Marasesti – Splaiul Unirii, vedere aeriana 1924 – Update!

O scurta vizita la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane a dat roade nebanuite. Prin amabilitatea d-lui curator Emanuel Badescu avem acces la cateva panorame aeriene ale Bucurestiului anilor 1920, fotografii aflate in fondul Academiei Romane ce vor fi publicate in secvente diferite.

Intr-o prima imagine datata 1924 descoperim o zona rar fotografiata. Este vorba de partea de est a capitalei cu edificiile din zona Marasesti – Splaiul Unirii. Bulevardul Marasesti se afla in prim plan, perpendicular pe linia de orizont dar si pe Splaiul Unirii cu foarte vizibila albie a Dambovitei. La intersectie (centru-sus) observam Podul Marasesti (11.) iar in stanga lui identificam cu usutinta Biserica Bucur (1.) si Manastirea Radu Voda (2.) cu turnul clopotnitei si Institutul Teologic.

De altfel, zona fiind radical schimbata bisericile raman singurele reperele relevante. Gasim biserica Dobroteasa (3.) si biserica Tabacari (5.) in dreapta dar si biserica Slobozia (7.) in stanga jos. Vedem si doua biserici disparute: frumoasa biserica Olteni (6.) demolata de regimul comunist in 1987 si Biserica Sf. Nicolae (8.).

Piata Bucur (4.) exista si astazi asa cum mai exista si unele cladiri (9.) si (10.) dar ca ansamblu general zona este de nerecunoscut. Diversele sistematizari au modificat in mod repetat perspectiva, culminand cu demolarile din perioada comunista. In prezent ceea ce se vede in dreapta-sus a imaginii este ocupat de cladirea nefinalizata a Bibliotecii Nationale si de alte structuri comuniste incepute dar abandonate.

Evident, daca identificati si alte lucruri importante, ajutorul vostru este binevenit.

Update! Raiden ne trimite informatii suplimentare:

A – Viitoarea Piata Marasesti (aprox.actualul amplasament al Camerei de Comert)
B – Posibil Sinagoga Mare
C – Scoalele Primare “Enachita Vacarescu” din Calea Serban-Voda
D – Printre putinele case cu pridvor si coloane de drept ramase, tot pe Calea Serban-Voda. A scris despre ea si Radu Oltean: http://art-historia.blogspot.com/2008/10/case-vechi-cu-pridvor-din-bucuresti.html

This entry was posted in Colectia Academia Romana, rare images and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Marasesti – Splaiul Unirii, vedere aeriana 1924 – Update!

 1. CatalinM says:

  Acesta este cartierul copilariei mele. Cladirile marcate cu cifra 9 apartineau fostei fabrici Mistretul, si erau amplasate de o parte si de alta a strazii Tabacarilor. Strada era destul de circulata si era interesant sa vezi cum trecatorii si masinile se amestecau cu muncitorii si utilajele fabricii. Asta pana spre sfarsitul anilor ’80 sau imediat dupa Revolutie (nu mai tin minte), cand zona de strada care strabatea fabrica a fost inchisa cu un zid.
  Casa in care m-am nascut era construita pe la 1900 si se afla la nr. 26 pe Tabacarilor. Acum nu mai exista, in locul ei fiind un mic teren viran, dupa ce noul proprietar a demolat-o impreuna cu alte cateva case din jur. In fotografie nu se distinge bine, fiind exact in marginea dreapta, putin inainte de Splai.

 2. toni says:

  superba imagine, extraordinara achizitie. Se pot vedea, chiar daca nu in detaliu chiar si dudestii, crucea de piatra ori multe altele.
  La o prima vedere insa, am o obiectie legat de biserica nr.7, biserica slobozia din cate stiu fiind foarte aproape de piata bucur, pe leon voda actual. Cred ca cea numerotata cu 7 si-a dat duhul candva…

 3. Raiden says:

  @ toni – panorama nu bate pana la Crucea de Piatra si templul evreiesc Baron de Hirsch, de pe str. Asau, respectiv Bradului. Dupa astea m-am uitat si eu 🙂

  Biserica numerotata cu 7 inca exista, se vede din bd. Cantemir, adiacenta intersectiei “Budapesta”. Este separata de Calea Serban-Voda de un bloc din anii ’60.

