Primii fotografi din Romania

preview1.jpg

Am primit zilele trecute o importanta colectie de fotografii, cele mai multe dintre ele mai vechi de un secol. Sunt fascinante, nu doar ca imagini sau vechime ci pur si simplu sunt printre primele imagini fotografice realizate in Romania. Szathmari, Duschek, Mandy, Reiser, Wandelmann sunt nume cunoscute pentru unii dintre voi. Probabil cei interesati stiu ca ei sunt printre pionierii fotografiei romanesti. Tot weekend-ul am stat cu ochii in ele, le-am privit, le-am scanat, mai ca am dormit cu ele in brate… da le-am scanat, adica am fotografiile originale! O parte din imagini sunt datate iar cele mai vechi sunt din anul 1872. Vorbim de mai bine de 135 de ani si arata impecabil. Trebuia sa imi vedeti fata, zambetul trada totul.

Tot scanand si tot punand cap la cap imaginile, se pare ca pot sa fac o mica lista cu cei ce lucrau fotografie in perioada 1870-1900 atat in Bucuresti, cat si in tara. Dar pana la lista ma gandeam la soarta, la cum sunt facute lucruile uneori. Oare ce ar fi spus Szathmari daca ar fi aflat ca fotografiile lui, peste 130 de ani, vor trece printr-un “scanner” si vor fi “postate” pe un “blog”. Stiu, filozofie ieftina… ma scuzati dar mi-a trecut prin cap si nu m-am putut abtine.

c_szathmari_bucuresti.jpg Carol Szathmari a fost unul dintre cei mai cunoscuti fotografi ai vremii. Neoficial este considerat primul fotograf de razboi din lume. Asta de cand a prezentat fotografii de pe frontul razboiului din Crimeea din prioada 1850. Premiat in repetate randuri de casele regale sau de alte institutii europene, a fost primul fotograf oficial al lui Carol I. Studioul lui din Bucuresti avea la un moment dat peste 20 de angajati si era de departe cel mai mare din tara. Ar fi inca cel mai mare, chiar si dupa criteriile de acum.

franz_duschek_bucuresti_1872.jpg Franz Duschek este un alt fotograf de succes din perioada. Prieten si concurent cu Szathmari el avea la randul sau un studio impresionant in centrul capitalei inconjurat fiind de casele celor mai avuti si influenti locuitori ai orasului. La recomandarea lui Constantin Kretzulescu a obtinut din partea lui Carol I titlul de fotograf al Curtii, in anul 1867. Exista chiar o maniera de a fotografia in “stil Duschek”. Munca lui a fost continuata de Duschek-fiul.

reiser_bucuresti.jpg Andreas D. Reiser completeaza cercul de fotografi-personalitati ai sfarsitului de secol. Casatorit cu sora lui Duschek, isi amenajaeaza un studio in casa lui Oteteleseanu. Il insoteste pe Duschek, detasat pe langa Inaltul Stat Major al armatei tariste, in razboiul din 1877 si realizeaza un panoramic al Bucurestilor vazuti de pe Dealul Spirii, interesant din punct de vedere documentar.

franz_mandy_bucuresti_18851.jpgfranz_mandy_bucuresti_1885_02.jpg Franz Mandy isi stabileste studioul in Piata Teatrului in 1881 dupa ce renunta la la un alt sediu aflat in Calea Victoriei 21. In colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei exista una dintre lucrarile importante ale lui Mandy intitulata “Intrarea armatei romane in Bucuresti”. Este o lucrare de mari dimensiuni, in sepia, luata dintr-un unghi care favorizeaza compararea starii de spirit a multimii cu maretia trecerii ostenilor condusi de Carol I pe sub Arcul de Triumf. Claritatea exceptionala a fotografiilor, prospetimea lor uimesc si astazi asa cum au uimit si in epoca. Mandy era specialist in fotografia de arta.

Daca este sa incerc o lista, ea arata asa:

 1. alfons kiesler – craiova – 1912
 2. alfred brand – sinaia, ploiesti
 3. bernhard moorys – ramnicul sarat
 4. berta jordens & ella alzner – Bistrita – 1906
 5. c. hanny – bucuresti
 6. c. panits – craiova
 7. c. p. szathmari – bucuresti
 8. e. carrez – galati
 9. elena kolpy – braila – 1891
 10. filip wechsler – bucuresti
 11. franz duschek – bucuresti – 1872
 12. franz mandy – bucuresti – 1885
 13. gustav a. waber – bucuresti – 1899
 14. h. astmann – bucuresti
 15. herman leon – bucharest
 16. high life studio – bucuresti
 17. j. goldenberg & a. sternberg – cernauti
 18. j. joanovics – petrosani – 1923
 19. j. karmin – ploiesti
 20. j. savescu – silistria – 1885
 21. jean tiedge – ploiesti, bucuresti
 22. josef kozmata – braila – 1881
 23. julietta studio – bucuresti
 24. l. a. hirsch – ploiesti – 1907
 25. l. waisman – bucuresti
 26. leonida zissu – targoviste
 27. louis – bucuresti
 28. m. n. petrovits – alexandria
 29. m. wandelmann – barlad
 30. max schwarz – bucuresti
 31. mihail spirescu – galati
 32. o. weiss – bucuresti
 33. p. daniel – bucuresti
 34. a. d. reiser – bucuresti
 35. s. korn – bucuresti
 36. szollosy – bucuresti
 37. theodorovits & jehalsky- bucuresti – 1877
 38. v. theodorescu – bucuresti
 39. w. bethier – craiova – 1874
 40. w. oppelt – bucuresti

