Un Intai de Mai preistoric

Am gasit un set de imagini ce par a ilustra evenimentele de la una din manifestarile comuniste timpurii. Initial am crezut ca sunt realizate prin anii 50 dar sunt elemente ce ma determina sa le plasez in 1940 sau un pic mai devreme.

Nu am multe date in afara de “ce se vede”. Fotografiile sunt realizate probabil in Targoviste daca este sa tinem cont de sigla fotografului aplicata pe spate “Studio Color – Elena Andreescu – Targoviste” dar nu este exclus si scenariul in care acesta s-a deplasat in alta localitate. Singurele elemente ce sustin o datare apropiata de anii 40 se regasesc in imaginea de mai sus. Este vorba de camionul ce participa la defilare ce este unul nemtesc (sigla Mercedes de pe radiator) dar si de uniforma militarului aflat cu spatele ce este usor identificabila ca fiind una de inspiratie germano-imperiala folosita in Romania in timpul domniei lui Carol al doilea (1930-1940). Sigur, rationamentul meu poate fi gresit asa ca astept opiniile voastre. Totusi pe portiera camionului vedem un afis tematic pe care se citeste foarte clar data de “1 Mai” asa ca ocazia evenimentului este usor de stabilit.

Trebuie sa remarc modestia manifestatiei, arata exact ca o parada saracacioasa de provincie. Amuzante sunt si alaturarile de simboluri: avem un militar carlist, o manifestatie socialista ce foloseste un camion german pe al carui platforma se afla o butaforie a unei sonde petroliere decorata cu steaguri sovietice iar mai tarziu o sa vedem copii ce defileaza cu steaguri americane si britanice. Chiar si defilarea prin fata bodegii “Dealul Zorilor” asa cum citim pe firma cladirii din fundal-dreapta, subliniaza amuzamentul situatiei.

Manifestatia continua cu niste domni imbracati la “patru ace” ce se deplaseaza prezentand un steag sovietic si o pancarta cu text indescifrabil. Se pot vedea mai multe dintre elementele din fundal. In cladirea din spate se afla o brutarie “de lux” iar audienta este formata preponderent din femei de diferite varste si copii.

Urmeaza muncitorii ce afisaza portrete ale lui Friedrich Engels si Stalin alaturi de lozinci potrivite: “Traiasca femeile muncitoare TARANCE si INTELECTUALE in lupta pentru MARIREA PRODUCTIEI”, “Jos specula. Sa marim productia. Sa creiem COOPERATIVE”, precum si altele indescifrabile.

Copii cu steaguri sovietice, americane si britanice. Imaginea aceasta poate plasa actiunea undeva dupa terminarea razboiului, mai aproape de 1945-1947. In fundal se intampla si alte lucruri interesante. O parte din gura casca au ocupat locuri ideale pe acoperisurile caselor din vecinatate.

Un grup de intelectuali. Par ceva mai de soi in comparatie cu cei de pana acum.

Portretul de propaganda al lui Stalin condimenteaza potrivit manifestatia.

Diversi lideri. Ar fi interesant daca reusiti sa identificati pe cineva.

O parte din liderii de mai devreme aflati intr-un grup mai larg.

Liderii iau rand pe rand cuvantul. Remarcati steagul sovietic alaturi de cel american afisate pe fundal.

Aceasta ultima fotografie pare scoasa din context. Nu stiu daca este vorba de o alta manifestatie dar tema si fotograful se pastreaza.

_________________________________________________________
Drepturi de autor si preluare

Acest material se poate prelua liber pentru orice fel de utilizare, exceptand utilizarea comerciala. Singura conditie o reprezinta mentionarea sursei.

Donatii

Muzeul de Fotografie reprezinta o initiativa independenta realizata in scopul de a pune in valoare si de a aduce la cunostinta publicului subiecte si materiale fotografice deosebite. Daca va place, puteti sa ne ajutati sa mergem mai departe. Suportul financiar este foarte important atat pentru costurile de intretinere ale acestui site cat si pentru noi achizitii. Statisticile arata ca suntem urmariti de un public numeros, chiar si sumele mici sau foarte mici devin importante in acest context. Daca vrei sa ajuti, afla aici cum poti sa o faci.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Un Intai de Mai preistoric

  1. pinky says:

    steagurile americane nu sunt chiar atat de ciudate in contextul sarbatorii de 1 mai, daca e sa tinem cont de istoria sarbatorii.

  2. Augustin says:

    Felicitari pentru demers si pentru energia pe care o depui cu acest proiect!

    Legat de aceste fotografii, as opta pentru a doua varianta – 1945-1947 – deoarece sunt tentat sa cred ca se refera la o manifestatie in timpul (sau spre finalul) guvernului Petru Groza, deci inainte de detronarea regelui Mihai. Altfel nu s-ar explica lozincile privind cresterea productiei si inlaturarea speculei alaturi de soldatul rus (la tribuna!). Ma gindesc ca in perioada capitalista s-ar fi militat mai mult pt zile libere, program de lucru mai scurt etc. Iar daca depasim perioada, nu s-ar mai explica steagurile americane.

