old bucharest view

Sfanta Vineri Church - 1986

For those who know Bucharest well enough, this must be a very interesting picture. This is Sfanta Vineri Square with Sfanta Vineri Church (Holy Friday Church) on the left, demolished by the Romanian dictator Ceausescu in 19.06.1987(this day it is a Friday like the name of the church). The place was located at the crossroads of Calea Calarasilor Street and Sfanta Vineri Street. Right now there is a wide boulevard, a shopping Mall, two Gas Stations and residential apartments. The picture is made by Laurentiu Galmeanu (http://www.laurentiu.go.ro) in the winter of 1986. And it is, as far as I know, the last picture of this church before it was destroyed.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to old bucharest view

 1. Mihai Murgu says:

  Super!
  Mai baga niste poze din aceeasi epoca. SUNT DOAR PENTRU UZ PROPRIU !

 2. Zomir says:

  Mi-ai facut o mare surpriza cu imaginea asta, mai ales ca face parte din bazarul meu sentimental de imagini bucurestene.

  Mi-ar placea sa fie inceputul unui proiect in care sa refacem virtual Bucurestiul, asa cum a fost si poate asa cum l-am meritat!

  Cu drag si mult respect profesional,

  Zomir Dimovici

 3. Daniel Angelescu says:

  Imi plac imaginile din vechiul Bucuresti. Avea o aura speciala de “Mic Paris”. As vrea sa vad mai mult. Continua!!

  Cu respect Daniel Angelescu

 4. Frumos! Nu am prins perioada aceea, dar ma fascineaza pozele ce surprind realitatea acelor timpuri…

 5. Sorin S says:

  Imaginea este diferita de cea din copilaria mea (anii 50-60).
  Biserica nu se vedea atat de detasat. Intre biserica si statia de tramvai se afla o clopotnita, un fel de poarta cu bolta, absenta in fotografie. Deasemeni in stanga, peste drum, era fostul cinematograf Tomis care devenise un platou al studiourilor Bucuresti.
  Aici a lucrat si Bob Calinescu, realizator de filme de papusi prin anii 1955-57.
  Tot la Tomis era un punct in care se angajau figurantii (25 de lei pe zi figuratie obisnuita, 50 de lei figurate “speciala”- candidatii erau studenti, pensionari si “fosti”). Intrarea se facea tot pe sub un fel de bolta.
  In dreapta, inafara cadrului era o cladire monumentala, fosta primarie a sectorului 2-negru, devenit raionul Tudor Vladimirescu. Prin anii 60 in cladire ramasese tribunalul raionului Tudor Vladimirescu. Primaria s-a mutat in Str Parfumului si raionul TV a devenit Sectorul 4. Azi este sectorul 3. Cred ca la data cand s-a facut fotografia tribunalul nu mai exista.
  Saru mana nene, mi-ai amintit de copilarii si tineretzuri.

 6. dan says:

  Buna ! am trait pe strada Matei Basarab din 1967-1987 si am cunoscut vechiul carier ca in palma, unde este parfumul de altadata?,mare pacat pentru biserica renumita Sf. Vineri-Hereasca.Sunt mandru ca am fost contemporan cu ea! pana la demolarea miseleasca din 1987!
  P.S. am avut onoarea sa il cunosc pe tatal tau Pompiliu.

 7. marin says:

  o precizare care il vizeaza pe SorinS. cinematograful tomis nu se gasea peste drum ci pe “cale vacaresti”exista fotografii ale lui Dan Vartanian cu cinematograful ,,eu am locuit exact in spatele acestei biserici si am petecut ani copilariei in acest cartier

 8. anghelache says:

  In stanga peste drum era o cladire a Electrecord ,unde e adevarat se angajau si figuranti.Cinematograful Tomis era in dreapta ,imediat dupa restaurantul Unirea.Eu am stat pe Olteni nr 6.

 9. Paula says:

  Doare inima cind vad ce sa facut cu toate strazile astea. Eu am crescut pe Haiducul Bujor care nu mai exista. Si din cind in cind mergeam la cinematograful Tomis. Va rog sami scuzati greselile de scris, am plecat din romania in 1973.

Comments are closed.