Cum arăta cartierul Uranus-Antim-Rahova înainte să fie demolat de Ceaușescu

Strada rahova în 1980

Strada rahova în 1980

Cartierul Uranus din București s-a aflat în zona Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei și a fost demolat în anii ’80 de pentru a face loc viselor mărețe ale lui Nicolae Ceaușescu.

În 1982, încep demolările pentru a face loc Casei Poporului.

Demolările din zona Uranus au făcut parte din planul de sistematizare a Bucureștiului, care a început la sfârșitul anilor ’70, după cutremurul din 1977.

Fotografiile de mai jos îi aparțin fotografului Dan Perry

 

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada Arionoaiei, București, 1980

Strada, Arionoaiei, București, 1980

Strada, Arionoaiei, București, 1980

Strada Intrarea Libertății, București, 1980

Strada Intrarea Libertății, București, 1980

Strada Rahova, București, 1980

Strada Rahova, București, 1980

Strada rahova în 1980

Strada Rahova în 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Intrarea Libertății în 1980

Strada Intrarea Libertății în 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Arionmoaiei

Strada Arionoaiei

Strada Ion țăranu, 1980

Strada Ion Țăranu, 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Arionoaiei în 1980

Strada Salvatorului, București, 1980

Strada Salvatorului, București, 1980

Strada ion țăranu, 1980

Strada Ion Țăranu, 1980

 

This entry was posted in de pe net. Bookmark the permalink.

31 Responses to Cum arăta cartierul Uranus-Antim-Rahova înainte să fie demolat de Ceaușescu

  1. Constanta says:

    o fotografie de prin 1968-1972 de pe Calea Rahovei cu liceul Eminescu si alaturi Liceul economic nr. 1, vis-a-vis de fosta Militie (pe locul Lic. economic azi este un bloc, deci s-a demolat) nu aveti prin arhiva? mi-e dor de liceul unde am invatat si mi-ar fi placut o fotografie!

  2. George says:

    Acum ca o parere obiectiva… arata in ultimu hal. Casele alea arata ca stau sa cada. Aveau nevoie de renovari urgente si masive. Daca aratau asa atunci… nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi aratat daca ar fi rezistat pana azi. Mai bine ca le-a demolat.

  3. gigi says:

    Wow…cate locuri de parcare 😐

  4. Marius Albu says:

    mare pacat….a murit si a innebunit multa lume de inima rea atunci…si pentru ce? pentru o atrocitate de constructie!!!

  5. ivan says:

    aceste imagini sunt la limita “constienta” a amintirilor mele. bunicii mei au stat pe strada Ecoului. ma plimbau pe acolo cand eram mic. acuma cu pozele astea , imi aduc aminte parca mai bine. felicitari pt munca depusa.

  6. Sandu says:

    MOTANUL NEGRU, Bumbesti, Pui de urs – va spun ceva aceste nume ?

  7. George Rotaru says:

    Foarte bine ca a desfintat acest focar de infectie Arhitecturala si Civic , cam toti la-m despretuit pe acest Ceausescu N…..Dar ajungind in asa jisa parte capitalista a Europei si Nord America am inceput sa cam intelegem ….dar ma opresc aici .Daca acest Patriot Maniac ar fi dus o politica TRANSPARENTA cel putin cu cei din tara …si dea tuturor pe piata alimente necesare si dreptul fiecarui cetatean de a calatori , azi acest prezident ar fi fost ZEIFICAT .Doar o concluzie personala . George Rotaru.

  8. Sorin says:

    Beautiful photos! (and soo many cars on the streets :))

  9. Jac si Rac says:

    adica trebuiau pastrate colibele alea ,jegurile alea de case, fara tencuiala, in loc sa construiasca ceva modern ? inainte sa ma contraziceti, mai uitati-va inca odata la poze ! A ! pentru 4 vile deosebite ,nu trebuiau demolate 600 de epave ….Parisul a avut parte de o sistematizare care a insemnat darimarea unor cartiere .Asta e ! Ca sa fie bine ,trebuie mai inainte ,sa fie rau !

  10. Antares8491 says:

    O placere de nedescris sa vad imagini, desi n-am trait in zona, atit de familiare. Multumiri celor care au alcatuit colajul, si …mai asteptam si altele ! :-))))

  11. dragu says:

    multumiri fàrà suficiente cuvinte

  12. Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte în presa online și pe bloguri? (W4 2016) | refresh.ro

  13. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri in perioada 18 – 24 ianuarie 2016?