  3. Alexandru Puiu says:

    Cred că sunt două evenimente diferite, consecutive. 30 aprilie 1945 şi 1 mai 1945. Cel puţin două personaje din prim-plan poartă alte haine în primele opt fotografii – legate de ziua muncitorimii. Par a fi lideri locali ce cu o zi înainte vor fi anunţat sinuciderea lui Hitler (victoria finală a aliaţilor)…

  4. Aia cu femeile tarance si intelectuale e geniala. De pus la status! Lucrez intr-o multinationala unde e plin de asa ceva. Acum stiu de unde ni se trage 🙂 Foarte faina colectia de fotografii, oricum.

  5. Emi says:

    Felicitari pt blog! Ma uit cu mare placere la aceste mici oglinzi din trecut.
    O remarca totusi: se zice “carlist” nu carolist cu referire la regii Carol.

  6. Ionut says:

    Imaginile imi amintesc de filmul Crucea de Piatra, ce ilustreaza aceeasi perioada.

  7. Raiden says:

    As plasa fotografiile in anii 1946 sau 1947, deoarece in 1945 Germania Nazista a capitulat neconditionat abia pe 7 mai 1945.

    Steagurile URSS si SUA reprezinta Aliatii victoriosi in razboi. In poza “O parte din liderii de mai devreme aflati intr-un grup mai larg.” se vede un om tinand pumnul inchis la vedere – semn al miscarii comuniste.

    Toate aceste elemente fac imposibila plasarea in perioada carlista a pozelor, ar fi fost portrete cu Regele eventual, niciodata cu Stalin.

    Liderii locali care iau cuvantul sunt greu de identificat – zic eu – fiind vorba de un oras provincial.

  8. branxu says:

    Eu cred ca toate indiciile conduc către un orăşel petrolier din Dâmboviţa sau Prahova, gen Moreni sau Câmpina. Prezenta bravului comisar sovietic, a steagurilor americane şi britanice, uniformele ofiţerilor, sloganurile”jos specula” (bursa neagra n.m.) şi mărirea producţiei (de război) mî fac să cred că este vorba de o manifestaţia de 1 mai 1945 sub egida Comisiei Aliate de Control.

    Biserica din fundalul fotografiei cu “lideri” este de tipul bisericilor construite în primele 3 decenii ale secolului trecut şi cred că este cel mai sigur element de identificare a localităţii.

  9. Chent says:

    In fotografia nr.8 ( cea de-a doua cu lideri) in stanga sus se observa pridvorul unei biserici.
    Avand in vedere ca biserici s-au demolat in principal in Bucuresti (si oricum intr-o perioada mai tarzie) si ca manifestatiile aveau loc de regula pe strada principala a oraselor, cred ca nu ar fi foarte greu de confirmat daca e intradevar vorba de Targoviste, si, daca nu, nu ar fi imposibil de aflat exact orasul, daca un localnic sau un cunoscator ar identifica biserica respectiva. Daca am sti orasul, un localnic mai varsnic ar putea recunoaste, probabil, si vreun lider local…

  10. elena says:

    Fotografiile par a fi facute intr-adevar in Targoviste. Cladirea din prima fotografie (cea cu sonda) seamana cu Liceul Voievodul Mircea (fostul Liceu de petrol) de langa gara, iar biserica din fundal pare sa fie clopotnita de langa Mitropolie.

  11. Chent says:

    elena@ 1. Cladirea o semăna ea, insa dupa cum vezi e vorba de un imobil tipic secolului 19 – inceputul secolului 20, cu pravalii jos si locuinte la etaj. Sansele sa fi fost “reciclata” ca liceu sunt minime, in opinia mea.
    2. Biserica daca e clopotnita de ce arata ca o biserica?:D

  12. Ștefan says:

    Într-adevăr acțiunea se petrece undeva între 1945 și 1947, înainte de această perioadă nu ar fi avut ce căuta acele lozinici despre speculă și cooperative, tablourile cu Stalin, steagurile sovietice și nici ofiterii sovietici din tribună.

