Sf. Vineri colt cu Stelea Spatarul in 1970, 1982 si 2009

Sf. Vineri - Stelea Spatarul

Am fost uimit cand am descoperit aceste imagini. Ele au fost realizate de tatal meu din pura intamplare. Este vorba de intersectia strazilor Sf. Vineri cu Stelea Spatarul, cu perspectiva catre piata Sf. Vineri fotografiata in 1970 si (practic din acelasi unghi) in 1982. Completand setul cu o imagine din 2009, descoperim lucruri foarte interesante.

Spun ca fotografiile sunt realizate din pura intamplare pentru ca sunt, in ambele cazuri, capete de film. Tata obisnuia sa traga “in gol” primele si ultimele cadre de pe fiecare rola pe care o folosea. Capetele aveau sanse mari sa se strice la developare, mai ales in cazul tehnologiei de atunci.

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul in 1970

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul in 1970

Prima este imaginea din 1970, aproape straina pentru mine chiar daca m-am nascut, am copilarit si am trait 21 de ani pe Stelea Spatarul. Multe dintre case nu mai existau in anii 80, asa cum avem sa vedem in urmatoarea imagine. Primele doua case de pe stanga aveau sa fie inlocuite cu o piata (piata Decebal) si cu un pic parculet cu leagane. Casa (sau casele) din prim plan in dreapta, aveau sa dispara si ele, fiind inlocuite cu un fel de depozit de lazi alimentare imprejmuite cu un gard din scanduri.

Sf. Vineri in 1982

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul in 1982

In 1982 scena pare complet schimbata. In stanga vedem gardul ce delimita piata (stiu ca se vindeau borcane pentru muraturi si alte acareturi) iar peste drum parculetul cu leagane ce a luat locul casei din fotografia de mai sus. Vedem si gardul din scanduri ce a luat locul caselor din dreapta. Scena imi este foare familiara, in parculet ma jucam mai tot timpul iar in partea dreapta, dupa gard, construisem o cazemata din ladite de lemn. Nu stiu ce s-a intamplat cu casele daramate, destul de probabil sa fi fost distruse in timplul cutremurului din 1977. Lipsesc si cateva dintre cladirile din fundal.

Daca privim fotografia in detaliu, in zona centrala in departare, se pot distinge cateva cladiri din piata Sf. Vineri. Chiar si clopotnita bisericii cu acelasi nume demolata in 1987.

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul in 2009

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul in 2009

Astazi lucrurile stau asa cum stim. Piata Sf. Vineri este complet resistematizata. Demolarile s-au intins de aici pana la Timpuri Noi. Biserica nu mai exista, nici casele din fundal. Parculetul a fost invadat de buruieni, casa din extrema stanga devenita piata in anii ’80 a fost inlocuita de un magazin de birotica iar spatiul din dreapta a devenit parcare. Au aparut cateva reclame, fire si cabluri iar in fundal, blocurile comuniste domina peisajul.

Un singur lucru a ramas neschimbat, un stalp de electricitate, un fel de martor ingnorant al istoriei.

Stalpul

Un singur lucru a ramas neschimbat, un stalp de electricitate.

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul. Comparatie 1970, 1982, 2009.

Sf. Vineri la intersectia cu Stelea Spatarul. Comparatie 1970, 1982, 2009.

Banuiesc ca sunt interesante si eventualele detalii asa ca va las sa le descoperiti singuri in hi-res-urile de mai jos. Zoom in, zoom out, etc. Iar pentru o mai buna introduce in tema trebuie sa cititi un articol excelent scris de Raiden pe rezistenta.net.

Strada Sf. Vineri in 1970

Strada Sf. Vineri in 1982

Strada Sf. Vineri in 2009

Mai avem si un bonus, doua imagini realizate din unghi opus, la aceleasi date.

Strada Sf. Vineri la intersectia cu Calea Mosilor cu vedere spre Lipscani, in 1970

Strada Sf. Vineri la intersectia cu Calea Mosilor cu vedere spre Lipscani, in 1970

Strada Sf. Vineri la intersectia cu Calea Mosilor cu vedere spre Sf. Gheorghe, in 1982

Strada Sf. Vineri la intersectia cu Calea Mosilor cu vedere spre Sf. Gheorghe, in 1982

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Sf. Vineri colt cu Stelea Spatarul in 1970, 1982 si 2009

  1. Bogdan says:

    Foarte interesant acest sit! Evolutia urbanistica in Bucuresti dar nu numai este uimitoare si posibilitatea de a gasi acum un colt neatins de sistematizare sau interventii in ultimii 40 de ani este aproape imposibila. Daca pentru marile bulevarde pe baza vederilor din ultima suta de ani poti sa-ti faci o idee privind evolutia urbanistica pentru strazi mai mici sau laterale e destul de dificil. De curand am publicat pe blog-ul meu o fotografie foarte frumoasa facuta in anii 20-30 dar care nu reusesc deloc sa identific unde a fost facuta, nici macar nu am reusit sa stabilesc daca e facuta in Bucuresti sau in alt oras din tara.

  2. Raiden says:

    Multumesc pt. link, Alex.

    Este fantastic ca oferi o perspectiva a str. Sf. Vineri dincolo de ceea ce am incercat eu sa descriu in articolul de pe Rezistenta. Eram SIGUR ca la intersectia cu Stelea Spatarul era o casa pe acel teren viran!

