O mie noua sute si ceva

muzeul_de_fotografie_20121211_0015

Avem o noua portie de Bucuresti de anii 1900. Am gasit un nou lot de imagini din punctele cheie ale orasului. Fotografiile parte din colectia unui anume Al. Antoniu sunt tiparite impecabil prin procedeul de fotogravura de catre Socec & Co. Probabil la vremea respectiva au fost legate intr-un album, eu le-am gasit sub forma de planse separate. Din pacate autorul este necunoscut.

Vedere – Lipscani

muzeul_de_fotografie_20121211_0016

Intr-o prima imagine vedem Piata Sf. Gheorghe (Piata Romei, pe numele vechi) cu strada Lipscani. Fotografia este realizata inaintea sistematizarii din perioada lui Carol, inaintea trasarii actualului bulevard Bratianu. Asa cum stim Lipscani a fost principala artera comerciala a orasului, chiar si numele ne transmite acest lucru. Lipscanii nu sunt altceva decat negustori din Lipsca (Leipzig). Din pacate dupa al doilea razboi mondial, odata cu venirea comunistilor la putere intreaga zona s-a degradat iremediabil, degradare ce a continuat si dupa 1990. Multe dintre frumoasele cladiri construite in stil neoclasic si neobaroc, au disparut fara urma.

In stanga imaginii vedem cateva magazine de textile si tesaturi. Pe locul cladirii “La Wilhelm Tell”, “Casa Elvetiana” se va construi magazinul Bucuresti, aflat si el acum in paragina. In extrema dreapta gasim un magazin de “Cutitarie”. Atmosfera este si ea foarte interesanta. Putem numara noua trasuri de-a lungul strazii, vedem domni imbracati ca de gala, vanzatori ambulanti (Precupeti, asa cum erau numiti in perioada. Unul dintre ei se afla in mers pe Lipscani in partea de mijloc-dreapta a imaginii si un altul in stanga in dreptul cladirii “La Wilhelm Tell” aflat in plina negociere cu un client. Ii puteti recunoaste dupa cumpana pe care o poarta pe umeri.), un lustragiu la lucru (in partea de jos-stanga a imaginii) dar si celebrele Chivute, in mijloc-jos. Chivutele sunt tigancile ce poarta acele maturi si bidinele in varf de prajina. Specializate in varuirea caselor, se gaseau in marile piete in asteptare de lucru si se angajau cu ora.

Daca ar fi sa incerc o datare a imaginii, probabil ca ea este realizata inainte de 1908. In extrema dreapa-jos vedem un mic monument. Statuia de acolo, vazuta aici cu spatele, pare una cu influente romane si este premergatoare statuii Lupoaicei asezata acolo intre 1908 si 1931.

Piata Sf. Anton

muzeul_de_fotografie_20121211_0015

Piata Sf. Anton a fost si ea o zona cu o puternica traditie comerciala. Astazi transformata intr-o simpla parcare intre blocuri, nu mai pastreaza aproape nimic din aspectul initial. Peisajul este exceptional, pravaliile si casele din piata incadreaza perfect Turnul Baratiei aflat in fundal. Vedem magazine de stofe si haine, tarabe si gherete in stanga si in prim-plan, domni imbracati elegant, vanzatori ambulanti si tiganci ce matura strada sau pierd vremea.

Cladirea din stanga este “Marele Magasin Roman” in care se gaseau trei etaje de “panzarie, lingerie, matasarii si lainasiuri dar si catifele si postavuri”, inca de la intrare suntem anuntati ca este vorba de un “magasin de incredere”. In dreapta avem magazinul “La Regele Carol I” ce comercializa haine de “dame” si “trusouri” din Olanda. Pe locul acestor cladiri acum se afla doua blocuri de apartamente construite in perioada stalinista iar fundalul a fost demolat pana la Turnul Baratiei pentru a face loc actualului bulevard Bratianu.

Universitatea

muzeul_de_fotografie_20121211_0013

Universitatea avea un cu totul alt aspect. Cladirea principala construita la sfarsitul anilor 1850 avea sa fie distrusa in bombardamentele din 1944. Pentru o scurta perioada de timp, in anii 1950, intregul segment de cladire a fost demolat si transformat intr-un mic parc. Ceea ce vedem in zilele noastre este o replica a cladirii originale.