    Despre localizare: ar putea fi Tîrgoviște
    Argumente pro:
    1. o clădire ca cea din prima poză încă mai există în oraș, pe centrul vechi (înainte de 89 era farmacie la parter iar la etaj a fost ceva cu ALA, iar acum e restaurant). Este absolut identică (o știu foarte bine, aș putea spune că am copilărit în ea), are chiar și gangul din stînga. Dacă ar fi ea, în stînga ei se află acum „Scoala de Arte “OCTAV ENIGARESCU”” (fosta „Școala populară de artă”, care nu știu cînd a fost construită).
    http://3.bp.blogspot.com/_cq3lqRcaByQ/R7_ECdfggqI/AAAAAAAABjw/JO6cP2LA31A/s1600-h/IMG_1624.jpg avem aici Școala de arte și clădirea cu gangul

    2. Biserica seamănă cu clopotnița Mitropoliei.
    http://2.bp.blogspot.com/_cq3lqRcaByQ/R6oUi9pyoWI/AAAAAAAABgY/Umyk12V9ZfI/s1600-h/piata+M+Viteazu.jpg
    http://3.bp.blogspot.com/_m1_Ljghf6qQ/SZhlcHMM-lI/AAAAAAAAAgo/CeH3m50ONkU/s1600-h/Targoviste+3.JPG
    3. În ultima poză cred că e clădirea în care a fost „Biblioteca pentru copii”, clădire care mai există și azi, inclusiv cea din spatele ei. Dacă e așa, coloana pornită de aici ar trece prin fața clădirii din primele poze, ar continua drumul prin fața Primăriei și apoi ar ajunge la biserica din poze, care e de fapt clopotnița Mitropoliei.

    http://1.bp.blogspot.com/_cq3lqRcaByQ/RsgQ7XHJZVI/AAAAAAAAAtE/upokrt02NHM/s1600-h/centrul_vechi_03.jpg
    aici este chiar strada pe care se pare că se petrece defilarea, vis-a-vis de biserică ar fi clădirea cu gangul, care se și vede în plan depărtat dreapta.

    Îndoieli:
    1.în pozele 3, 4, 5, 6 se vede în planul depărtat o clădire din cărămidă mai înaltă, clădire care astăzi nu există și, undeva pe locul ăla, e o clădire veche ca toate de pe acea stradă.
    http://1.bp.blogspot.com/_cq3lqRcaByQ/RsgSfXHJZeI/AAAAAAAAAuM/gyVYxKrHXoE/s1600-h/IMG_1093.jpg undeva pe aici ar fi clădirea mare din cărămidă

    2. în clădirea cu „Dealul Zorilor” după cum am mai spus a fost farmacie pînă pe la sfîrșitul anilor 90 cînd a fost retrocedată foștilor proprietari. Mama mea a lucrat acolo din ’75 și pînă s-a mutat farmacia. Ea mi-a spus că și înainte de naționalizare tot farmacie a fost, casa fiind achiziționată undeva prin anii 30, ultimul proprietar avînd soția farmacist. Cînd eram mic am văzut în beciurile clădirii o mulțime de mobiler și instrumentar de farmacie rămas de la proprietarii anteriori.

    Dacă am încălcat vreo regulă de postare prin folosirea de imagini de pe alte site-uri/blog-uri îmi cer scuze anticipat și rog pe cei în drept să ștergă mesajul meu. Ștefan

  13. zob says:

    Comisarul sovietic din ultima poza imi da fiori. Intunecate zile.

  14. Alexandru says:

    Toate pozele sunt facute evident dupa 1945 pentru ca nu apar lozincile cu ‘totul pentru front’.. si inainte de schimbarile din armata (uniforma este inca cea veche). Prezenta steagurilor americane indica inca existenta comisiei aliate de la Bucuresti si ‘neracirea’ relatiilor..

  15. Shogun says:

    Imi pare rau, nu-mi pot da cu parerea despre locatie, personaje, etc., insa unele detalii ma nedumeresc…
    De regula, de 1 mai este cald si frumos, vremea este chiar placuta, insa multe personaje apar destul de bine infofolite…Un barbat cu mustata poarta chiar o haina cu guler de blana. In fotografia din fata bisericii se vede si un pom complet infrunzit, ceea ce ar trebui sa ne dea de inteles ca vremea era destul de placuta, insa unii poarta haine groase…
    Bietii de ei :), cred ca erau leoarca de transpiratie, dar poate se gandeau ca viata e plina de surprize “sovietice” si poti orcind ajunge in Siberia “tatucului”, asa ca e bine sa fii prevazator 🙂

  16. Andrei says:

    Daca va uitati atenti, in poza nr 8 (penultima), in stanga vorbitorului si in dreptul steagului sovietic, se afla un militar cu uniforma sovietica (se remarca clar diferenta fata de uniformele romanesti din celelalte poze, precum si stilul de a tine mana intre nasturii de la piept, sapca ingusta, etc), deci la ora aia sovieticii erau in tara. Prin urmare, un argument in plus pentru perioada 1946-47. Este insa posibil ca prima poza (sau primele) sa fie dintr-un an anterior – probabil 1945, deoarece se remarca usor slaba organizare, precum si uniforma carlista, care cu siguranta disparuse in 47.

  17. marius says:

    nu sunt 100% sigur dar cred că sunt de la manifestaţia de 1 mai 1945 sau 1946. Sunt sigur că avem de a face cu un camion Mercedes versiunea 1941 care este ultima cu cabina metalică. După iunie 1942 s-a schimbat cabina cu una similară de pe ZiS 5.

Comments are closed.