Bucuresti 1916 – primele zile ale ocupatiei germane

Daca tot suntem in an centenar, cred ca este potrivit sa va prezint doua imagini realizate in capitala acum mai bine de 100 de ani. Nici una dintre cele doua fotografii nu reprezinta vreun moment de bucurie, ci sunt documente ale unei perioade mai putin fericite ale capitalei, ocuparea orasului de catre Puterile Centrale in timpul Primului Razboi Mondial.

Nu am sa intru prea mult in detalii istorice pentru ca ele pot fi gasite pe tot internetul (articole relevante sunt aici si aici), asa ca am sa trec direct la ce se vede in imagini.

Chiar daca fotografiile se afla in original in colectia mea, ele nu reprezinta momente neaparat unice. Ambele sunt imagini de presa, realizate de corespondentii de razboi, fiind apoi difuzate pe larg de catre publicatiile de propaganda ale vremii.

7 Decembrie 1916, intrarea trupelor Puterilor Centrale in Bucuresti

Momentul fotografiat in prima imagine este probabil prima zi a ocupatiei germane, la 7 decembrie 1916. Conform imaginii, trupele se aflau intr-o defilare pe strazile capitalei, aici foarte posibil pe Bulevardul Regina Maria, in apropiere de intersectia cu Calea Victoriei.

Detaliu – Portrete de bucuresteni

Detaliu – Portrete de soldati ai ocupatiei

Trupele de ocupatie se afla calare in stanga imaginii, iar pe dreapta ii putem vedea pe bucurestenii probabil destul de ingrijorati. Publicul adunat e format, explicabil, din femei, copii si oameni ceva mai in varsta, barbatii in putere aflandu-se inca pe front. Ziua nu pare nici ea prea calduroasa, o pojghita de noroi si umezeala pare ca acopera intreaga strada.

“Inchisoarea” de la Cercul Militar

A doua imagine este chiar mai tulburatoare. Fotografia este realizata pe actuala strada Constantin Mille, din dreapta Cercului Militar. Cladirea aflata inca in constructie a Cercului Militar fusese rapid transformata de catre armata de ocupatie in inchisoare de lux pentru prizonierii de razboi romani de rang inalt. Inca o data observam ca multimea adunata este in general formata din femei, oameni mai in varsta si copii, probabil multi dintre cei adunati fiind rude sau cunoscuti ale celor inchisi. Se pot vedea si destul de multi soldati ai ocupatiei masati la intrare.

Detaliu – Oameni adunati in fata intrarii cladirii Cercului Militar, cladire care a functionat ca inchisoare pentru prizonierii de razboi de rang inalt

Detaliu – Oameni adunati in fata intrarii cladirii Cercului Militar, cladire care a functionat ca inchisoare pentru prizonierii de razboi de rang inalt

Detaliu – Oameni adunati in fata intrarii cladirii Cercului Militar, cladire care a functionat ca inchisoare pentru prizonierii de razboi de rang inalt

In dreapta vedem firma restaurantului”Modern”. Interesant este ca aceasta cladire pare sa fi avut dintodeauna aceasta functiune, in perioada comunista aici functionand restaurantul Berlin (ciudata coincidenta), iar astazi, Alt-Shift.

Detaliu – Cladirea restaurantului Modern

“Like it” if you like it.

__________________________

Quick tip: Urmariti @muzeuldefotografie pe Instagram

__________________________

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bucuresti 1916 – primele zile ale ocupatiei germane

  1. O versiune putin diferita pentru prima fotografie, colectia IWM: https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205330923

  2. Belkine Gabriel says:

    prima fotografie este pe strada Carol (actuala strada Franceza), iar putin in spate pe dreapta este intersectia cu Calea Rahovei

  3. Felix Steiner says:

    Militarii din imagine nu sunt germani ci sunt K.u.K

  4. Me says:

    nu ai dat-o la colorat?

  5. George Marculet says:

    Prima magine este de pe str. Carol (azi Franceza) la intersectia cu str. Selari. In fata este Hanul Verde, in locul caruia este azi un bloc interbelic. Cladirea din stanga exista si azi si are la parter Dristor Kebap. Cladirea din dreapta exista si azi; este fostul Hotel Regina, azi un sediu M.A.I.

  6. Ștefan Jurcă says:

    În prima imagine apare Strada Carol la intersecție cu Calea Rahovei/Strada Șelari, în față se vede Hanul Verde

  7. pozeDECAT says:

    Da, in prima imagine se vede strada Franceza, pe dreapta Hotel Regina (existent si azi), in stanga cladirea lui Pencu din 1878 (existenta si azi: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2012/01/la-hanul-verde-in-sprijinul-lui-raiden/) iar in plan secund Hanul Verde. (http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/12/hanul-verde-redescoperit/)

    Am gasit in arhive un document datat 5 decembrie care deja stabilea regulile ocupatiei:
    https://a-craciunescu.blogspot.ro/2018/01/documente-ale-ocupatiei-germane-din-1916.html

Comments are closed.