  14. Pingback: Cartierul Uranus-Antim-Rahova în fotografii | Hotel Razvan Bucuresti

  15. Pingback: Șitirile mele 30.01.2016 | haivas

  16. montecassino says:

    Astora care tot posteaza ca a facut bine ceausescu ca a daramat vechiturile, tin sa le amintesc ca “vechiturile” nu aratau asa daca erau locuite de proprietarii de drept care au construit acele case. Chiar habar nu au cum au procedat comunistii cu nationalizarea? Au dat aceste locuinte clasei proletare, muncitori si tarani in mare majoritate care nu le-a pasat cum arata locuinta. Nici acestora si nici statului pe vremea aceea. Sa nu mai zicem de cazurile cand indienii autohtoni au ocupat case ilegal , case ce au ramas abandonate de proprietarii evrei care au fugit sau au degedat. Intrate in posesia statului prea putin le-a pasat de soarta acestora. De aici si proasta reputatie ce o purtau Calea Rahovei, Cauzasi, Calea Dudesti de exemplu. Zone de altfel foarte frumoase la origine, insa mizarabile din cauza majoritatii care o populau. Nu casele si cladirile erau de vina ca aratau la vremea aceea asa, ci din cauza oamenilor. Si asta este valabil si azi. Asa ca ineptii si aberatii pot sa scrie orice “Nea Caisa” crescut in comunism si nostalgic dupa binefacerile sale sau unii mai tineri care habar nu au ce semnificatie au avut aceste cartiere si zone disparute si cati bani ar fi adus azi statului numit “cartierul istoric” azi existand doar o enclava de strazi ciuntite ici si colo.

  17. Casele s-au ruinat sub regimul comunist din cauza nationalizarii, fondul locativ a fost un proprietar prea putin interesat de investitii in renovare si de buna gospodarire a ceea ce a furat de la proprietarii de drept. Pentru toti cei care-l proslavesc pe Ceausescu, ganditi-va mai intai ca facand asta admirati implicit un beneficiar al regimului comunist si toate crimele pe care acesta s-a ridicat. Daca ati fost comunisti privilegiati pe vremea comunismului ar fi cinstit sa recunoasteti asta. Daca nu ati fost privilegiati, sunteti doar niste biete victime ale propagandei.

  18. Cata says:

    Nu au ramas pe strazi cei ce au avut casa acolo. Au primit repartitii in blocurile noi ce urmau a fi construite, asa ca nu mai ii plangeti voi pe oamenii aia.

  19. Stau si ma intreb, sunt oare singurul caruia Bucurestiul de atunci pare mai curat decat cel de astazi?

  20. montecassino says:

    Strazi linistite, cu aer patriarhal. Este adevarat ca nu sunt vile peste tot sau cladiri mari, cum erau prin Izvor, Splai, Uranus si stradutele adiacente. Zona aceasta de strazi paralele au fost construite de clasa de mijloc atunci cand exista. Ca au fost demolate nu a fost un lucru corect si folositor pentru nimeni ,asa cum afirma unii prin postarile lor, Astazim daca ar fi existat probabil ar fi fost demolate unele case de noii proprietari sa-si faca vrea vila, de multe ori si aia inestetica gen kitch. Probabil ar fi aparut in locul caselor si alte case sau vile construite cu gust si frumoase. In schimb ar fi fost pastrat aerul acela de Bucuresti vechi.
    Imi aduc aminte cu darg de acele strazi.

  21. montecassino says:

    Pentru @Cata: ce varsta ai? S-ar putea sa nu ai prea mult. Iar daca ai varsta inaintata ar fi trebuit sa stii ca locuitorii acelor case,strazi, cartiere disparute la demolari din vechiul Bucuresti nu au sarit in sus de bucurie atunci cand din casele lor au fost “aruncati” in blocurile noi. Probabil ca nu stii de ce: in casele in care au locuit pana au venit comunistii si i-au evacuat fortat aveau curte, camere inalte si spatioase, dependinte (pivnita, pod, terase, etc). Iar cei care nu aveau curte, gradina, beneficiau in schimb de spatiu locativ. Habar nu ai (sau poate ai???) ce case si ce interioare aveau unele cladiri si vile locuite din zonele Uranus, Izvor, Unirii, Cauzasi, Calea Vacaresti, Theodor Sperantzia cu starzile adiacente, Dudesti, etc. Am fost dus cu forta la munca patriotica la demolari in aceste zone si am vazut in mare parte ce case superbe mici sau mari, cladiri, etc. au fost distruse pentru casa poporului, bulevardul victoria socialismului si blocurile tipic nord-coreene gen cutie de chibrituri pe care le adulezi atat. Ai idee cat au suferit oamenii aceia? Cate lucruri au pierdut sau au fost nevoiti sa le abandoneze? Sigur habar nu ai !! Mai bine ai citi postarile pe astfel de bloguri ale narturiilor celora care au fost in situatia sa-si piarda casa parintilor si strabunicilor lor.

