Romani la Ellis Island

Romanian shepherd - ca. 1906

In galeria digitala a New York Public Library exista o colectie a lui William Williams (1862-1947) adunata de acesta in perioada in care lucra comisioar pentru imigratie la Ellis Island Immigration Station din New York, in 1902-1905 si 1909-1913. Colectia contine 97 de imagini realizate in intervalul 1906-1914. Sunt atat fotografii de ansamblu, exterioare si interioare, cat si portrete ale imigrantilor inregistrati acolo. Portretele au fost realizate de Augustus Francis Sherman (1865-1925), un fotogaf amator ce a profitat de functia director al arhivei pe care o avea la centrul de imigrare. Printre cei fotografiati se afla si portretele a sase romani imbracati in porturi populare. O parte dintre imagini au fost publicate si in National Geographic in 1909.

Pipers - (c)NYPL - Image ID: 1206550

Pipers - (c) NYPL - Image ID: 1206550 - Photo: Augustus Francis Sherman

Romanian shepherd  [ca. 1906] - (c)NYPL - Image ID: 418046

Romanian shepherd ca. 1906- (c) NYPL - Image ID: 418046 - Photo: Augustus Francis Sherman

 Romanian piper - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418031

Romanian piper - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418031 - Photo: Augustus Francis Sherman

Romanian woman - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418028

Romanian woman - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418028 - Photo: Augustus Francis Sherman

Romanian women - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418027

Romanian women - ca. 1906-1914 - (c) NYPL - Image ID: 418027 - Photo: Augustus Francis Sherman

Ii multumesc lui Gabriel Mihai pentru informatii.

This entry was posted in de pe net and tagged , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Romani la Ellis Island

  1. chent says:

    Am citit mai demult un articol in revista “Magazin istoric” despre inceputurile emigratiei romanesti in America. Erau si acolo niste fotografii, din care retin una de grup (gen colectiv de munca la inaugurarea noii cai ferate…..), cu multi indivizi imbracati in costume populare sau cu elemente de costum specifice – itari, opinci, palarii – foarte interesanta. Din cate mai tin minte, articolul spunea ca primii emigranti romani erau la origine cetateni austro-ungari, fiind majoritari din Transilvania. O parte dintre ei s-au intors in perioada interbelica, incercand sa-si deschida afaceri cu banii castigati peste ocean. Tot in aceeasi idee, imi povestea un profesor ce a vizitat SUA la sfarsitul anilor 60 ca a gasit acolo o familie de emigranti romani aflati deja la a treia generatie, batranii vorbind o limba romaneasca incredibila, de secol XIX si cu o multime de regionalisme si arhaisme fascinante.
    In privinta muzeului de pe Ellis Island, banuiesc ca au o arhiva fotografica impresionanta, plus unele date despre cei ce au trecut pe acolo. Imi imaginez un proiect in care familiile fostilor emigranti sa puna la dispozitie poze din arhiva familiei, si completat cu datele ce se pastreaza la muzeu, sa redescopere cine au fost primii romani ce au pasit spre visul american si de unde proveneau. In privinta provenientei n-ar strica si opinia unui etnograf priceput la costume populare. Sunt atat de multe de facut, atat de multe de descoperit…

    PS: Blogul tau creaza dependenta 😀

  2. Herodot says:

    Am avut si eu surpriza placuta sa vad imaginile cu romani din muzeul de pe Ellis Island, in special cu ciobanul din poza ta de titlu (in care apare incadrat doar capul nu in intregime ca fotografia de mai sus). Mai era si o fotografie cu o femeie, din ce tin minte pe care nu o ai aici. Nu stiu daca o mai am in arhiva de fotografii. Ambele persoane mi se par foarte reprezentative pt perioada aceea de inceput de secol XX.

  3. cosmo says:

    Asa, pt cine are chef sa se joace cu imaginatia

    http://www.ellisisland.org

    asta e un site facut cred de mormoni cu bazele de date ale celor care au intrat in USA in 1880-1924. Exact perioada unor mari imigrari din Ardeal, dar nu numai.Cautati niste nume romanesti gen Ionescu, Popescu ori chiar propriile voastre nume. Sunt zeci de rezultate.

