Micul Berlin

bd-elisabeta

Avem o noua perspectiva asupra Bucurestiului aflat sub ocupatia germana din timpul primului razboi mondial. Raiden ne trimite o noua imagine realzata in preajma anului 1918. Suntem la intersectia Calea Victoriei cu Bulevardul Elizabeta, cu vedere spre Cismigiu.

Probabil fotografia surprinde finalul unei manifestatii sau defilari asemanatoare cu cea dintr-o imagine mai veche. Vedem in prim plan un fel de politist cu un ecuson enorm (nu stiu daca este neamt sau roman) gata sa se ia la harta cu fotograful, o multime de soldati germani in dreapta, in fata Casei Armatei (ii recunoasteti dupa coifurile cu “varf” caracteristice armatei imperiale) dar si multi localnici stationati sau in trecere, cu copii cu tot. Pe terasa Casei Armatei se intampla ceva. Putem vedea sodati aliniati ca de parada.

Pe bulevardul Elisabeta se pot observa linii de tramvai, deasupra se vad si liniile electrificate ale acestuia. Primul tramvai electric din Romania a fost inaugurat in anul 1894 cu o ruta intre Cotroceni si Obor. Logica spune ca ceea ce vedem in cadrul nostru este prima linie de tramvai electric fotografiata la 14 ani de la inaugurare.

This entry was posted in rare images and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Micul Berlin

  1. Poate 24 de ani.

  2. Chent says:

    Ar fi interesante imagini cu primele tramvaie electrice….Imi imaginez ca s-au facut fotografii la inaugurare…ar putea exista si in presa vremii.

  3. toni says:

    faina scena…comuna la o prima vedere dar inspirata si plina de reflexii mai apoi…Era ultimul an din cel mai sangeros razboi, sleiti cu totii, cei care mai cascau gura erau doar cei din popor, din marea masa, ceilalti mai cu mintea la cap nu mai dadeau interes scenei, ba chiar femeile cu cei doi copii dau impresia ca evita privirile, ca nu-s interesate, ba chiar mai mult, ca se grabesc sa treaca avand probabil un sentiment de dispret deja fata de soldatii germani, considerati a fi de ocupatie…Fireste, interpretabila orice privire mai in detaliu, poate nu-s nici macar aproape de situatia reala…:)

  4. Horia says:

    Casa Armatei fusese transformată în sediul central al Poliţiei Germane, drept dovadă stă inscripţia “Haupt – Wache” de pe centrul clădirii.

    Detalii la: http://casa-regala.blogspot.com/2008/06/bucurestiul-sub-ocupatie-germana.html.

  5. FLORINET says:

    MICUL BERLIN,MICUL PARIS SI-S ULTIMII DIN EUROPA..CE PANARAMA

  6. Cris says:

    S-a gasit Gheorghe sa comenteze intre spart seminte cu baietii si comentarii pe Sport TV…Micul Berlin e o denumire ironica data cu referire la ocupatia germana. Du-te inapoi la semintele tale ca te depasesc chestiile astea

Comments are closed.