Ion Grigorescu by Alex Galmeanu

Zilele trecute am avut experienta realizarii unui interviu cu un om deosebit. Am vorbit cu Ion Grigorescu despre conditia si posibilitatile de creatie ale artistilor in perioada comunista dar si despre fotografia si filmul experimental romanesc.

Nascut in Bucuresti in 1945, Ion Grigorescu, pictor, fotograf si artist media, este unul dintre cei mai importanti experimentalisti din cadru artei contemporane romanesti. Absolvent al Universitatii de Arte Plastice, isi incepe activitatea in 1970 si se pozitioneaza ca unul dintre primii artisti romani ce utilizeaza filmul ca mediu de exprimare dar si ca pionier al fotografiei experimentale. Opera sa artistica cuprinde lucrari de desen, pictura, gravura, pictura si restaurare bisericeasca, icoane, fotografie si arta video, texte teoretice, pagini de jurnal sau studii despre istoria fotografiei.

Artistul abordeaza teme sociale, politice dar si lucrari legate de sexualitatea si expresivitatea corpului uman (body art). Contestatar al regimului comunist, isi desfasoara o parte a activitatii pe ascuns, autocenzurandu-se. Filme ca “Dialog cu Nicolae Ceausescu” realizate in anii 70-80, aveau sa apara public si sa devina celebre dupa 1989.

Ion Grigorescu a expus in Sao Paulo, Glasgow, Amsterdam, Viena, Venetia, Roma, Ljublijana, Stockholm, Graz, Paris, Milano, Stuttgart, Varsovia, Berlin, Bradford, Glasgow, Bratislava, Lisabona. Londra, etc.

This entry was posted in great photographers, interviu, news and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ion Grigorescu by Alex Galmeanu

  1. Ion Petrescu says:

    Ce calitate sonora Galmene! Asa-i ca orice iti pui in minte poti sa si faci?

  2. alex_galmeanu says:

    @ion petrescu: esti ironic? 😉

  3. dan says:

    Domnule Galmeanu, zilele trecute v-am trimis un email. Cand aveti timp, va rog raspundeti-mi: DA, ori BA.

  4. valentin tanasa says:

    acu trei luni am vazut o documentatie foto si desenata facuta de d. ion grigorescu pt biserica amaradia din craiova. imediat am vrut sa-l cunosc. tot respectul!

  5. Daniel says:

    multumim pentru acest minunat interviu!

  6. alin says:

    Voiam sa intreb unde a avut loc interviul

  7. alex_galmeanu says:

    @alin: in atelierul d-lui Grigorescu

  8. Ana-Maria says:

    Excelent interviul. Ma bucur sa il vad pe domnul Ion Grigorescu in interviu dupa ce lucrarile lui au fost insipiratie pentru mine in facultate. @Ion Petrescu Citeste asta. Este concludenta pt subiectul de fata :)) http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/gaini-i-gramatica

  9. ovidiu says:

    Chiar e interesant interviul mai ales ultimele 30 de minute.
    Felicitari pentru initiativa.

Comments are closed.