 4. branxu says:

  @toni şi raiden
  Toni are dreptate se vede destul de bine toată zona de la Splai pana in la străzile Traian şi Nerva Traian, de la podul Timpuri Noi la strada Labirint. Biserica Bradul este destul de evidenta in centrul fotografiei.

  Am postat aici: http://blocuresti.blogspot.com/2010/07/dudestii-interbelici.html câteva adnotări la legenda publicata de Alex. Din păcate am câteva probleme legate de vizualizarea imaginilor la rezoluţia lor nativa.

 5. Cris says:

  Catalin, ai reusit intr-o singura fraza sa redai atmosfera locului (strada Tabacari). Multumim!
  Nu se intampla sa ai si fotografii vechi? Cat mi-as dori sa vad!

 6. claudiu says:

  Eu m-am nascut in ’57 pe Splaiul Unirii 40,vis a vis de morga.Spatele blocului dadea pe Radu Voda si se vedea manastirea cu acelasi nume.Nu exista atunci magistrala Nord Sud,au inceput undeva prin anii 60.Am imagini in mintea mea cu aceasta zona inainte de toate demolarile.La pod la “pompieri” era de fapt intersectia blv.Marasesti cu Splaiul Unirii si acolo era o unitate de pompieri,de unde si numele.Unde e azi pasajul era un deal care urca in sus.Acolo era si o piata.Se gaseau si animale de vinzare,gaini,curci,etc.Podul Timpuri noi se numea Le Metre.Am atitea amintiri din acea zona ,multumesc mult de postare si de “rascolire “a amintirilor copilariei.

 7. Digix says:

  Deşi nu m-am născut în zonă, aici m-am mutat pe când aveam
  2-3 ani şi de aici provin primele mele imagini mentale conştiente.
  M-am mutat de acolo pe la 8 ani, în 1975. Am stat pe strada Aurora,
  la nr 27, cu intrare prin strada Cerbului. Aveam curte comună şi
  vecinii erau nişte evrei bătrâni, nişte ţigani şi două familii de
  români. Str Aurora începea de la podul Mărăşeşti şi mergea oarecum
  paralel cu cheiul Dâmboviţei, până spre uzina Timpuri Noi, fostele
  Lemâtre. La podul Mărăşeşti era unitatea de pompieri, iar vis-a vis
  erau nişte ateliere unde se colora pânză, in sau aşa ceva, loc unde
  acum e un magazin alimentar la un subsol. Copil fiind mă uitam
  fascinat pe ferestrele dinspre subsol la materialele colorate şi
  simţeam un miros puternic de oţet sau amoniac, nu mai ştiu exact.
  Strada Cerbului era pietruită, pornea dinspre Dâmboviţa şi urca
  până pe calea Văcăreşti, pe unde trecea tramvaiul ce ducea la
  Lemetru şi în cealaltă parte spre Biserica Dobroteasa, piaţa
  Căuzaşi, cinema Tomis, Sfânta Vineri şi Tribunalul Sector 3. Pe
  Aurora mă dădeam cu prima mea tricicletă, pentru că era vale între
  podul Mărăşeşti şi Lemetru. Îmi amintesc că am căzut destul de rău
  cu ea şi i-am rupt ghidonul, dar am scăpat fără ghips. Îmi mai aduc
  aminte cum urcam pe Strada Cerbului până pe Văcăreşti şi puneam
  pietre pe linia de tramvai ca să ne distrăm privind cum se sparg la
  trecerea vagoanelor. Odată am exagerat, punând unele mai mari,
  tramvaiul s-a oprit şi vatmanul ne-a alergat, dar nu ne-a prins.
  Mai ţin minte cum într-un an era pericol de inundaţie şi noi ne tot
  uitam cu frică la Dâmboviţa care tot creştea, dar până la urmă s-a
  terminat totul cu bine şi râul şi-a redus debitul. Ne plimbam pe
  malul lui pe lângă IML, până la Hala Unirii. Pe atunci malurile
  erau de pământ, şi existau balustrade metalice. Din loc în loc erau
  rampe pe unde aruncau zăpada camioanele ce se ocupau iarna cu asta.
  Mai ţin minte cum mergem cu tata la cinema Tomis. L-am mai vizitat
  chiar şi după ce m-am mutat în Titan, până în 1985 când a fost
  demolat. Imi reamintesc cum mă duceam pe jos la şcoala 81, care mai
  există şi acum, la care am făcut primii doi ai de şcoală, pe
  Cerbului, Văcăreşti, Papazoglu şi actuala Nerva Traian. Din acestea
  nu mai există Aurora, Cerbului, iar Calea Văcăreşti se opreşte la
  Timpuri Noi. Ce a mai rămas este Dâmboviţa, Biserica Dobroteasa şi
  două clădiri de lângă ea, precum şi şcoala 81. Frumoase amintiri,
  mulţumiri celor care au pus fotografiile, am identificat clădirea
  unde stăteam în fotografia aeriană.