Statuia lui Mihai Viteazul o vedem flancata de doua tunuri si inconjurata de un gard ornamental din fier forjat. Este interesant barbatul imbracat in costum popular din mijloc-jos ce se sprijina de gard. Atat el cat si oraseanul din spatele lui, par a fi observat fotograful aflat la lucru, amandoi se uita spre obiectiv. Tot in mijlocul de jos al imaginii, un pic mai la stanga, pe strada, in prelungirea coloanei nr 2 a fatadei universitatii vedem o mica “fantoma” a unui om aflat in miscare in timpul realizarii imaginii. Lucrul acesta ne spune ca imaginea a fost realizata cu o expunere foarte lunga, de pe stativ. Materialele fotosensibile de la inceputul secolului nepermitand fotografierea “din mana” nici macar ziua, in plin soare.

Palatul Justitiei

muzeul_de_fotografie_20121211_0014

Si la Palatul Justitiei avem o atmosfera interesanta. Tramvaie trase de cai, trasuri, oameni din toate categoriile si negustori ambulanti. Podul din imagine este Podul Rahova, demolat in anii 1980 o data cu modernizarea cursului Dambovitei. Mai multe detalii despre pod si istoria lui gasiti aici.

Teatrul National

muzeul_de_fotografie_20121211_0006

Vechiul Teatru Tational, o cladire construita in mare parte in stil baroc cu foaier luxos si scari din marmura de Carrara, nu mai exista astazi . A fost demolat fiind grav afectat de bombardamentele din 1944. Spatiul a fost ocupat o buna perioada de un mic monument al eroilor tipografi. Recent a fost construit hotelul Novotel inaugurat in 2006, hotel ce are drept intrare o replica a fatadei vechiului teatru.

Fotografia de mai sus are cateva detalii interesante. In centru jos vedem un fel de caruta-cisterna si un om ce pare a lucra la canalizare. In stanga-jos o silueta pozeaza spre aparatul de fotografiat. Tot in stanga, balconul teatrului pare echipat cu un ceas inaltat pe un mic stalp atasat de balustrada. Iar pe fundal in extrema stanga vedem spatiul pe care avea sa se construiasca Palatul Telefoanelor.

Ministerul de Externe – Palatul Sturza

muzeul_de_fotografie_20121211_0007

Palatul Sturza este o alta cladire disparuta, a fost avariata de aceleasi bombardamente din 1944. Se afla oarecum pe locul actualului sediu al guvernului, cred ca un pic mai la strada. Palatul, cu o arhitectura deosebita, a fost construit la initiativa lui Grigore Sturza de catre arhitectul Iulius Reiniqke si a fost terminat in 1899. Sturza nu a apucat sa se bucure de cladire, a murit inainte de finalizarea ei. Palatul a fost donat statului fiind ocupat de Ministerului de Externe.

Casa de Depuneri

muzeul_de_fotografie_20121211_0012

Evident, cladirea CEC este neschimbata. In extrema dreapta vedem o parte din Hotelul Francez (Lafayette, Victoria) ce a fost demolat dupa ce a fost avariat la cutremurul din 1977.

Palatul Postei – Muzeul de Istorie al Romaniei

muzeul_de_fotografie_20121211_0011

Palatul Postei este o alta cladire ce exista si in zilele noastre. Are o istorie foarte interesanta ce poate fi citita aici

Ministerul de Domenii

muzeul_de_fotografie_20121211_0009

Cladirea este amplasata la Universitate si este ocupata in prezent de Ministerul Agriculturii.

Institutul Meteorologic – Casa Bosianu

muzeul_de_fotografie_20121211_0010

Casa Bosianu este una dintre putinele cladiri cu influente gotice ramase inca in picioare. Se afla amplasata in parcul Carol in zona Filaret. Interesant este ca imaginea de mai sus circula pe internet si intr-o alta versiune, cu partea dreapta-sus acoperita de copaci. Unghiul este acelasi, exista pana si pisica din iarba din coltul stanga-jos al imaginii dar copacii au fost inlaturati cu un retus.

Varianta neretusata

Varianta neretusata

Varianta neretusata de pe rezistenta.net

La o privire atenta vedem ca cei din institut obisnuiau sa adune apa de ploaie intr-un butoi. Intrand in detaliu in zona de la baza turnului, in prima treime a imaginii, observam burlanul special inaltat si butoiul in cauza. Interesanta este si “roza vanturilor” de pe turn. Putem observa ca vantul avea o directie catre nord-vest in momentul fotografierii (sigur, exista si varianta in care nu ar fi fost curenti de aer).