  3. Tibor says:

    Foarte tare acel stâlp de electricitate… :))
    Face parte, i-am putea spune, dinte “stâlpii societăţii” ce au susţinut România prin tăvălugul schimbărilor…

  4. marin says:

    str. Stelea Spatarul era o str. foarte cunoscuta si importanta deoarece se gasea “circa 10 de militie”care nu avea o misiune usoara vazind ca se gasea in centrul lumi interlope a, acelor vremuri ,,casa la care se refera Raiden cit si imobill de peste drum au fost demolate dupa cutremurul din1977 fiind grav avariate

  5. marin says:

    iar in fotografiile urmatoare se pot vedea ramasitele unei piete care se chema in 2 feluri piata Decebal sau piata Mosilor fiind una si aceiasi ,deoarece se gasea chiar la intretaierea acesor 2 strazi piata ce intrun timp era chiar foarte activa ! roman_marian2001@yahoo.com

  6. Raiden says:

    O propunere exceptioana pentru revigorarea fostei Piete Decebal:
    http://idei-urbane.blogspot.com/2010/02/piata-decebal-pe-calea-mosilor.html

    In propunere, autorul s-a folosit si de unele poze postate aici, drept suport.

  7. Beldie says:

    Buna ziua, eu am locuit pîna în 1978 sau’79 pe mosilor nr 2-sute si ceva nu mai îmi aduc aminte , stiu ca în spatele casei era Cuptorul deAur unde faceau pîinea si alte bunatatzi ……

  8. ionut vulpe says:

    salut alex,am copilarit pe stelea spataru 21………..ce vremuri.felicitari pentru tot ce faci.

  9. vulpe constantin says:

    mi-am petrecut copilaria si adolescenta la nr 21,am fost prieten cu tatal tau.felicitari pentru ce a ce faci.

  10. Stella Iliescu says:

    Buna ziua!

    Doresc, daca acest lucru este posibil, fotografii din zona Filantropia, vis-a-vis de IREB, acolo facea colt tramvaiul nr.5 era vila pictorului Nastea.
    Multumiri anticipate,
    Stella.

  11. Pingback: Idei Urbane » Piata Decebal pe Calea Mosilor

  12. ionita ana maria says:

    si eu eram aproape zi de zi in acel parculet..tin minte ca avea leagane in forma de pesti..locul meu preferat de joaca:)

  13. Electricescu says:

    Aşa cum vă sugerează „numele meu de scenă”, lucrez în domeniul distribuţiei energiei electrice de peste treizeci de ani şi sunt împătimit de Bucureşti.
    Am citit cu mare curiozitate postarea şi am analizat-o cu „ochiul meseriaşului”. Şi pentru a nu exista dubii, azi „mi-am făcut drum” în zonă. Stâlpul este la locul lui şi poartă pe el plăcuţa cu numele străzii Stelea Spătaru. Identificarea acestuia ca „supravieţuitor”este corectă!
    Nu este însă un stâlp de electricitate. A făcut parte din reţeaua de susţinere a firului de contact utilizat de tramvaie şi a aparţinut/aparţine ITB/RATB. În epoca anterioară „deranjului din ‘89”, pe baza unui protocol încheiat între ITB şi IDEB stâlpii se utilizau în comun, indiferent care era titularul de investiţie. De regulă aceştia aparţineau IDEB, dar existau şi excepţii. Una a fost pe Str. Sf. Vineri şi zona înconjurătoare. Aici distribuţia de energie electrică se făcea (şi parţial încă se mai face) printr-o reţea de cabluri subterane şi nu era nevoie de stâlpi. Compania de electricitate a utilizat, în baza protocolului, stâlpii ITB pentru montarea instalaţiilor de iluminat public. În zona Văcăreşti, Sf. Vineri, Călăraşilor, Moşilor acestea foloseau corpuri de iluminat suspendate în axul drumului pe cabluri metalice întinse între stâlpii ITB. Judecând după accesoriile rămase pe vărful „supravieţuitorului” cred că şi acesta a fost folosit pentru susţinerea unui corp de iluminat dar de alt tip.
    Zilele următoare îl voi „pune în poză”.
    Să auzim de bine!
    Electricescu

  14. suntonlain says:

    Salut Electricescu
    Am si pseudonimul ‘electricescu’ care nu exista pe Google unainte de 29.03.2012.

  15. Electricescu says:

    Salut stimate prieten,
    Eu nu am facut o cercetare inainte de a-mi da un pseudonim si imi recunosc greseala.
    Daca noua mea identitate va fi mcd-electricescu este convenabil pentru dumneavoastra?
    Sa auzim de bine,
    mcd-electricescu

  16. suntonlain says:

    Domnule, faci cum crezi. Eu folosesc acest pseudonim in forumul elforum.ro
    Postarile dumitale pe internet sunt interesante si ceea ce ai scris pana acum mi-ar face cinste, dar din pacate acestea nu-mi apartin.
    Pe de alta parte postarile mele din suspomenitul forum, nu stiu daca sunt interesante din punctul dumitale de vedere si daca ceea ce am scris eu acolo, sau pe internet ca suntonlain, ti-ar face cinste.
    Se pare ca nu prea ai experienta cu lucrul pe internet. 🙂 Ceea ce nu este deosebit de grav. Da clik pe numele meu si vei ajunge la situl meu de pe wordpress.com Alt loc al meu este la http://www.facebook.com/suntonlain .
    Iti urez un wikend placut.

    Radu Niculae, aka suntonlain, electricescu, etenete
    http://www.facebook.com/suntonlain

    😉

  17. suntonlain says:

    Ups !!!
    Rog ownerul ca sa imi reediteze mesajuj corectand cuvantul ‘wikend’ cu cel corect ‘weekend’
    Multumesc frumos.

Comments are closed.