYvl81t4opmxo1_1280.jpg

  6. alex_galmeanu says:

    @ninel cristache, multumim, am corectat.

  7. Ninel Cristache says:

    Cladire nr. 22 – Marele templu sefard Cahal Grande (incendiat in ianuarie 1941) – str. Negru Voda nr. 12
    foto: http://bit.ly/2nowNBC

  8. alex_galmeanu says:

    @ninel cristache, foarte interesant, nu stiam, multumesc de informatie

  9. Razvan says:

    Dar la punctul 10 nu se specifica nimic. Sunt curios…

  10. chevic says:

    Daca se mareste poza in partea de sus se poate distinge Biserica Hagiu, acoperisul halei Traian si pe strada Austrului actuala Scoala pentru deficienti de vedere. Mai pe la mijloc scoala Nicolae Kretzulescu si pe Romulus o cladire ce exista inca si nu stiu ce a fost sau este dar are o fatada foarte frumoasa.

  11. Catalin Cojocaru says:

    Am văzut la Cinematecă un documentar al Oficiului Național al Cinematografiei din anii 1940-1944, despre cum s-a tăiat bulevardul Brătianu. Mare parte a muncii fizice brute a fost făcută de evreii bucureșteni obligați la muncă silnică prin legile rasiale.

  12. Malina says:

    Foarte interesant!!

  13. Campeanu says:

    In spatele pozitiiei 24 putin dreapta se vede bisrica Razvani pe langa aceasta curgea BUCURESTIOARA prin strada Pescaria Veche ( Florescu) spre Calea Mosiilor (Calea Mosilor)

Comments are closed.