Bucuresti 1942-1943 – 11 imagini din locuri mai putin fotografiate – Episodul 1

Publicam des imagini realizate de soldatii germani aflati in Romania in perioada celui de al doilea razboi mondial si subliniem de fiecare data faptul ca imaginile de genul acesta au un aer special. Fotografiile din categoria aceasta sunt imagini de amator, realizate de persoane private pentru propria lor amintire, iar faptul ca sunt realizate asa, adica nu sunt nici imagini de propaganda si nici cadre cosmetizate, ne ofera sansa unei analize obiective si oneste a vietii din capitala.

Astazi va prezentam, intr-un prim episod, 11 imagini cu unghiuri mai putin fotografiate ale zonei Pietei Unirii. Toate cadrele au acelasi autor (din pacate necunoscut), fac parte dinr-un singur album si sunt realizate in perioada 1942-1943. Intram direct in analiza noastra obisnuita, asteptand comentariile si completarile voastre ce s-au dovedit de fiecare data de o reala valoare.

01. Piata Unirii, locul viitorului magazin Unirea

Img.01 – Piata Unirii – Str. Franceza cu linia de case peste care este construit astazi Magazinul Unirea.

In prima imagine (img.01) ni se prezinta un aliniament de case si pravalii. Ce vedem este extensia disparuta astazi a strazii Franceze (sau strada Carol, cum se numea la vremea respectiva). Strada Franceza se intampla sa fie mult mai lunga atunci, cu un cot de 90 de grade peste bulevardul Bratianu si o continuitate prin fata aliniamentului actual al Magazinului Unirea. De altfel, intregul front de case prezent in imagine, este cel peste care sa va ridica acest magazin, iar, ca reper, Calea Calarasilor trebuie sa fie undeva in stanga, in afara imaginii.

Detaliu 01a – Flasnetar in Piata Unirii

Detaliu 01b – Fatade de cladiri in Piata Unirii

Detaliu 01c – Fatade de cladiri in Piata Unirii

Este interesant traficul de pe strada, vedem in fundal trasuri si carute, in dreapta un tramvai, iar in prim-plan un gunoier, un flasnetar si o doamna bine imbracata. Data imaginii este si ea mentionata foarte vizibil, direct pe imagine, 22 octombrie 1942.

02. Strada Halelor, la intersectia cu strada Franceza

Img.2 – Piata Unirii – Str. Halelor la intersectia cu Str. Franceza. Cladirea “Coloniale”, din stanga, exista si astazi.

Ne mutam un pic mai la stanga si vedem o zona ceva mai usor de identificat (img.02). Suntem pe strada Halelor, la intersectia cu Str. Franceza de azi (de fapt un segment de strada care, in perioada interbelica, s-a numit si Caldarari), iar cladirea din stanga, “Coloniale”, ne ajuta sa ne orientam rapid, fiind una dintre constructiile ce au supravietuit pana astazi. Evident, tot aliniamentul din dreapta este disparut in prezent, fiind ocupat de un bloc socialist.

Detaliu 02a – Cladiri pe strada Halelor

Detaliu – 02b – Cladiri pe strada Halelor la intersectia cu strada Franceza

03. Piata Unirii la intersectia Bd. Bratianu si Calea Calarasilor

Img.03 – Piata Unirii la intersectia intre Bd. Bratianu si Calea Calarasilor. Singura cladire existenta astazi este blocul art-deco din stanga imaginii.

Nu parasim zona ca sa privim acest unghi deosebit (img.03). Undeva in centru-dreapta trebuie sa fie intersectia dintre Bd. Bratianu si Calea Calarasilor, iar singura cladire reper este blocul art-deco inalt din departare stanga , bloc existent si astazi. Multe dintre cladirile de aici au disparut lasand loc unui bulevard mai larg si unor constructii socialiste ale anilor ’80 si a Magazinului Unirea.

Detaliu 03a – Piata si statia de tramvai

E foarte interesanta piata din centrul imaginii unde pare ca se vinde o gama foarte larga de produse, de la cosuri de paie, oale si tigai, pana la haine si tesaturi. Exista si un atelier de reparat si construit cantare in partea dreapta, iar totul pare ca se intampla in dreptul unei statii de transport in comun.