  22. Violeta says:

    Pentru montecassino:parintii mei au facut parte din categoria muncitori care au primit de la comunisti o camera intr-o casa boiereasca din str. Brezoianu nr. 27.O parte din imobil serios afectata de cutremurul din 1977, a fost demolata si pe locul ei au construit Bog’art Center Construct .O cladire aflata ca …in poteca.Tin sa va spun ca aveti o impresie gresita despre familiile de muncitori care traiau in aceste case.Erau chiriasi si faceau tot posibilul sa aiba locuintele decente, chiar daca trebuiau sa faca economii cu efort mare.Exteriorul numai in vise ar fi putut fi zugravit.Nu existau bani pentru asa ceva.Cat despre casele si vilele demolate ce sa spun? O adevarata crima colectiva.Au fost oameni care au murit de suparare si oameni care nu si-au revenit cat au trait.Cine nu a trait in aceste case nu stie cum este. Chiar daca am locuit intr-o singura camera incepand cu anul 1952, avand toaleta turceasca in curte, fara apa calda curenta si baie, am nostalgia acelei perioade.Nu se compara viata traita la curte cu cea traita la bloc.Ma simt binecuvantata ca am acoperis deasupra capului si condite decente de viata.Nu se compara cu viata traita la casa pe pamant.Toate cele bune !

  23. montecassino says:

    @Violeta, mesajul poate era adresat tipului numit @Cata sau @Mihai Pavelescu. Eu am comentat exact contrariul.

  24. Andrei S says:

    @Cata ‘Oamenii aia’ asa cum le spui tu, au fost fost scosi cu forta din casele lor, unde multi au copilarit, casa familiei, casa lor! Nu, nu au ramas pe drumuri dar nu asta este ce conteaza. Cu ce drept scoti oamenii din casele lor, sa le fie impus impotriva voii sa locuiasca intr-un bloc? Si motivul? Ca un megalomaniac conducator sa-si impuna vointa si o amprenta distrugatoare asupra unei tari pentru ca putea.
    Nu exista justificare pentru ce s-a facut in Bucuresti din partea sistemul comunist.
    Tu sau nu gindesti sau ai vrut numai sa arunci ceva pe ‘hirtie’ ca sa provoci reactii.

  25. m.- says:

    Tot cartierul a fost sub “Sabia” demolarii de prin 1962 (“Demoleaza, nu demoleaza?!?”)
    Mai tarziu, IMEDIAT DUPA cutremurul din Martie 1977, toate reparatiile au fost sistate…
    Demarase “Proiectul” de distrugere a “Dealului Arsenalului” – datorita solului propice unei monstuase ABERATII Ceausiste.
    Intradevar, biserici dinamitate, familii care s-au sinucis!
    Am locuit in zona cu toate rudele de generatii intregi (1773), aveam acte scrise in Chirilice, apoi (18590 in caractere Latine! Acum, suntem pribegi…
    Istorie pierduta, mai bine spus DISTRUSA!

  26. m.- says:

    @MonteCassino (si celor ce vor sa stie!)

    Le multumesc celor care-si aduc aminte asa cum a fost zona Antim-Uranus!
    Ca introducere:
    Parte din cartier fusese pe mosia Boierului Arion (dupa moartea sa, sotia sa “Arionoaia” a mostenit mosia); probabil ca strada “Arionoaia” (la celalalt capat se numea “Arionoaiei”!) era drumul de la marginea mosiei. Pe la 1880, bunicul meu se ducea la Dambovita la “scaldat” cu prietenii si reveneau pe inserat din satul Vitan printre vii!