Biserica Doamna Balasa

muzeul_de_fotografie_20121211_0008

O parte din istoria ei poate fi citita aici.

Biserica Stavropoleos

muzeul_de_fotografie_20121211_0005

Biserica Stavropoleos avea un domeniu mult mai mare, asa cum era de asteptat. In zilele noastre gardul este practic lipit de fatada bisericii. Mai multe detali aici.

De remarcat cele doua personaje, barbat si femeie, ce privesc spre camera din umbra, de dupa coloanele fatadei, aproape de centrul imaginii.

Statuea Ion Bratianu

muzeul_de_fotografie_20121211_0003

Statuia lui Ion Bratianu a fost amplasata in centrul rondului de la Universitate dar a fost inlaturata de comunisti imediat dupa ce au venit la putere. Cladirea din spate-dreapta exista si astazi dar intr-o forma mult simplificata. Fara ornamentele de pe fatada si cupola.

Statuea Alexandru Lahovari

muzeul_de_fotografie_20121211_0004

Statuia lui Alexandru Lahovari a ramas pe amplasamentul original. In spatele ei in dreapta observam un stalp ciudat cu o instalatie si mai ciudata in varf.

Statuea Mihai Viteazul

muzeul_de_fotografie_20121211_0017

Statuia Mihai Viteazul pare mai degraba amplasata intr-un parc si nu in aglomerata piata a Universitatii. De remarcat cele doua tunuri ce o flancau si frumusetea ornamentelor gardului din fier forjat. Mai multe detalii despre istoria acestei statui gasiti aici.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to O mie noua sute si ceva

  1. Interesanta colectie, nu stiam de cum arata initial cladirea Ministerului de Razboi. Cum a pierdut decoratiunile de pe fatada si cupola? Bombardament, cutremur?

    Si din cate vad, toate statuile lui Mihai Viteazu, din afara Transilvaniei, sunt indreptate spre Ardeal 🙂

  2. Raiden says:

    Fotografiile sunt mai mult ca sigur din succesoarele albumului pe care l-am fotografiat si eu, numai ca la mine lipseau cateva pagini de la inceput – am regasit pozele la tine 🙂 Si acum, observatiile de rigoare:

    Pta. Sf. Anton – mai supravietuieste azi doar o cladire din vechiul front, in continuarea casei mici din stanga pozei (nu apare in poza):
    http://www.flickr.com/photos/raiden2/3812152717/

    Palatul Justitiei – Atentie. Podul Rahova a disparut din anii ’30, de la acoperirea Dambovitei pana la Piata Senatului. Ca nu a mai fost refacut la decopertarea din anii ’80, e altceva.

    Palatul Sturdza se afla exact pe locul spatiului verde din fata Palatului Victoria de astazi.

    Palatul Postelor a suferit multe simplificari de fatada. Cea mai notabila este disparitia grupurilor statuare si a ceasurilor de la baza cupolelor, pe simplul motiv ca erau timbrate de coroana regala.

    Cladirea din spatele Statuii Bratianu (Universitate) exista intr-adevar simplificata, dar cu tot cu cupola, aceasta nu a disparut. Este fostul Minister de Razboi.

    Statuia Lahovari: A disparut scrisul de pe lateralul “soclului”, referitor la “Nascerea Printului Carol”.

    Statuia lui Mihai Viteazu: tunurile fusesera amplasate acolo in prezenta Principesei (viitoarei Regine) Elisabeta.

    Cam atat am avut de comentat, sper sa intregeasca viziunea generala.

  3. henry says:

    FELICITARI pentru ceea ce faci!

  4. Pingback: Muzeul de Fotografie « Aici Bucuresti

  5. mihai says:

    Te felicit pentru site! Ma bucur ca am unde sa iau un strop de istorie romaneasca sa-mi astampar setea. Pacat ca nu sunt mai multe de gen.

  6. cristian11 says:

    “Statuia de acolo, vazuta aici cu spatele, pare una cu influente romane si este premergatoare statuii Lupoaicei asezata acolo intre 1908 si 1931.”

    Este vorba de statuia Dianei sau “Muza” (sic!) pe al carui amplasament a fost pusa ulterior “Lupa Capitolina”.
    In ultimii ani, aceasta statuie era localizata pe Calea 13 Septembrie in fata unui club “deochiat”!
    Nu stiu daca mai este si astazi tot acolo deoarece nu am mai trecut prin zona de foarte multa vreme!