04. Bd. Bratianu la intersectia cu Str. Patriei.

Img.04 – Bd. Bratianu la intersectia cu Str. Patriei. Blocul art-deco din dreapta exista si astazi. Pe locul cladirilor din stanga se va ridica Magazinul Cocor

Urcam pe bulevardul Bratianu, la intersectia cu strada Patriei (img.04) si ne orientam usor in spatiu cu ajutorul aceluiasi bloc art-deco pe care l-am vazut si in imaginea precedenta, aici fiind in extrema dreapta a cadrului. Pe locul cladirilor din stanga se va ridica magazinul Cocor.

Detaliu 04a – Piata de textile si tesaturi.

Asa cum se poate citi pe cladirea din stanga unde pe firmele aplicate pe fatada sta scris “manufactura panzarie”, se pare ca zona se afla dedicata comercializarii tesaturilor si produselor textile. Acestea par ca exista de vanzare si la tarabele din centrul imaginii.

05. Bd. Bratianu la intersectia cu Str. Patriei #2

Img.05 – Bd. Bratianu la intersectia cu Str. Patriei, cu vedere catre Calea Calarasilor. Blocul art-deco din dreapta, precum si cladirea cu un etaj din fata lui, in perspectiva noastra, exista si astazi. Pe locul cladirilor din stanga se va ridica Magazinul Cocor

Nu parasim intersectia bulevardului Bratianu cu strada Patriei, dar schimbam un pic unghiul de vedere (img.05). Vedem in centru-stanga constructiile disparute care au lasat loc magazinului Cocor, iar in centru-dreapta doua cladiri care au supravietuit. Este vorba despre cladirea art-deco, cea mai inalta si indepartata din dreapta, aflata la intersectia cu Calea Calarasilor si de cladirea cu un etaj din fata ei, mai apropiata in perspectiva noastra.

Detaliu 05a – Strada Patriei cu vedere catre Calea Calarasilor. In centrul imaginii, cladiri ce au supravietuit pana astazi

Detaliu 05b – Trasura bogat ornamentata, probabil un dric funerar.

In centru vedem atat magazinul de tesaturi, cat si aliniamentul de tarabe, ambele fotografiate si in imaginea precedenta. In pozitie aproape centrala descoperim o trasura impunatoare, bogat ornamentata si trasa de doua randuri de cai, probabil probabil un dric funerar.

06. Biserica Sf. Ioan-Nou

Img.06 – Biserica Sf. Ioan-Nou aflata aici pe vechiul aliniament, dar aparent tot intre niste cladiri. Este interesnt ca in anii ’60, inainte de translatarea din anii ’80, biserica se afla pozitionata la aliniamentul bulevardului, fara gardul, curtea sau cladirile vizibile aici.

Ramanem in zona cu o imagine a bisericii Sf. Ioan-Nou, aflata in apropiere intr-un traseu bazat pe imaginile precedente (img.06). Aici ar fi de vorbit un pic despre aliniamentul stradal: se pare ca la data fotografiei, bulevardul Bratianu nu fusese largit la dimensiunea lui din anii 60, largire care a presupus sacrificarea curtii acestei biserici. In imagine vedem o curte si un gard ce par sa nu mai existe in fotografiile de arhiva postbelice. Interesant este ca si astazi biserica este retrasa fata de aliniamentul stradal actual, fiind incadrata si ascunsa de blocuri, dar retragerea din prezent s-a intamplat in anii ’80, cand intregul edificiu a fost translatat.

Sunt de remarcat si ornamentele sferice de la nivelul stalpilor gardului, care par mai degraba moderniste.

07. Piata Unirii cu vedere catre Str. Halelor

Img.07 – Piata Unirii cu vedere catre Str. Halelor. Printre carele cu boi se vede Str. Halelor la intersectia cu Str. Franceza

Revenim in Piata Unirii pentru a vedea aceste care cu boi supradimensionate oprite pe latrura dinspre Dealul Mitropoliei (img.07). Probabil ca acest tip de atelaje se foloseau pentru drumuri lungi si volume mari de marfa. Printre ele, in zona centru-dreapta a imaginii vedem cladirile din intersectia strazii Halelor cu Franceza. Cladirea “Coloniale” despre care am vorbit mai devreme, este si ea vizibila in departare.

