10 noiembrie 1940 – marele cutremur

Astazi se implinesc 78 de ani de la cel mai puternic seism pe care l-a vazut Bucurestiul de secol 20. Este un moment inca viu in memoria orasului, un episod tragic despre care s-a scris de nenumarate ori. Chiar daca povestile despre acest cutremur sunt multe, fotografiile de la fata locului sunt relativ putine. In contextul acesta, 12 imagini pe care internetul nu le-a vazut inca, cu scene de la operatiunile de salvare de la blocului Carlton, trebuie sa fie o chestiune deosebita.

Imaginea nr.1 – Echipe de salvatori lucreaza la degajarea daramaturilor. Se vad etajele tasate ale cladirii si echipe mixte de oameni care lucreaza cu aparate de sudura autogen pentru taierea fierului-beton al elementelor de structura cazute.

Povestea acestor imagini e interesanta si a inceput cu un mesaj pe care l-am primit de la Cristian Laubach care ne-a spus de faptul ca prin bunavointa unui prieten a intrat in posesia a 12 negative, aflate nu in cea mai buna stare, afectate de intemperii si umezeala, care au stat depozitate o lunga perioada in podul unei case.

Nu e prima data cand publicam imagini in exclusivitate de la ruinele blocului Carlton, am publicat fotografii in premiera aici, aici si aici, dar intodeauna este entuziasmant sa gasim, sa salvam si sa aducem in fata publicului astfel de materiale. Cristian ne-a oferit negativele, iar dupa un proces de recuperare, ne aflam in situatia fericita de a le publica.

Imaginea nr.2 – Asemanator imaginii precedente, vedem echipele de salvatori la lucru. Se vad si aici etajele tasate ale cladirii si echipele de oameni care taie cu aparatele autogen fierului-beton al elementelor de structura cazute.
Imaginea nr.3 – Scena este asemanatoare imaginilor precedente. Fotograful a realizat o succesiune de cadre, insistand pe documentarea operatiunilor de salvare.

Despre cutremur in sine se cunosc toate elementele in detaliu, asa ca nu o sa insistam foarte mult. Trebuie mentionat ca a fost un sesim de 7,7 grade Mw, ce a avut loc la ora 03:39, in ziua de 10 noiembrie 1940 si a cauzat decesul a sute de oameni si distrugeri majore in tara si in Bucuresti. Majoritatea deceselor din capitala s-au intamplat in momentul prabusirii proaspatului construit bloc Carlton. Un bloc de locuinte emblema al orasului a carui distrugere a generat o serie de controverse legate de defecte de proiectare sau de fabricare.

Imaginea nr.4 – Asemenator imaginilor de mai sus, vedem echipele de salvatori ce lucreaza la degajarea daramaturilor. Se vede o parte din sala de cinema aflata la parterul blocului, din  apropierea careia porneste un nor de praf generat de o posibila prabusire controlata.

Revenind la imagini, credem ca sunt realizate in doua etape diferite, judecand dupa stadiul lucrarilor de salvare. Fotograful a avut acces de mai multe ori in locul din care a fotografiat, probabil o fereastra de la o cladire din apropiere. Operatiunea de salvare este destul de asezata si organizata, nu par a fi momente imediate cutremurului, ci scene din zilele imediat urmatoare.

Prima serie de imagini, opt cadre la numar, probabil realizate la un interval scurt unul de altul, ne arata o operatiune de salvare aflata in toi. Exista oameni care manuiesc aparate de sudura autogen, in intentia de a taia fierul-beton al structurilor cazute. Vedem deschise mai multe fronturi de lucru, iar echipele par a fi mixte, formate atat din militari, cat si din muncitori sau persoane private.

Imaginea nr.5 – Echipe de salvatori lucreaza la degajarea daramaturilor. Norul de praf acopera gradual scena.
Imaginea nr.6 – Echipe de salvatori lucreaza la degajarea daramaturilor. Norul de praf acopera aproape intreaga scena.
Imaginea nr.7 – Echipe de salvatori lucreaza la degajarea daramaturilor. Norul de praf acopera complet santierul.
Imaginea nr.8 – Asemanator cadrului de mai sus, norul de praf acopera intreaga scena.

Intr-unele dintre imagini se vad foarte clar planseele etajelor tasate si salvatori ce cauta eventuali supravietuitori in spatiile ramase deschise. Se observa si acoperisul salii de cinema de la parterul cladirii, din zona careia porneste un nor de praf ce acopera gradual intreaga scena. Praful e generat probabil de prabusirea controlata a unui perete din incinta, pare a fi o prabusire controlata pentru ca multi dintre cei prezenti privesc situatia cu suficient calm, nu sunt luati prin surprindere.

Imaginea nr.9 – In seria a doua de imagini, realizata probabil la cateva zile bune dupa seria precedenta, vedem progresele facute in degajarea molozului, sunt prezente traverse din lemn utile in deplasarea eficienta a salvatorilor si avem o privire de ansamblu mai buna asupra salii de cinema despre care am vorbit mai devreme.

O a doua serie de imagini, patru cadre la numar, prezinta o situatie cu totul diferita. Chiar daca sunt fotografiate din acelasi unghi, imaginile par a fi realizate dupa cateva zile bune de la precedenta serie. Personalul numeros din primele imagini nu mai este prezent, cea mai mare parte a molozului este deja inlaturat, lucrarile de degajare ajungand la nivelul subsolului. Exista traverse din lemn peste tot prin incinta si se vad stalpi suplimentari de sustinere instalati pentru cladirea vecina. Doua dintre cadre descriu foarte bine ruinele salii de cinema despre care vorbeam si mai devreme. Blocul Carlton, modern fiind, avea o astfel de sala la parter.

Imaginea nr.10 – Asemanator imaginii de mai sus, avem o privire de ansamblu mai buna asupra salii de cinema despre care am vorbit mai devreme.
Imaginea nr.11 – Vedem progresele facute in degajarea molozului, sunt prezente traverse din lemn utile in deplasarea eficienta a salvatorilor si observam stalpi de sustinere pentru parterul cladirii vecine.
Imaginea nr.12 – Lucrarile de degajare a molozului descopera subsolul cladirii prabusite.

Galeria de mai jos prezinta in detaliu unele scene, pentru cei ce vor sa studieze aceste imagini cu mai multa atentie.

“Like” it if you like it.

This entry was posted in Colectia Cristian Laubach, rare images and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.