Mai exista si alti fotografi cunoscuti ai perioadei. De fapt se spune ca in Bucuresti exista o concurenta puternica. Lucrurile puteau fi foare usor comparate cu piata fotografica din capitalele europene. In masura in care aveti informatii, lista poate fi completata.

Sursa info: [1] [2] [3]

alfons_kiesler_craiova_1912.jpgalfred_brand_sinaia_ploiesti.jpgbernhard_moorys_ramnicul_sarat.jpgberta_jordensella_alzner_bistrita_1906.jpgc_hanny_bucuresti.jpgc_panits_craiova1.jpgc_panits_craiova_02.jpge_carrez_galati.jpgelena_kolpy_braila_18911.jpgfilip_wechsler_bucuresti.jpggustav_a_waber_bucuresti_1899.jpgh_astmann_bucuresti.jpgherman_leon_bucharest.jpghigh_life_bucuresti.jpgj_karmin_ploiesti.jpgj_savescu_silistria_1885.jpgj_tiedge_bucharest.jpgjean_tiedge_ploiesti.jpgjodef_kozmata_braila_1881.jpgjosef_kozmata_braila.jpgleonida_zissu.jpgm_n_petrovits_alexandria.jpgm_wandelmann_barlad.jpgmax_schwarz_bucuresti.jpgmihail_spirescu_galati.jpgo_weiss_bucharest.jpgp_daniel_bucuresti.jpgrembrandt_craiova.jpgs_korn_bucuresti.jpgszollosy_bucuresti.jpgw_bethier_craiova_1874.jpg

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, great photographers, legendary pictures, rare images and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

66 Responses to Primii fotografi din Romania

 1. Sculptură făcută de Carol Szathmári ( Szathmári Pap Károly) în 1845

  http://www.flickr.com/photos/36481158@N02/3368918330/

 2. Depre fotograful Kozmata Ferenc …poate fratele..rudă a acestuia (Kozmata Josef)
  http://www.flickr.com/photos/fotobarat4/5197707274/

 3. corban sorin says:

  Buna ziua. Intamplator,cautand informatii despre fotografii facute in jurul anilor 1870 am dat peste imaginile postate.Ma gandesc ce materiale si tehnica foloseau daca dupa atata timp sunt asa de clare.Eu dispun de colectia integrala de revisteParis Theatre (1873-1877) care are 193 de numere ,subiectele fiind in general alese din lumea culturala a timpului.Fiecare numar are o poza foarte clara cu mari artisti. Atrecut un misit de arta pe la mine (nu pot sa-i spun altfel) si a oferit 2lei pe poza (cuprinsul articolelor nu-l interesau) Poate ma puteti ajuta cu un sfat (privitoare la valoarea ca document a acestei lucrari),chiar daca nu o vand. Cu stima

 4. Adrian Popa says:

  @ Corban Sorin Salutare! In nici un caz nu iti recomand sa le vinzi. Fogorafiile de epoca isi cer poate ultima sansa inainte de a se degrada iremediabil. Tot ce e interesant (fotografii, articole) din epoci trecute merita pastrate. Merita facut orice efort pentru a fi puse pe internet. Ele fac parte din patrimoniul nostru, fie national, fie universal. Adrian – Deva

 5. Wonderful images. Nicely done. I notice that vthecimages posted seem to be cabinet cards. Were CDVs or before themm Daguerreotyoes and Ambriotype not common in Romania?

  Dennis

 6. ADI says:

  CE INFORMATI IMI PUTETI DA DESPRE FOTOGRAFU CURTI REGALE I.FEHALSHI CU STIMA ADI!

 7. sorin says:

  ioan spirescu – date despre el?

 8. msp says:

  Interesant e că, printre atâția fotografi, e și o femeie: Elena Kolpi din Brăila

 9. Edi says:

  Mai exista si fotograful Curtii Regale, cu sediul in Piatra Neamț : Adolphe Chevallier

 10. Zgripcea Iulian says:

  In Medias a existat Atelierul de fotografie al lui Hans Guggenberger Mediasch-Medgges.

Comments are closed.