 8. Pingback: Imobiliare - Page 1362

 9. Teo says:

  Eu m-am nascut in acest cartier pe Cernisoara (fost intr-o vreme D.Cantemir) colt cu Olteni. Am locuit din 1967 pina in 1984 iar la un an dupa comunistii au ras jumatate de cartier. Piata marasesti era linga mine, deasemenea biserica Dobroteasa unde aveau loc multe nunti de machedoni in spatiul larg din fata, in catier erau cinematografele Flacara, spre nerva Traian si Tomis spre Sf. Vineri. In fata casei aveam un parculet folosit ca parcare de cei de la Animafilm, de pe Olteni.Doar citeva stradute au mai ramas printre care si anton pann cu cladirea scolii in care am invatat (72) dar in care nu mai functioneaza ca scoala. Cunosc toata zona veche de la St. Gheorghe pina la Timpuri noi si tineretului, de la Parcul Libertatii pina in calea Dudesti etc. Cind am fost la Paris si am vazut cum si-au intretinut ei cladirile, am avut usoara senzatie ca asa ar fi putut arata si Bucurestiul daca nu erau darimate anumite cartiere si erau intretinute.

 10. M.Gheorghiu says:

  Va multumesc pentru posibilitatea de a revedea aceasta zona.
  Stiu ca aveti un material documentar referitor la Piata Unirii, tangential fiind facute referiri si despre Piata Bibescu Voda.
  Din marturiile unui supravietuitor va pot reda cateva informatii:
  Piata Bibescu Voda initiala a ars in anul 1917 de la o lampa cu carbid folosita la iluminarea unei pravali. A fost un urias incendiu care a provocat distrugerea in totalitate a acestei piete. S-a refacut asa cum o aveti si dumneavoastra in fotografiile prezentate.
  Ulterior la propunerea lui Max Herdan in anul 1936 va fi demolata din nou o data cu sistematizarea zonei. Ca alternativa au fost puse la dispozitie Piata Regina Maria si Piata Obor.
  Dupa doi ani de perigrinari majoritatea negustorilor se vor stabili la Piata Obor. Dar asta este alta poveste.

 11. azimut says:

  Fotografii aeriene deosebite din Bucuresti si alte orase, din perioada anilor ’30-’40, disponibile la http://www.wwii-photos-maps.com/romania/

 12. Cristian Florescu says:

  Ce chestie super, in aceasta fotografie descopar actualul amplasament al blocului meu de langa biserica Slobozia. De multe ori m-am intrebat cum arata cartierul initial dinainte de Magistrala N-S. Observ case cu etaj,chiar blocuri cu mai multe nivele, case simple dar frumoase,curti, gradini, copaci. Oricum, era frumos, mai frumos de cum arata azi zona. Din 1963 locuiesc aici. Imi aduc aminte doar Cociocul care era o mlastina cu corturi de tigani si multa mizerie cam cum e azi in groapa Vacaresti. Si azi au ramas cateva cladiri din aceea perioada,din pacate le numeri pe degete. Mi-ar place sa pot calatorii azi in timp in acea fotografie sa vad strazile,casele toata zona Uranus-Izvor-Antim-Calea Rahovei,Cauzasi-Calea Vacaresti pana la Bariera Vergului asa cum au fost atunci.

Comments are closed.