  7. Intr-o fotografie din 1927 apare magazinul de “Cutitarie”, dar la dreapta lui noul magazin “Voaleta”.
    http://bucharestunknown.blogspot.com/2009/11/piata-roma-in-1927.html

  8. Raiden says:

    Revin.

    Poza cu Piata Sf. Anton ofera o perspectiva dinspre strada Bazaca (despre care am scris) inspre Calea Mosilor. Segmentul din Mosilor pana in Baratie se gaseste azi sub bd. Bratianu.

    Cladirea Ministerului de Razboi de la Universitate a suferit simplificari dupa bombardamentele din 1944

  9. Vlad says:

    Completare: tunurile aflate langa statuia lui Mihai Viteazu de la Universitate sunt primele tunuri capturate de la turci la Plevna. Au fost aduse in 1878 in bucuresti, puse initial in piata arsenalului (unde este astazi hotelul JW Marriott)

    Spor. Faina treaba faci cu blogul asta.

  10. @cristian11 Statuia “Dianei”, ca sa- i zicem asa ,mai exista ,e amplasata in Gradina Cismigiu,in zona de N-V a parcului,in zona cunoscuta “La cetate”-practic e mai ascunsa privitorilor-e in zona amenajata utilizatorilor wireless,cum urci treptele ,faci dreapta pe sub o bolta de piatra,statuia fiind amplasata tocmai in fundul minigradinii.
    Am scris un articol despre aceasta ,eu cautam mai multe date despre ea,am aflat doar ca ar fi zeita Negotului(dar se pare ca exista doar un zeu al negotului:Hermes).Daca e sa fie Diana ,atunci n-are cum sa fie muza ,ci Diana este zeiţa vânătorii din mitologia romană, fiind echivalenta romană a zeiţei Artemis din mitologia greacă.Muzele erau erau cele 9 fiice ale lui Zeus:
    Calliope (Καλλιόπη) – muza poeziei epice
    Clio (Κλειώ) – muza istoriei
    Erato (Eρατώ) – muza poeziei erotice
    Euterpe (Ευτέρπη) – muza poeziei lirice
    Melpomene (Μελπομένη) – muza tragediei
    Terpsichore (Τερψιχόρη) – muza dansului
    Thalia (θάλλεω) – muza comediei
    Polyhymnia (Πολυμνία) – muza retoricii
    Urania (Ουρανία) – muza astronomiei (sursa wikipedia).

    Aici gasiti articolul:

    http://urbanismul.blogspot.com/2010/06/zeita-din-piata-sf-gheorghe.html

  11. Basti says:

    Exista vreo cale de a downloada aceste poze spectaculoase in format PNG sau JPG pentru a le folosi ca wallpaper? As aprecia enorm. Ai un blog fantastic.

  12. Pingback: Idei Urbane » Piața Sfântul Anton în Centrul istoric

  13. O precizare în legătură cu imaginea Palatului de Justiție. Podul Rahova nu a fost demolat în anii ’80 pentru simplul fapt că nu mai exista încă din anii ’30, când Carol II-lea a dispus acoperirea cursului Dâmboviței de la Piața Senatului (azi Națiunilor Unite) și până la ieșirea ei din Piața Unirii. În anii ’80 a fost demolată această “podire”.

  14. Nica So. says:

    Al. Antoniu sau Alexandru Antoniu a fost el insusi fotograf, autor al unei carti ambitioase, numite “Albumul General al României”, publicat la 1901 si-n care se gasesc 99 de gravuri. Cred ca acestea sunt exemple de fotografii facute de el

  15. tiby says:

    Imaginea 2 apare in cartea “Din Bucurestii De Ieri Vol. 1 de George Potra” si este datata cu anul 1900. In explicatia pozei se spune ca statuia ii apartine poetului Ovidiu.
    Magazinul Ruleta apare in Anuarul Socec al Romaniei Mari – Vol. I – Bucuresti – 1925- 1926, proprietari Kuhnberg O. & L. Fratii.

  16. Madalina says:

    Grozav de interesant ! Este o pasiune constructiva, ajuntandu-i si pe cei interesati de istorie si arhitectura, sau doar pe curiosi de vremurile trecute, sa isi faca o idee despre strazile din Bucurestiul de-altadata .

Comments are closed.