Omagiu conducatorului iubit

Ceausescu privind spre viitorul luminos.

Am descoperit cateva dintre probabil milioanele de fotografii de propaganda comunista ce il infatisau pe Ceausescu aflat in exercitiul celebrelor vizite de lucru. Imaginile, banale pentru periaoda in care au fost realizate, se pare ca devin interesante o data cu trecerea timpului. Sunt foarte multi tineri ce nu au trait nici macar o zi experienta comunismului romanesc iar pentru ei pozele acestea trebuie sa fie inedite.

Intaiul si poate singurul "barbat" al tarii

In vizita de lucru

Cel din prim-plan e probabil de decor. In mod normal casca nu era noua si nici camasa asa curata.

O alta vizita de lucru.

Interesante personajele din fundal... cumintele si umile.

Amuzante creioanele colorate din stanga - jos.

Ceausescu in varianta ceva mai tanara.

Cu soata la o vorba vesela, probabil intr-un apartament din militari. Faini bocancii.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Omagiu conducatorului iubit

  1. Raiden says:

    Contaminarea mai tinerelor generatii nu vine neaparat de la tangenta cu sistemul comunist, ci mai degraba cu mentalitatea inca prezenta la multi tovarasi si tovarase. In ce priveste atitudinea si modul de gandire al celor de pana in 20 de ani, se incadreaza perfect in norma europeana apuseana.

    Poza subtitrata “Amuzante creioanele colorate din stanga – jos.” – sacoul cu care este imbracat El seamana cu costumele comunistilor chinezi. Intreaga imagine mi-a adus insa aminte de un portret al lui Carol al II-lea, tot pentru presa: http://3.bp.blogspot.com/_yBuaXM1mcZE/ScAjNyT5daI/AAAAAAAAC5E/YDsOnjECzMM/s1600-h/1939.jpg

  2. Brigitte says:

    ce amintiri…tin minte ca le vedeam prin almanahuri cand eram mica.
    super tari comentariile pozelor. 🙂

  3. george says:

    Il cam orbea viitorul din prima poza.

  4. nardi says:

    Nu peste multa vreme vom implini 25 de ani de democratie, prilej de comparatie
    cu cei 25 de ani de comunism sub conducerea lui N. Ceausescu – bineinteles, este vorba numai despre comparatii intre fotografii.
    Primele doua fotografii sunt similare afiselor electorale de astazi, tot cu cate un barbat providential, tot intaiul si tot singurul.
    Vizitele de lucru de atunci seamana destul de mult cu vizitele de lucru din stirile curente. Personajele din fundal par si astazi cel putin la fel de umile si de cuminti ca altadata. Locul personajului de decor, cu casca si camasa curata este insa acum luat de vreo tanara fermecatoare, tot cu o camasa curata, cu sau fara… casca.
    Iar pozele cu soatele sunt destule facute si astazi tot la o vorba vesela, tot prin Primaverii sau Snagov (nici atunci si nici acum intr-un apartament din…. Militari), acum parca ceva mai multe soate si ceva mai mult decat un semineu in fundal.
    In rest, totul este astazi complet schimbat: nimeni nu mai foloseste creioane si cred ca nici un lider modern nu mai poarta bocanci “faini” ca N.C.

  5. gugutza says:

    creioanele colorate le folosea probabil la sublinieri pe text asa cum faceau toti cei care invatasera ceva carte un pic mai “tarziu”.

  6. raluca says:

    A 8-a poza cu ce ocazie este facuta, unde? Cine este oare persoana din dreapta.. ce privire are..

  7. dan says:

    dl Galmeanu,daca vi se par asa amuzante creioanele colorate,atunci ,cum vi se par masinile de lux,vilele de milioane de euro,ceasurile de zeci de mii de euro,si lista poate continua pe 10 pagini,ale fostilor si actualului presedinte!?!? poate aveti sau daca nu,poate realizati cateva fotografii si cu ghetele de zapada ale actualilor,ca tot se apropie vacanta de iarna! bineinteles,daca i-si fac vacanta in vreo statiune din valea prahovei(construite de ala cu bocanci urati),si nu in strainatate!!!!!!!!!

  8. duda says:

    @dan: Nu cred ca e cazul sa o dam pe polemici si pe comparatii intre politicienii de azi si nea Nicu. Perioada Ceausescu ramane una de involutie a mentalitailor si conditiilor de trai oricate betoane s-ar fi turnat. Iar ironia lui Alex Galmeanu la adresa bocancilor nu cred ca se datora faptului ca sunt urati (ce n-as fi dat sa am asa niste bocanci pe vremea aia!) ci mai degraba nepotriviti.

    Mie astfel de fotografii mi se par folositoare tocmai ca sa nu uitam cum era pe vremea aia. Adica rau de tot.

  9. Cristian Otopeanu says:

    Am avut privilegiul sa il intervievez pe Valentin Ceausescu in urma cu un an. Pe teme sportive, prin natura meseriei, dar discutia s-a extins, usor-usor. Un om deosebit. Despre Nicolae Ceausescu nu discut.

    P.S. Excelent site. Desi am decis abia acum sa postez primul mesaj, il urmaresc constant

  10. cezarina says:

    1944-1989…45 ani de întuneric mintal, dezinformare, frica
    si involutie a unei societati. Din pacate, cicatricele acelor
    timpuri înca nu sunt vindecate de tot. Ramân cu gura cascata de
    câte ori aud pe cei tineri spunând “pe vremea comunistilor” ca si
    cum ar fi vorba de evul mediu, adica ceva care parintii nu au
    trait, ceva petrecut acum câteva sute de ani. Ca sa nu mentionez pe
    cei care au ramas cu mintea asa de spalat ca le este chiar dor de
    “luminoasele” timpuri. Câta tristete……

  11. Pingback: Tribute to beloved leader | Only in Romania

  12. Niculae Ion says:

    Ceausescu a fost un mare patriot!!! Dupa rahatul ala de lovitura de stat ne-am umplut de destepti… Astia-s buni ca au vandut tara de nu mai avem nimic??? Romania a ajuns bataia de joc a europei lada de gunoi a capitalismului despre care Ceausescu ne-a avertizat… exploaterea omului de catre om… credeam ca erau doar povesti, dar nu!
    Economia tarii este inexistenta, invatamantul la fel, sistemul sanitar la fel…pai..ce facem?
    Am ajuns pe cea ma de jos treapta a europei! Capitalismul ne-a distrus tara!!

  13. mari says:

    daca nu ar fi exsistat Ceausescu sau mai exact sistemul “socialist” acum ne am fi uitat la cladiri mergand pe strazi nu navigand pe net…am fi avut un oras sanatos nu unul mai intai amputat si apoi completat cu constructii de prost gust (zilele astea am vazzut o fotografie cu fostul Parc Carol, nu exista nicio comparatie)

  14. marian says:

    In a 3-a fotografie, Ceausescu se gasea in vizita de lucru la UMEB (IMEB), la inceputul anilor ’80. In stanga presedintelui (echipat cu halat) se afla directorul general adjunct, Sederias.

Comments are closed.