    Majoritatea caselor din zona fusesera “Nationalizate” in 1948…
    Tot cartierul a fost sub “Sabia” demolarii de prin 1962 (“Demoleaza, nu demoleaza?!?”).
    Mai tarziu, IMEDIAT DUPA cutremurul din Martie 1977, toate reparatiile au fost sistate…
    Datorita structurii propice a “Dealului Arsenalului” a demarat “Proiectul” de demolare, in vederea crearii unei monstuase ABERATII Ceausiste. Proiectul final a fost mult mai intins (complex).
    Intradevar, au fost biserici dinamitate si familii care s-au sinucis!
    Da, s-au repartizat locuinte… Parintii, fratii si surorile raspaniti prin Balta Alba, Bucurestii Noi, Berceni, Militari, Obor…
    Prietenii copilariei (indifferent de “clasa sociala”), dispersati si ei cine mai stie pe unde; majoritatea suntem pribegi prin cele “patru vanturi” ale lumii…

    Am locuit in zona cu toate rudele, de generatii intregi (1773), aveam acte scrise in Chirilice, apoi (1859) in caractere Latine!
    Istorie pierduta, mai bine spus DISTRUSA!
    Nota: Dan a revenit in vizita prin 1980, l-am revazut… Probabil ca a folosit film “Agfa”.
    @MonteCassino: Ai cumva un frate geaman?!? 🙂

  27. montecassino says:

    @m. felicitari pentru mica evocare a acestei zone distruse si disparute definitiv din istorie. Poate asa, cei care nu au apucat acele timpuri sau cei care le-au cunoscut, dar ignorat atunci si nici azi nu pot percepe drama enorma a distrugerilor de atunci, pana la urma sa fie capabili – in masura intelectului lor – sa realizeze ce s-a petrecut.
    P.S. – Nu n-am frate geaman, am facut liceul Ind. Electromagnetica de pe Calea Rahovei 1978-1981

  28. botezmi says:

    Vad ca se dezbat si aici (ca pe majoritatea forumurilor) cele doua puncte de vedere contradictorii: cei care sustin ca zona era o ruina/tiganie/insalubra/etc. si cei care sustin ca a fost mai bine ca s-au construit locuinte/apartamente moderne (pentru standardele anilor 80).

    Amindoua punctele de vedere se pot sustine cu argumente si amindoua sunt teoretic valide, prin prisma optiunilor de viata perfect egale: sunt oameni care prefera atmosfera unei case ai a unei comunitati vechi si altii prefera confortul controlat al vietii la bloc. Nu-i treaba altuia sa decida cum imi place sa traiesc eu, atita timp cit nu ne “suprapunem”.

    Si uite asa ajungem la saminta discutiilor aprinse. Motivul pentru care cele doua tabere “se lupta” cam prin toate forumurile este o banala deturnare de logica.
    Amindoua taberele se lupta pentru ca au impresia ca noul si vechiul sunt incompatibile, ceea ce este gresit. Ceausescu este cel care a creat acest conflict prin decizia de a construi ceva NOU intr-o zona deja construita, ceea ce nu era deloc necesar.
    Putea foarte bine sa construiasca ceva nou, modern si unitar (si bine ar fi facut) intr-o zona neocupata sau spre periferie, asa cum s-a procedat in multe capitale.
    Cine ar fi vrut sa locuiasca intr-un apartament ar fi putut foarte bine sa se mute acolo si sa-i lase sa traiasca in liniste pe cei care apreciau farmecul boem al zonei vechi.
    Printr-o politica de sistematizare condusa de specialisti, s-ar fi putut treptat moderniza si infrastructura zonei vechi, inclusiv prin consolidarea, demolarea+reconstruirea cladirilor, dupa caz.

    Din pacate, Ceausescu a ignorat toate opiniile specialistilor in urbanism, sistematizarea teritoriului si arhitectura care au propus solutii pentru pastrarea/incorporarea constructiilor cu valoare istorica din zona.

    Noul si vechiul NU se exclud.

  29. aurelbarber says:

    Numele meu este aurel barber, am locuit pe str. Vinatori din 1954-1984 cind am parasit tara.
    Intre timp am aflat adevaratul motiv pentru lasarea in paragina a tuturor caselor, blocurilor din toate orasele tarii, nu numai din Bucuresti. Primul proiect de demolare a 75% din Bucuresti a fost intocmit in 1951. Agenda comunista ( Satanista ) a fost ca oamenii sa uite cum s-a trait inainte de comunism, numai asa se putea sterge amintirea vremurilor de dinainte. Aceasta agenda este si acum in functiune, nu a disparut.

  30. montecassino says:

    @aurelbarber asa este, aveti dreptate

Comments are closed.