Bucurestiul vazut de pe orbita

Fotografia de mai sus circula pe net prin anii 2000 – 2002. Am regasit-o intr-o arhiva mai veche si cred ca merita readusa in actualitate. Este vorba de o imagine realizata din satelit (se zvonea ca ar fi vorba de un satelit rusesc ce a fotografiat la comanda municipalitatii) reprezentand Bucurestiul asa cum arata in anii 2000. Adica inaintea exploziei imobiliare, fara America House, blocul BRD sau cladirile de birouri de pe Buzesti, inclusiv cladirea Generali, fara cladirea Vodafone din Piata Charles de Gaulle, Carrefour si Bricostore Orhideea sau benzinariile Mol si OMV de pe Coposu colt cu Mantuleasa.

The photograph above would be circulated on the Internet around 2000-2002. I have found it again in an older archive and I think it is worth making it topical again. It is a satellite photo (it was rumoured that it was a Russian satellite that took photographs at the request of the municipality) which represents Bucharest as it used to look around the year 2000.  That is, before the real-estate boom, without America House, the BRD building or the office buildings on Buzesti, including the Generali building, without the Vodafone building in the Charles de Gaulle Square, Carrefour and Bricostore Orhideea or the petrol stations Mol and OMV on the corner of Coposu with Mantuleasa.

Sunt convins ca sunt multe alte modificari mai mult sau mai putin evidente. Se regasesc si micile case si cladiri cu valoare istorica demolate in ultimii zece ani pentru a face loc unor anoste spatii de birouri. Dar va las pe voi sa intrati in detalii.

Fotografia hi-res o gasiti aici.

I am certain that there are many other changes which are more or less obvious. One can see the small houses and buildings bearing a historical value which were demolished in the last ten years to make room for dull office spaces. But I’ll let you go into the details of it.

The hi-res photo can be found here.

This entry was posted in de pe net and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bucurestiul vazut de pe orbita

  1. Cristi says:

    Am observat cu uimire (nefondata 🙂 totusi prezenta) ca nu exista hotelul Novotel… probabil fatada “speciala” l-a ajutat cel putin in memoria mea sa fie considerat “al locului” iar lipsa lui in imaginea de mai sus sa nu treaca neobservata.

  2. alex_galmeanu says:

    @ Cristi: Cred ca realizarea fatadei este unul dintre cele mai bune lucruri de care a avut parte Bucurestiul in ultimul timp. Sigur, refacerea integrala a teatrului ar fi fost intradevar o performanta dar chiar si asa e mare lucru.

  3. Raiden says:

    O performanta si mai mare ar fi fost ca Accor Group sa se tina de promisiunea initiala, si anume sa mentina vechile fundatii si sa faca podeaua parterului transparenta, ca sa poata fi vazute (evident ca au fost distruse). Grupul se mai angajase sa amplaseze o macheta mare a fostului Teatru langa Receptie, tot vorbe goale, desigur.

  4. cristea says:

    Da… buna imagine. Prin 2002-2003 asta era tot google earthul… O aveam la vreo 200 de Mb in format mare. Apropo de evolutie imobiliare e foarte tare timeline-ul introdus in google earth (aplicatia) in care poti muta sliderul pentru a vedea aceiasi zona fotografiata pe parcursul timpului. Vedeti aici un gif animat pe zona pipera… 🙂
    http://img407.imageshack.us/img407/1008/piperadx7.gif

  5. Mihai Voiculescu says:

    Colectia de poze de pe acest site este impresionanta. Felicitari!

    @cristea excelenta comparatia.

  6. mihai says:

    cartierul herastrau pur si simplu nu exista :)), plus multele cladiri de birouri din centru si nord inca nu aparusera, uitati-va la piata victoriei 😛

  7. J. Silviu says:

    … da, o aveam pe un CD, are [parca] 184 MB, rezolutia fiind de circa 16000×10000 …

Comments are closed.