Detaliu 07a – Strada Halelor vazuta printre carele cu boi

08. Panorama de pe Dealul Mitropoliei

Img.08 – O Panorama a Pietei Unirii vazuta de pe Dealul Mitropoliei.

Daca tot am vorbit de Dealul Mitropoliei, avem si o panorama fotografiata de aici cu vedere catre Piata Unirii (img.08). Imaginea este foarte buna pentru ca ajuta la confirmarea unghiurilor descrise in imaginile de mai sus.

Detaliu 08a – Biserica Domnita Balasa si Spitalul Brancovenesc

Detaliu 08b – Piata Unirii

In partea dreapta a imaginii vedem aproape intreaga Piata Unirii. In centru, printre copaci, trebuie sa fie Spitalul Brancovenesc, disparut in contextul demolarilor comuniste. Un pic mai la stanga vedem silueta Bisericii Domnita Balasa, iar in departare, tot in stanga, vedem o alta silueta de biserica, probabil a Bisericii Ruse.

09. Panorama de pe Dealul Mitropoliei #2

Img.09 – Panorama  de pe Dealul Mitropoliei.

Ramanand la capitolul panorame, fotograful muta camera foto un pic spre stanga pentru o a doua imagine de pe deal, in asa fel incat devin vizibile siluetele Palatului Postelor, a Palatului CEC si ale cladirilor emblematice din Piata Natiunilor Unite (img.09). Intr-un plan mai apropiat, in stanga, se vede si Biserica Sf Ilie Rahova, translatata si ea in perioada comunista.

Detaliu 09a – Siluetele Palatului Postelor, Palatului CEC si ale cladirilor emblematice din Piata Natiunilor Unite

Detaliu 09b – Biserica Biserica Sf Ilie Rahova

10. Detaliu al Catedralei Patriarhale

Img.10 – Un detaliu al Catedralei Patriarhale din Dealul Mitropoliei. Se vad picturi pe arcadele si coloanele edificiului, disparute astazi.

Pe traseu, avem si o fotografie dealiu a intrarii laterale din Catedrala Patriarhiei, aflate pe acelasi Deal al Mitropoliei (img.10). Sunt de remarcat coloanele si arcadele ale caror frumoase picturi sunt disparute azi.

11. Aleea Patriarhiei cu Camera Deputatilor

Img.11 – Aleea Patriarhiei cu cladirea Camerei Deputatilor in fundal.

O ultima imagine din aceasta serie este relizata pe Aleea Patriarhiei, cu vedere catre fosta cladire a Camerei Deputatilor (img.11). Ca detaliu, e de remarcat gardul realizat din scanduri, oarecum simplist, dar cu ornamente ale unor posibile cruci stilizate.

Va urma.

“Like it” if you like it.

__________________________

Quick tip: Urmariti @muzeuldefotografie pe Instagram

__________________________

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, news, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Bucuresti 1942-1943 – 11 imagini din locuri mai putin fotografiate – Episodul 1

  1. radu161 says:

    Trasura cred ca e de fapt un dric.

  2. Marius says:

    “Trasura bogat ornamentata” este un dric… 🙂

  3. Marius says:

    Pana la urma care e numele strazii: Patriei, Partriei, Partiei? :))

  4. alex_galmeanu says:

    multumim, cu siguranta comentariul tau aduce un plus de valoare articolului

  5. Popescu says:

    Foarte , foarte departe de Paris, din pacate! Ca si acum, de altfel!

  6. Stefan says:

    Foarte interesant! Sper sa adaugati colectiei si cateva imagini din perimetrul strazilor 11 Iunie – Marasesti – Cantemir – Regina Maria. Sunt greu de gasit, dar merita cercetat.

  7. Gabriel Ursea says:

    Absolut emotionante fotografii, cel putin ptr mine, care am copilărit în zona Pietei Natiunilor Unite, lângă Operetă, încă din anii ’60. Multumesc !

  8. Cornel winzinger says:

    Superbe pozele,eu am venit pe lume la spitalul Brincovenesc,lingä piata Unirii,copiläria mea si mai tirziu matur fiindviata mea sä invirtit in jurul acestei piete.De-a lungul anilor am vazut toate transformärile din zonä .Mi ati adus aminte de copilärie vä multumesc😍😍

  9. voicu ion says:

    Pta Unirii o tin minte perfect! In anii ’70 eram taximetrist la Cobalcescu!

Comments are closed.