25 de ani de la Revoluție – Timișoara, primul oraș liber de comunism (Galerie Foto)

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la Revoluția Română, o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu, și la sfârșitul regimului comunist în România.

Pe 16 decembrie 1989 a izbucnit un protest la Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. Protestatarii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastră documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste.

Pe 18 decembrie, un grup de 30 de tineri au înaintat spre Catedrala Ortodoxă, unde au fluturat drapele tricolore din care tăiaseră stema comunistă. Așteptându-se să se tragă în ei, au început să cânte „Deșteaptă-te, române!”, un vechi cântec patriotic care fusese interzis din 1947.

În aceeași seară, 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrație, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost sustrase de la morga spitalului și duse la București pentru ca urmele represiunii să fie șterse. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul „Cenușa” din București, cenușa a fost colectată în patru pubele de gunoi și ulterior deversată într-o gură de canal aflată pe raza localității Popești-Leordeni, Ilfov.

Pe 20 decembrie, coloane masive de muncitori au intrat în oraș. 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei (astăzi „Piața Victoriei”) și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”, iar Timișoara avea să fie declarat primul oraș liber de comunism.

Fotografii de Constantin Duma

Surse: Primăria Timișoara, Wikipedia

This entry was posted in de pe net and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 25 de ani de la Revoluție – Timișoara, primul oraș liber de comunism (Galerie Foto)

  1. Cris says:

    N-a fost.

  2. Ion Pribeagu says:

    Acum este fief-ul clanurilor interlope de rromi care au acaparat toate proprietatile din centru si organizeaza nunti ca-n basme cu parazi de masini de lux si teancuri de euro aruncati in lautari.

  3. Petrache says:

    Textul e [deleted by admin], ca si titlul. Timisoara nu a fost oras liber de comunism in 20 decembrie. In 20 decembrie a fost prima oara cand timisorenii au iesit masiv la proteste si s-au dus in centru. toti asteptau cu sufletul la gura sa vada ce va face bucurestiul, pentru ca pana pe 21 mai ramasesera putini acolo.

    Nu Guvernul incerca sa-l “evacueze” pe Tokes, ci chiar biserica lui, care-l mutase la alta parohie. Atata tot. Promovarea fanteziilor si legendelor despre 89 nu ne ajuta cu absolut nimic.

Comments are closed.