  4. Cristi says:

    1902:
    “Face senzatie în toate cercurile o nota pe care guvernul american al Statelor Unite a trimis-o reprezentantilor sai de pretutindeni în chestia evreilor din România.
    Nota spunea ca desi Statele Unite n’au semnat tratatul din Berlin, totusi se cred indreptatite a interveni si a cere ca guvernul roman sa respecte acel tratat in ceeace priveste pe evrel.
    Aceasta nota era motrivata de marea emigrare de evrei din România.
    Apoi nota adaoga: “Aproape nimeni nu’i oprit sa emigreze în Statele Unite, afara de cei cu totul lipsiti de mijloace, delicventii si acele persoane care sufera de vreo boala contagioasa incurabila.
    Esential e ca emigrarea sa aiba un caracter voluntar. In consecinta se opun dificultati acelor emigranti a caror emigrare din alte state e sprijinita sau silita.
    Se trateaza in mod marinimos emigrantii straini pentru a se aduce un folos Statelor Unite, dar nu spre a se crea un loc de refugiu pentru elementele nedorite de un alt stat.
    Situatia evreilor români în numar de vreo 400.000 e de multi ani obiectul de preocupatie serioasa a Statelor Unite. Persecutarea acestei rase sub dominatia turceasca a determinat o aspra interventie din partea Statelor Unite in 1872.
    Pentru toate aceste motive tratatul din Berlin, care inlatura aceasta nedreptate stipulând ca în România nu se va face nici o deosebire de religie, a fost salutat cu multumire de America. Romania, în decursul vremei, a facut iluzorii o mare parte din conditiile esentialmente juste ale acestui tratat.
    Evreii români sunt exelusi dela functiile de Stat, cariera de oameni de stiinta, agricultori si nici nu pot semana pamântul ca simpli muncitori. Ei sunt opriti sa locuiasca la sate…”

    Si mai multe informatii pe site-ul din semnatura. 🙂

  5. Pingback: Twitted by zaducu

  6. Gabi says:

    Nu prea inteleg legatura cu evreii. Ma rog, eu voiam sa dau ca o completare un link spre o iregistrare foarte veche pe un cilindru de ceara:
    http://cylinders.library.ucsb.edu/search.php?queryType=@attr%201=1016%20&query=romanian&num=1&start=1&sortBy=&sortOrder=id
    Cantaretii sunt romani iar cilindrul era dintr-o colectie particulara. Nu stiu daca exista o inregistrare mai veche de populara romaneasca.

  7. Cristi says:

    @Gabi – nu are legatura neaparat cu evreii ce am postat eu, ci are legatura cu emigrarea romanilor catre SUA. Ca in cartea de unde am luat citatul e vorba despre evrei, e o intamplare.
    Daca scoatem cuvantul “evrei” si punem “unii romani”, am putea avea o mica viziune despre motivele plecarii a UNOR romani. 😉

    Linkul tau e super, ma gandesc sa-l prelucrez putin inregistrarea, sa scot fasaitul & stuff. Daca reusesc ceva, ma intorc si postez rezultatul.

  8. Gabi says:

    Acum imi dau seama c-am gresit inregistrarea. De fapt cilidrul era cusb-cyl5241d.mp3 Mai exact:
    http://cylinders.library.ucsb.edu/search.php?queryType=@attr%201=1016&query=romania&num=1&start=1&sortBy=&sortOrder=id
    Daca ala ti-a placut nici asta n-o sa te lase rece 🙂

  9. alt Gabi says:

    chent stie bine… strabunicul meu a emigrat in SUA pe la 1902. Era de prin partile Sibiului. A lucrat la o topitorie de fier prin California apoi s-a intors in tara unde a inceput o afacere pe care insa i-au confiscat-o comunistii.

  10. nelu says:

    Iata, dintr-un singur sat banatean, am identificat pentru perioada 1901-1924 mai bine de 100 de inregistrari in baza de date a intrarilor prin Ellis Island:

    http://sites.google.com/site/cheveresumare/emigranti-in-america-ellis-island

    Si sunt indicii ca numarul acestora e mult mai mare.

  11. ilea silviu says:

    da sunt romani din bucovina , din tinutul cernautiului , in acea perioada au plecat foarte multi , unii s-au intors altii nu (mai ales din satele boian , crasna , mihalcea, actual sate rusificate )

  12. Arcadie says:

    O informaţe de mare preţ. Doi fraţi ai bunelului meu au emigrat prin aceia ani,care nu sau mai ântors.Foarte vreau să dau de urmaşii lor!De la ce să âncep?

  13. Pingback: Romanians at Ellis Island | Only in Romania

  14. Mihaela S says:

    And trecut am discutat despre imigratie/migratie cu studentii mei. Pentru ca stiau ca sunt Romanca au fost interesati sa studieze unele din fotografiile pe care le-ati prezentat. Asa Le-am descoperit impreuna 🙂

Comments are closed.