Piata Universitatii 1920 – Episodul 2

Va spuneam in urma cu ceva vreme ca am gasit o serie de patru imagini inedite realizate in anii ’20 la Universitate, in Bucuresti. Anuntam atunci ca vom publica aceste imagini in tot tot atatea episoade, asa ca azi analizam cliseul numarul doi. Fotografiile din aceasta serie au o particularitate aparte, ele sunt realizate pe placi de sticla de mari dimensiuni, o tehnica recunoscuta pentru fabuloasa rezolutie pe care o ofera.

In fotografia de mai sus vedem o bucata din Bd. Regina Elisabeta, fotografiata de la intersectia cu Calea Victoriei (aici in afara cadrului) spre Piata Universitatii. Intr-o zi cu soare, probabil dimineata, vedem un bulevard liber de automobile, dar destul de aglomerat din punct de vedere pietonal. Chiar daca peisajul pare a fi destul de familiar, o parte importanta dintre cladiri nu mai exista astazi, multe dintre ele fiind distruse ulterior de cutremure si bombardamente.

Detaliu – Cladirea Cartea Romaneasca

Cladirile de pe partea stanga a bulevardului sunt aproape toate disparute. Cea mai importanta dintre ele , Cartea Romaneasca, avea sa fie distrusa intr-un bombardament american din aprilie 1944. E interesant ca,  la momentul fotografierii, o parte din cladire, etajele superioare, par a fi in renovare sau in constructie. Avand in vedere o fotografie mai veche, banuiala noastra este ca aceasta cladire a fost la un moment dat “inaltata”, iar aici poate ca privim chiar finalizarea acestei etape (exista si o oarecare diferenta de arhitectura intre etajele superioare si cele inferioare, lucru ce ar confirma ipoteza).

Detaliu – Cladire cu doua etaje si pravalii de confectii la parter.

Cladirea din extrema stanga a imaginii, cea cu doua etaje si pravalii de confectii la parter, este si ea disparuta, probabil cu ocazia aceluiasi bombadrament. Astazi, pe locul ei se afla blocul cunoscut candva sub numele de “Romarta”, un bloc de apartamente modernist cu vaste spatii comerciale la parter. Un lucru mai putin stiut este ca pe terenul acestei cladiri, de la bombardament si pana la aparitia blocului Romarta, a functionat un parc public, asa cum releva niste imagini aflate in arhiva Deutsche Fotothek.

In centrul fotografiei, la intersectia cu strada Academiei, lipit de Cartea Romaneasca, vedem Blocul Carpati, existent si astazi. In imagine, cladirea pare a fi inca in constructie, judecand pe baza schelei vizibile si a lipsei cadrelor ferestrelor. O parte din aceasta cladire avea sa se prabuseasca la cutremurul din 1977, dar nu este vorba despre portiunea vizibila aici, ci de cea dinspre strada Edgar Quinet.

Detaliu – Vedere spre Piata Universitatii si Piata Rosetti.

Cladirea Universitatii este si ea vizibila. Vedem atat corpul central (cel vechi) cat si corpul mai nou, finalizat la inceputul anilor ’20. Este mai putin stiut faptul ca acel corp central (partea cea mai veche a cladirii), a fost distrus in totalitate in bombardamentele din anul 1944. O buna vreme, pana in anii 60, terenul acestui corp a fost nivelat si transformat in parc public. Constructia de astazi nu este altceva decat o reproducere oarecum similara a originalului, mult mai putin bogata in ornamente si mai inalta.

In perspectiva, in zonele indepartate ale imaginii, vedem statuia I.C. Bratianu (reconstruita astazi), cladirea Ministerului de Razboi (sediul APIA acum) cu o cupola ornamentata la vremea respectiva, precum si alte cladiri, multe dintre ele existente astazi, pe aliniamentul spre Piata Rosetti.

Detaliu – Aglomeratie pe Bd. Regina Maria

In extrema dreapta a imaginii vedem aliniamentul vecin al bulevardului, cu o serie de cladiri din ambele categorii, atat existente, cat si disparute. Perspectiva fotografiei le face prea putin vizibile, asa ca nu o sa vorbim in acest articol despre ele. Totusi, putem remarca aici aglomeratia de pe trotuar si faptul ca in zona se afla sediul Loteriei de Stat.

Un ultim detaliu este cel legat de faptul ca pe bulevardul Regina Maria, la vremea respectiva, circula o linie de tramvai. Sigur, pentru pasionatii de Bucuresti istoric, informatia aceasta nu reprezinta nici o surpriza: e stiut faptul ca aceasta line de transport in comun a fost una dintre cele mai vechi ale capitalei si prima electrificata (pe ruta Cotroceni-Obor). 

“Like it” if you like it.

Quick tip: Urmariti @muzeuldefotografie pe Instagram

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, colectia Muzeul de Fotografie, legendary pictures, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Piata Universitatii 1920 – Episodul 2

  1. pozeDECAT says:

    Interesant este ca in cadru, in Piata Universitatii, la rondul statuii lui Bratianu, se vede ca acea cladire unde a fost o vreme (zic unii) ministerul apararii dar si sedil societatii petroliere Steaua Romana era deja schimbata ca fatada si ca sistem de invelitoare al cupolei …
    http://2.bp.blogspot.com/_i5gvVb4UZqo/Sx5gLq6_dpI/AAAAAAAAAN4/QP-7EQ7sEL4/s1600-h/anexa+4+ambientul+3.jpg
    Si eu care credeam ca porcaiala era una mai recenta …

  2. pozeDECAT says:

    Nu stiu ce naiba … am trimis comentariul sau s-a pierdut in vreun spam?

  3. alex_galmeanu says:

    pare a fi aici comentariul tau

  4. alex_galmeanu says:

    Da, e interesanta observatia cu invelitoarea. Si eu am crezut ca e o modificare recenta.

  5. pozeDECAT says:

    Da, am trimis comentariul dar nu s-a afisat imediat si nu era nici vreun mesaj de confirmare cu moderare. Nu eram sigur daca “s-a marcat”.

  6. cristist says:

    Pentru episodul 1 e posibil ca Minimax sa fie un producator de stingatoare. https://www.pinterest.co.uk/pin/547398529692267032/

Comments are closed.