Amintiri din Bucuresti

Avem deja nenumarate fotografii realizate de germanii detasati in Bucuresti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Probabil sunt suficiente pentru a realiza o expozitie decenta. Astazi suntem in masura sa completam setul cu inca trei piese.

Prima imagine arata mai degraba a fotografie de familie. Vedem patru militari nemti, un militar roman si cinci civili. Pe spatele fotografiei este notat “Bukarest Dr. Ellenbiyen 24.07.1941”. Nu se conosc locul exact al fotografierii sau identitatea autorului.

A doua imagine este si cea mai interesanta. Este realizata in Piata Universitatii la intrarea pe actuala strada Toma Caragiu. Fanfara este formata din soldati romani si se afla in deplasare cu directia spre Biserica Rusa. Pe fundal in stanga vedem statuile de la Universitate iar in centru in departare cladirea Ministerului de Razboi (cladirea ce are cupola). Fotografia este datata 22.07.1941, autor necunoscut.

A treia imagine este realizata tot la Universitate dar la intersectia dintre Bd. Balcescu si strada Batistei (denumirile actuale). Vedem cladirea “Creditul Minier” ce exista si astazi. Fotografia nu este datata dar poarta stampila laboratorului unde a fost developata “Photographische VergroBerung PHOTO-KAGEE-Charlottenburg 652 Kantsrasse 21”. Imagine cu autor necunoscut

_________________________________

Drepturi de autor si preluare

Acest material se poate prelua liber pentru orice fel de utilizare, exceptand utilizarea comerciala. Singura conditie o reprezinta mentionarea sursei.

Donatii

Muzeul de Fotografie reprezinta o initiativa independenta realizata in scopul de a pune in valoare si de a aduce la cunostinta publicului subiecte si materiale fotografice deosebite. Daca va place, puteti sa ne ajutati sa mergem mai departe. Suportul financiar este foarte important atat pentru costurile de intretinere ale acestui site cat si pentru noi achizitii. Statisticile arata ca suntem urmariti de un public numeros, chiar si sumele mici sau foarte mici devin importante in acest context. Daca vrei sa ajuti, afla aici cum poti sa o faci.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Amintiri din Bucuresti

  1. Pingback: Tweets that mention Amintiri din Bucuresti « Muzeul de Fotografie -- Topsy.com

  2. Raiden says:

    Chiar ca niciodata nu a mai fost asa aflux de poze cu Bucurestii in anii ’40! Comentarii:

    Poza 1 – chiar nu avem cum sa identificam locul.

    Poza 2 – se vede pe fundal si disparuta statuie a lui Bratianu din rondul de la Universitate, iar in plan apropiat, Palatul Creditului Funciar.

    Poza 3 – “Creditul Minier” a devenit “Sovrompetrol” dupa razboi. Celebrul nomenclaturist Iosif Chisinevschi, la origine maistru croitor, a fost pus la conducerea Sovromurilor.

    La parterul cladirii se afla reprezentanta L.A.R.E.S., liniile aeriene ale Regatului Romaniei, inlocuite dupa razboi de T.A.R.S. – Transporturi Aeriene Romano-Sovietice, precursoarera TAROM.

  3. dan says:

    @ Raiden_
    Tu stii la fel de bine ca si mine ca in poza 2 e vorba de fapt de Palatul Creditul Industrial si ca Palatul Creditul Funciar este la coltul Str Doamnei cu Str Ion Ghica, vizavi de Palatul Bursei si Camerei de Comert, dar te-ai grabit.

  4. Cezar says:

    Pentru poza 1 poate totusi, un fan al website-ului care vede poza si care poate reunoaste cladirea (daca a mai rezistat in timp) sa ne indice locul. Apropo, mi-am adus amine ca am si eu niste poze vechi ratacite undeva pe-acasa si unele scanate. Unde as putea sa le trimit sa verificati daca le aveti sau nu?

  5. Raiden says:

    @ dan – scuze, acum am vazut – da, normal ca este Creditul Industrial. Mea culpa.

    @ Cezar – oricat de fan ai fi, nu ai cum sa ghicesti. Este un tip de locuinta “de duzina”, nu e ceva unicat si da, ai dreptate, este foarte probabil sa nici nu mai existe imobilul. Misiune imposibila!

  6. As vrea sa adaug si eu cateva precizari pe baza fotografiilor.
    In prima fotografie ( cea cu parada ) sunt surprinse cateva masini. Prima masina ( privind de la dreapta la stanga ) este un vehicul militar german, inmatriculat Wehrmacht. Acesta are vizibil si un decal care permite identificarea unitatii militare careia i-a apartinut. Am sa incerc sa-l identific cand timpul imi va permite. Urmatoarea masina este un Lincoln Zephir ( o masina americana comercializata si la noi in tara ).
    Ultima fotografie este facuta intr-un anotimp rece in timpul unor evenimente oarecum deosebite. Majoritatea persoanelor lizibile in foto sunt militari cu mantale sau haine de piele lungi. Pe strada par a fi imprastiate niste chestii. As fi foarte tentat sa spun ca-i posibil sa fie facuta in Ianuarie 1941 cu ocazia rebeliunii legionare. E doar o supozitie bazata pe anotimp si pe atmosfera generala surprinsa de fotografie.

  7. windman says:

    Poate ca ultima fotografie ar putea fi datata aproximativ si cu ajutorul stadiului in care se afla santierul din stanga, planul secund.

  8. Loredana says:

    O precizare ca tot veni vorba de Lincoln Zephir. Magazinul de prezentare al acestora era la parterul blocului Malaxa-Burileanu, cum o atesta o fotografie facuta de Willy Pragher, aceea cu taranul imbracat in costum popular care sta in fata vitrinei magazinului, surprins de fotograful care se afla inauntru cu aparatul. N-am fotografia la indemana sa verific, dar eu asa tin minte.

  9. Catalin says:

    Fotografia cu locaţie necunoscută este la poarta unui spital…
    Atunci se numea Regina Maria…

  10. Marius says:

    O informaţie utilă: autovehiculul german este Volkswagen 82 Kübelwagen. care afost folosit şi de armata română. A aparţinut sigur Misiunii Militare Germane – Luftwaffe emblema acesteia fiind un scut cu fond alb şi contur roşu traversat de la dreata la stânga în diagonală cu o bară roşie. Pe fondul alb sunt desenate în partea stângă sus un tanc, iar în dreapta jos un avion. Numărul de înmatriculare probabil : WL18 00. Dacă îmi puneţi la dispoziţie o copie scanată vă pot da şi numărul în mod sigur. Nu este exclus ca vehiculul să fi aparţinut lui Gerstenberg, şeful Misiunii Luftwaffe. Acesta folosea două maşini: un Volkswagen 82 Kübelwagen pentru deplasări la unităţile militare şi un Mercedes 500 Admiral pentru protocol.

Comments are closed.