Cutremurul din 1940, o noua imagine

_z6a0769

Am scris si in alte doua randuri despre cutremurul din 10 noiembrie 1940 si despre operatiunile de salvare desfasurate printre ruinele blocului Carlton, prezentand de fiecare data imagini in premiera (aici si aici). Astazi suntem in masura sa revenim cu o noua imagine, publicata si ea in exclusivitate.

Pentru cei care nu stiu, seismul de la data de 10 noiembrie 1940 a avut o intensitate de 7,4 grade pe scara Richter si s-a produs la ora 03:39 (dimineata). Este considerat primul mare cutremul din Romania contemporana, a durat 45 de secunde si a avut efecte devastatoare in Muntenia si Moldva (centru si sud), unde s-au inregistrat 1000 de morti, 4000 de raniti si 65000 de locuinte distruse. Seismul s-a simtit pe o arie extinsa, de la Istanbul pana la Moscova.

Muntele de moloz din fundal este ceea ce a mai ramas din vestitul bloc Carlton, mandrie a arhitecturii moderne romanesti, cel mai inalt bloc de locuinte din capitala acelor vremuri, inaugurat cu doar patru ani inaintea acestei distrugeri. Imaginea gasita de noi, probabil realizata de unul dintre militarii germani deplasati la Bucuresti in perioada 1940-1944, prezinta scena operatiunilor de cautare a eventualilor supravietuitori, fotografiata de la sol.

detaliul_04 detaliul_03Cadrul este realizat de pe Bd. Balcescu cu vedere spre Str. Ion Campineanu (Bd. Bratianu colt cu Str. Regala, cum se numeau la acea vreme) si prezinta un numeros grup de militari implicati in operatiune, precum si cativa civili ce urmaresc scena de la o oarecare departare.

detaliul_07Prezenta armatei germane la operatiuni este detaliul pe care il aduce in plus aceasta imagine. Camionul din fundal-stanga cu numere de inmatriculare straine, precum si militarul in uniforma specifica sunt lucruri pe care le observam cu usurinta si pe care nu le-am mai vazut in celelalte imagini pe care le avem.

detaliul_01 detaliul_02Detaliile decupate din cadrul original sunt elocvente pentru incarcatura emotionala a acelor zile. Peisajul trebuie sa fi fost devastator pentru cei ce lucrau printre ruine. Sute de oameni si-au gasit sfarsitul in acea noapte, in acel loc. E ciudat ca astazi nu exista nici cel mai mic insemn in proximitatea locului, care sa aduca aminte de aceasta tragedie.

detaliul_06 detaliul_05

______________
Pentru cei care ne susțin prin mici donații, această imagine este disponibilă în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, rare images and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Cutremurul din 1940, o noua imagine

  1. darkdistro says:

    Unde era blocul Carlton?

  2. alex_galmeanu says:

    Bd. Balcescu la intersectia cu Str. Ion Campineanu, peste drum de Hotel Intercontinental.

  3. Alexandru Costea says:

    Unde pot gasi fotografia cu supravietuitorul Radu Ion?

  4. Alexandru Costea says:

    https://romuluscristea.wordpress.com/2009/05/24/tragedia-de-la-blocul-carltoI
    In comentarii aflam ca Andrei Aubert-Combiescu se numea bebelusul care a scapat impreuna cu bona sa.

Comments are closed.